Αυτοκτόνησε λίγο πριν αποφυλακιστεί | Madata.GR

Μετά τον θάνατο του 26χρονου κρατουμένου στις φυλακές Λάρισας στις 2 Φεβρουαρίου από οδοντικό απόστημα και την αυτοκτονία του 33χρονου κρατουμένου στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού στις 5 Φεβρουαρίου, ένας ακόμη θάνατος επιβεβαιώνεται και ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στις φυλακές σε τρεις, μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες.

Πρόκειται για τον 31χρονο οροθετικό και τοξικομανή κρατούμενο Ν.Δ. που έβαλε τέλος στη ζωή του μέσα στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος των φυλακών Κορυδαλλού στις 29 Ιανουαρίου. Ο Ν.Δ. κρατείτο στον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου των φυλακών ενώ σε περίπου τρεις μήνες ήταν προγραμματισμένο να αποφυλακιστεί. Όπως λένε οι συγκρατούμενοί του, τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί αρκετά, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε αποσύνδεση από την πραγματικότητα. Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου μεταφέρθηκε στο ισόγειο του Νοσοκομείου των Φυλακών σε ειδικό χώρο απομόνωσης απέναντι από τα γραφεία των γιατρών και των νοσηλευτών με σκοπό να οργανωθεί η μεταφορά του σε εξωτερικό νοσοκομείο, με τους συγκρατούμενούς του όμως να λένε πως αν δεν είχε απομονωθεί θα μπορούσε να είχε σωθεί. Στις 14.30 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι γιατροί τον είδαν τελευταία φορά ζωντανό, καθώς μισή ώρα αργότερα εντοπίστηκε κρεμασμένος. Γιατροί και νοσηλευτές, επιχείρησαν να του κάνουν ανάνηψη χωρίς αποτέλεσμα.

Ο 31χρονος είχε φυλακιστεί για πρώτη φορά το 2012 ενώ είχε αποφυλακιστεί το 2014 ως οροθετικός, έχοντας εκτίσει μέρος της ποινής του. Λίγο καιρό αργότερα όταν δεν έδωσε ορισμένες φορές το παρών στο Αστυνομικό Τμήμα, παραβιάζοντας τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί, επέστρεψε στον Κορυδαλλό.

Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ο κρατούμενος που βρέθηκε νεκρός, είχε δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), όταν μαζί με άλλους 12 συγκρατούμενούς του είχαν προσφύγει το 2013 κατά της Ελλάδας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους. Η καταδίκη της Ελλάδας τότε, σήμαινε χρηματική αποζημίωση για όσους προσέφυγαν.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης με βάση αυτή την απόφαση έχει θέσει την Ελλάδα σε επιτήρηση, ζητώντας να ενταχθεί το Νοσοκομείο των φυλακών στο ΕΣΥ και να διασφαλιστεί πως οι συνθήκες αντιστοιχούν σε αυτές ενός κανονικού νοσοκομείου. Στα πλαίσια της επιτήρησης, το 2016 η κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει την Επιτροπή πως το πρόβλημα είχε λυθεί για τον συγκεκριμένο κρατούμενο καθώς οι συνθήκες είχαν βελτιωθεί.

Όπως λέει η δικηγόρος του 31χρονου, Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα, η απόφαση τότε υπαγόρευε πως η Ελλάδα «Πρέπει μεταξύ άλλων να κάνει το Νοσοκομείο Φυλακών κανονικό νοσοκομείο αλλά και να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Επιτροπής να θεσπίσει ένα νομικό ένδικο βοήθημα που θα διασφαλίσει ότι αιτιάσεις για κακές συνθήκες κράτησης ή ανεπαρκής ιατρική φροντίδα θα εξετάζονται στην ουσία τους και αν στέκουν θα οδηγούν στη βελτίωση της κατάστασης του παραπονούμενου. Η κα. Κούτρα στέκεται μεταξύ άλλων στο γεγονός πως «Η χώρα καταδικάστηκε για τη μεταχείρισή του Ν.Δ., παρ’ όλα αυτά τον είχε υποβάλλει ξανά σε κράτηση στον συγκεκριμένο χώρο». Πέντε από τους δεκατρείς κρατούμενους που προσέφυγαν και δικαιώθηκαν το 2013, προσέφυγαν ξανά, προσθέτοντας μάλιστα στις επόμενες προσφυγές πως δεν έχει νόημα να αποζημιώνονται χρηματικά όταν η χώρα τους υποβάλλει στις ίδιες συνθήκες κράτησης.

