Αύριο η Τελετή Λήξης του 4ο Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που άνοιξε τις πόρτες του στις 24 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα συνεχίζεται με εντυπωσιακή προσέλευση μαθητών στην εκπαιδευτική ζώνη και δεκάδες προσκεκλημένους σκηνοθέτες από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο να παρουσιάζουν τις ταινίες τους και να συζητούν με το κοινό. Οι προβολές και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο της διοργάνωσης, στις 27 και 28 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε διημερίδα με θέμα «Κινηματογράφος και Υγεία» με την προβολή 15 ντοκιμαντέρ σχετικών με την υγεία, που αποτέλεσαν αφορμή για διάλογο μεταξύ των δημιουργών τους και των προσκεκλημένων ιατρών. Η διημερίδα υποστηρίχθηκε από τον Ιατρικό και Οδοντιατρικό Σύλλογο της Μεσσήνης και είχε στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για φλέγοντα θέματα που αφορούν την υγεία.
Συγκεκριμένα, η παιδίατρος Έφη Θεοδωρακοπούλου και ο σκηνοθέτης της ταινίας «Τα πρόσωπα της Λαφόρα» Denis Bojic από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη συζήτησαν για τη Λαφόρα, τη σπάνια και θανατηφόρο μορφή επιληψίας που προσβάλλει παιδιά και εφήβους, καθώς και τη λεπτή γραμμή μεταξύ αισθητικής και ηθικής στην κινηματογράφηση ασθενών με σπάνιες ασθένειες. Ο γυναικολόγος Δημήτρης Τζωρτζίνης μίλησε με αφορμή την ταινία «Μικρά αστέρια» για το σθένος των οικογενειών που στηρίζουν τα νεαρά μέλη τους που ζουν με θανατηφόρες αρρώστιες, καθώς και για την προσπάθεια των γυναικολόγων να προλαμβάνουν τέτοιου είδους προβλήματα. Το ντοκιμαντέρ «A certain kind of light» για τον Γουίλ Αλεξάντερ, έναν αμερικανό πάστορα που καλεί τους ασθενείς να αφηγηθούν τις ιστορίες τους, ανέλυσε ο Μιχάλης Μιχαήλ, ακτινολόγος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσήνης. Ο κος Μιχαήλ ανέφερε ότι το μέλλον της ιατρικής στις ΗΠΑ δεν είναι η υψηλότερη τεχνολογία, αλλά η καθολική φροντίδα από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και ότι στις ψυχοσωματικές νόσους η ψυχολογική υποστήριξη και η πίστη μπορούν να κάνουν θαύματα. Ο Damien Marti, συνσκηνοθέτης της ταινίας «Βουκεφάλας» που πραγματεύεται τον σοβαρό τραυματισμό της αμαζόνας της Εθνικής Ομάδας Ιππασίας της Ελβετίας, Celine van Till, συζήτησε με την Αλεξάνδρα Καραβασίλη, ειδική ιατρό φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, για το πώς είναι να ζεις με μια αόρατη αναπηρία και πώς ανακτάς το σώμα σου μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό. Η σκηνοθέτις Ανιές Σκλάβου παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «Βυζιά» και συζήτησε με την παθολόγο/ογκολόγο και διευθύντρια του ΕΣΥ, Χαρά Γεωργαντά, η οποία έδωσε τη δική της συμβουλή για μια υγιή ζωή: την αναζήτηση της αρμονίας μέσω των ειλικρινών ανθρώπινων σχέσεων, της τέχνης και της φύσης. Εισήγηση για την αλήθεια και τους μύθους γύρω από την κατανάλωση ζάχαρης πραγματοποίησε ο Μιχάλης Μπορνόβας, χειρουργός οδοντίατρος, μέλος ΟΣΜ, ενώ ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ, ενημέρωσε το κοινό για τις εξελίξεις γύρω από τη θεραπεία του διαβήτη και τη σημασία του προληπτικού ελέγχου, με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ταξίδι στο θαύμα: Απελευθέρωση από την ινσουλίνη». Η Τέση Λαζαράτου, ψυχοθεραπεύτρια, έδωσε τη δική της οπτική για το ντοκιμαντέρ «Manic» και ο Φώτης Καγγελάρης, διδάκτωρ ψυχοπαθολογίας και συγγραφέας, συζήτησε με το κοινό για το στίγμα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας με αφορμή το ντοκιμαντέρ «I am borderline» .
