Από τον Γιώργο Πράτανο,

Ο Γιώργος Κιμούλης θα συνεργαστεί για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, στην Κεντρική Σκηνή, με την παράσταση Ψηλά από τη Γέφυρα, του Άρθουρ Μίλλερ. Με αφορμή την παράσταση, ο καταξιωμένος πρωταγωνιστής μίλησε στο People και για τις δημόσιες τοποθετήσεις του που προκαλούν αίσθηση και σχολιάζονται ποικιλλοτρόπως.

Eίναι παγίδα για έναν καλλιτέχνη να φανερώσει μια κομματική προτίμηση;

Το προνόμιο που έχει ένας διανοούμενος είναι πως μπορεί να ζει από τις ιδέες του. Όταν λέω διανοούμενο δεν εννοώ κάποιον σοφό, αλλά εκείνον που βγάζει τα προς το ζην μέσω των ιδεών του, από το πνευματικό του έργο. Αφού λοιπόν έχεις αυτό το προνόμιο, προσπάθησε, βρε κερατούκλη, να ανταποδίδεις με κάποιον τρόπο στον κοινωνικό χώρο και μερικά πράγματα παραπάνω από τους άλλους. Ένα από αυτά είναι να μη σιωπάς. Να μη σιωπάς απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας, να μη σιωπάς απέναντι στην εκμετάλλευση των αδυνάτων… Σε κάποιες βασικές αρχές κοινωνικής λειτουργίας. Αν έρθει ένα κόμμα και πει «εγώ θα στηρίξω τους αδύναμους, εγώ θα προστατέψω τους μη προνομιούχους, εγώ θα παλέψω για την ισονομία, εγώ θα…, εγώ θα…» – πριν τις εκλογές «θα» λένε όλοι , δε γίνεται πρώτα να κυβερνούν και μετά να ψηφίζεις – , τους στηρίζεις, γιατί έχεις την υποχρέωση να το κάνεις. Πάντα με την προϋπόθεση πως, αν γίνουν κυβέρνηση και ξεχάσουν όσα έχουν υποσχεθεί, εσύ θα σταθείς απέναντί τους. Θα άρεις την οποιαδήποτε στήριξη. Σου απαντώ λοιπόν, επειδή η ερώτησή σου είχε σχέση με εμένα και τη στήριξή μου προς το ΣΥΡΙΖΑ, πως, απ’ τη στιγμή που ανήκω στο χώρο της Αριστεράς – ήταν υποχρέωσή μου να στηρίξω αυτούς που είπαν πως θα προστατεύσουν τους μη προνομιούχους . Όταν είδα πως αυτό άρχισε να μη συμβαίνει, απέσυρα τη στήριξή μου. Τόσο απλό. Η πολιτική στράτευση είναι υποχρέωση κάθε πολίτη. Δεν μπορείς να θεωρείσαι πολίτης και να ιδιωτεύεις. Το έχει λύσει ο Αξελός (σ.σ. Κώστας) υπενθυμίζοντάς μας πως σε άλλες γλώσσες «ιδιώτης» σημαίνει «ηλίθιος» («idiot»). Άρα δεν είναι παγίδα. Υποχρέωση είναι.

Παρ’ όλα αυτά, δεν θεωρείς πως κινδυνεύεις να φανείς εσύ ανακόλουθος;

Στήριξα την υπόσχεση κάποιων ανθρώπων. Αν εκείνοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους και εγώ σταματώ να τους στηρίζω, δεν είμαι εγώ ο ανακόλουθος, αυτοί είναι. Εγώ αντιθέτως είμαι συνεπής.

​Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.