Από την πλευρά του το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων ισχυρίζεται πως το Νοσοκομείο Κρατουμένων Φυλακών Κορυδαλλού «ακόμα θυμίζει δυστυχώς το γνωστό κολαστήριο. Ενώ ο νόμος είναι σαφής για τα άτομα με πιστοποιημένη από τα ΚΕΠΑ αναπηρία άνω του 67% που έχουν εκτίσει τον προβλεπόμενο βάσει νόμου χρόνο έκτισης, συμβαίνει το εξής απίθανο: οι δικαστικές αρχές του Πειραιά δεν αναγνωρίζουν τις πιστοποιήσεις των ΚΕΠΑ».

Τον Μάρτιο του 2016, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης  έλεγε με έκθεσή της πως το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα έφθασε σε σημείο θραύσης εξαιτίας του υπερπληθυσμού, της χρόνιας έλλειψης προσωπικού, των κακών υλικών συνθηκών, της έλλειψης υγιεινής, της απουσίας κατάλληλου καθεστώτος και των υψηλών επιπέδων ατιμώρητης βίας και εκφοβισμού των κρατουμένων. «Η κατάσταση έχει τώρα επιδεινωθεί σε σημείο όπου πέρα από τις σοβαρές ανησυχίες περί κακομεταχείρισης υπάρχει ένα πολύ πραγματικό ζήτημα σχετικά με το δικαίωμα στην ανθρώπινη ζωή που προστατεύεται στο άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης γα τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» σημειώνεται στην έκθεση.

Η χώρα έχει ήδη καταδικαστεί πολλές φορές για την ασυμβατότητα των συνθηκών κράτησης με την κατάσταση της υγείας των κρατουμένων που προσέφυγαν. «Παρ’ όλες τις καταδίκες και τις προειδοποιήσεις» λέει η κα. Κούτρα, «η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει πάρει μέτρα. Στην απόφαση της Επιτροπής Βασανιστηρίων η χώρα καλούνταν να προσλάβει εξειδικευμένου ιατρικό προσωπικό σε κάθε κατάστημα κράτησης. Επίσης δεν υπάρχει θεραπευτική μεταχείριση των τοξικομανών όπως την εγγυάται η νομοθεσία μας. Έτσι γεμίζουν οι φυλακές με κρατούμενους των οποίων οι ανάγκες δεν ικανοποιούνται».

Όσον αφορά τον αριθμό των γιατρών που υπάρχουν στα καταστήματα κράτησης, το υπουργείο σημειώνει πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί μεν και δεν θυμίζει σε τίποτα αυτήν που υπήρχε πριν από τρια χρόνια, παραδέχεται δε πως υπάρχουν ακόμα κενά. Σε περιπτώσεις όπως οι φυλακές Μαλανδρίνου όπου κρατείτο αρχικά ο 26χρονος που πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου, αλλά και αλλού, οι γιατροί πραγματοποιούν επισκέψεις μια φορά την εβδομάδα καθώς είναι συμβασιούχοι, ενώ στον περσινό διαγωνισμό που έγινε, δύο στις τρεις θέσεις γιατρών κηρύχθηκαν άγονες.

Πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική πειθαρχική έρευνα στον Κορυδαλλό προκειμένου να διαπιστωθεί αν στην περίπτωση του πρόσφατου θανάτου τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ σε εξέλιξη είναι δύο ακόμη εισαγγελικές πειθαρχικές έρευνες σε Λάρισα και Μαλανδρίνο που αφορούν τον θανάτου του 26χρονου.

 

 

news247

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