Τις επόμενες ημέρες, το πρόγραμμα προβολών συνεχίστηκε με 92 ταινίες από 27 χώρες. Σε συνέχεια της μεγάλης απήχησης που είχαν οι προηγούμενες διοργανώσεις, ο αριθμός των ξένων σκηνοθετών που παραβρέθηκαν φέτος στην Καλαμάτα ήταν σημαντικά αυξημένος. Ο Rajesh James από την Ινδία, συμμετείχε στο φεστιβάλ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το νέο του ντοκιμαντέρ «Σε βροντές, αστραπές και βροχή», η Anja Reiss από τη Γερμανία παρουσίασε το ντοκιμαντέρ της «Αναζητητές της αλήθειας», ο Miguel Eek Quesada από την Ισπανία συμμετείχε με το «Η ζωή και ο θάνατος ενός αρχιτέκτονα», ο Juan Carlos Guerra από την Ισπανία προλόγισε τη «Συνύπαρξη», το ντοκιμαντέρ της Anniken Hoel από τη Νορβηγία «Αιτία θανάτου: άγνωστη» καταχειροκροτήθηκε από το κοινό κι έδωσε αφορμή για μια ζωηρή συζήτηση με τη σκηνοθέτρια, ο Hjalmar Ilmer από την Ολλανδία παρουσίασε το «Είναι η ακτινοβολία ο αμίαντος του 20ου αιώνα;», ο μαθητής του Κιαροστάμι και λάτρης του σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Farzad Khoshdast, από το Ιράν, η ταινία του οποίου «Μια γυναίκα δίχως όνομα» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Καλαμάτα, ο Alessandro Quadretti από την Ιταλία με το «Ευαίσθητος», ο συνσκηνοθέτης της ταινίας «Το σπίτι του Νέτζο» Lucas Tua από τη Γαλλία, οι ιταλοί σκηνοθέτες του «Ύμνου στη ζωή» Nathalie Rossetti και Turi Finocchiaro, με τον πρωταγωνιστή τους Raymond Le Moal, η Lia Beltrami από την Ιταλία με «Το υπέροχο ταπισερί της ζωής», ο Damjan Kozole από τη Σλοβενία με το «Σύνορα» και ο Herbert Golder από τις ΗΠΑ με την «Μπαλάντα ενός ενάρετου ανθρώπου», ένα ειλικρινές πορτραίτο του διάσημου κινηματογραφιστή Werner Herzog, o Robert Rombout από το Βέλγιο με την ταινία Τα ίχνη του Robert Van Gulic, ο Andrea Palamara και η Veronica Astrid Wolf από τη Ελβετία σκηνοθέτες της ταινίας Ουλές της τέχνης, Giovanni Pellegrini από την Ιταλία σκηνοθέτης της ταινίας Aguagranda μία εικαστική ταινία για την μεγάλη πλημμύρα της Βενετίας την δεκαετία του ’60.
Τις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του φεστιβάλ Μαυροβουνίου παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης Vladimir Perovic, ο οποίος πραγματοποίησε το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου σεμινάριο σχετικά με τα προκλητικά ζητήματα και τα ηθικά διλήμματα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ, και την αλήθεια που μεταφέρουν στο κοινό.
Από ελληνικής πλευράς, οι σκηνοθέτες που έδωσαν μέχρι αυτή τη στιγμή το «παρών» στη φετινή διοργάνωση ήταν οι: Βίβιαν Παπαγεωργίου με το ντοκιμαντέρ «Με ανοιχτά φτερά» για την ομάδα Δαγίπολη, τα μέλη της οποίας παρουσίασαν παράσταση σύγχρονου χορού στο τέλος της προβολής, η Μαργαρίτα Μαντά με τον «Μεγάλο περίπατο της Άλκης», ο Γρηγόρης Βαρδαρινός με την «Θεσσαλονίκη 1917» σ’ ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, η παραγωγός της «Τελευταίας παραλίας» και σκηνοθέτρια Στέλλα Θεοδωράκη, ο Στάθης Γαλαζούλας με την « Μάνα μου καπνοφύτισσα» ο Νίκος Θεοδοσίου με την «Απαγορευμένη επίσκεψη», ο Γιώργος Ζέρβας με τις «Αλκυονίδες μέρες», η Olivia Dehez με «Το αεροδρόμιο των απογοητεύσεων», ο Άρης Μαλανδράκης με το «Και όμως κινούνται», η Μαρία Ντούζα με το «Σινέ Θησείο», ο Άγγελος Ράλλης με το «Πού είσαι Σινγκάλ;», ο Σίμος Κορεξενίδης που παρουσίασε το «Teriade» και η Δέσποινα Ευγενίδου εκπροσωπώντας την ομάδα ελλήνων αρχαιολόγων που σκηνοθέτησε την ταινία «Οσον ζεις» .
Έως το τέλος του φεστιβάλ, που φέτος επιμηκύνθηκε σε 14 μέρες προβολών αναμένονται ακόμη οι : Νίκος Μεγγρέλης, Γιώργος Παντελεάκης, η παραγωγός του «Drifting Generation» Ειρήνη Δροσσά, Αντώνης Κιτσίκης, Άγγελος Κοβότσος, Αντώνης Τολάκης και Φίλιππος Κουτσαφτής. Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου κατά την τελετή λήξης θα ανακοινωθούν και τα βραβεία κοινού για το καλύτερο ελληνικό και διεθνές ντοκιμαντέρ. Οι χορηγοί των βραβείων είναι η εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Stefilm και το ξενοδοχείο Βασιλικόν στην Καλαμάτα. Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία των Ευοί Ευάν
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και φέτος στην εκπαιδευτική ζώνη που πραγματοποιείται με τη βοήθεια των διευθυντών πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Α΄βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης της Μεσσηνίας.
Το μαραθώνιο προβολών πλαισίωσε και συνεχίζει να πλαισιώνει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, όπως σεμινάρια, συναυλίες, θεατρική παράσταση, εικαστική έκθεση και εκπαιδευτικές επισκέψεις.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και έχει την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Καλαμάτας, την Φάρις (κοινωφελής πολιτιστική επιχείρηση του δήμου Καλαμάτας), και το πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.
Το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Υγεία» ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση δημόσιου τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Έχει επίσης την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας.