Συνέντευξη από τη “Θεατρική Διαδρομή” Καλαμάτας: «Απολίτιστη» η αντιμετώπιση των ερασιτεχνών ηθοποιών στην… πόλη του πολιτισμού!

Από «Πόλις Πολύτροπος», σε… πόλη του Πολιτισμού η Καλαμάτα, η οποία άλλωστε, στο «νήμα» έχασε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, την οποία διεκδίκησε με αξιώσεις. Ο πολιτισμός όμως, δεν είναι μόνο μνημεία και μουσεία, δεν αφορά μόνο στο… χθες, ο πολιτισμός αντικατοπτρίζεται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας και δυστυχώς, τα κενά –όχι μόνο στην Καλαμάτα- είναι πολλά…

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

prova-nyfikou

Στην Καλαμάτα λοιπόν, την πόλη του πολιτισμού, ύστερα από την… καμπή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕΚ), αλλά και νωρίτερα, τη… σκυτάλη, πήραν –ευτυχώς- τα πολλά θεατρικά ερασιτεχνικά σχήματα, τα οποία δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν το έργο και την παρουσία των επαγγελματιών. Ερασιτέχνες, που δίνουν καθημερινά, ένα μεγάλο… κομμάτι από τον εαυτό τους, χρόνο, χρήματα και φυσικά, περίσσευμα ψυχής! Ερασιτέχνες, που κάνουν πρόβες σε σχεδόν εγκαταλελειμμένες αίθουσες, όπως αυτή της Αγίας Τριάδας, στην περίπτωση της Θεατρικής Διαδρομής, η οποία μόνο φέτος, πλημμύρισε τρεις φορές και έπεσε θύμα διαρρηκτών άλλες πέντε! Δυστυχώς, το κενό, είναι μεγάλο, αφού δεν υπάρχει χώρος, με το αίτημα όλων των Σχημάτων, να μην έτυχε μέχρι τώρα, των ευήκοων ώτων του Δήμου, ο οποίος προωθεί επαναλειτουργία του πολυχώρου «ΗΛΕΚΤΡΑ» στο κέντρο της πόλης, αλλά όχι έτσι όπως επιθυμούν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί.

Η «ΗΛΕΚΤΡΑ», ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ…

«Με πρωτοβουλία της Θεατρικής Διαδρομής, είχε γίνει συνάντηση όλων των Σχημάτων, με κύριο αίτημα, τη «Στέγη του Καλλιτέχνη», όμως δυστυχώς, δεν τύχαμε της απαραίτητης προσοχής , καθώς ούτε ο Δήμος, ούτε η Περιφέρεια, ούτε φυσικά η Πολιτεία, εκτίμησε αυτήν την ανάγκη παρά το γεγονός ότι υπάρχουν έτοιμες, δύο μελέτες, για δύο Σκηνές, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Θεατρικής Διαδρομής Αντώνης Κατσάς, με αφορμή την αυριανή πρεμιέρα των παραστάσεων του σχήματος με το έργο «Πρόβα νυφικού». Ο κ. Κατσάς μάλιστα, σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει κάτι προς όφελος όλων των ερασιτεχνικών σχημάτων και πάνω απ’ όλα, του ίδιου του πολιτισμού και των δημοτών, υπενθύμισε πως έχουν εκπονηθεί δύο μελέτες με κόστος στο 1/3 από αυτό που θα ξοδευθεί για να περάσει το οίκημα, στα χέρια ιδιώτη! «Δυστυχώς, υπάρχει ένα σχέδιο να δοθεί σε ιδιώτη η «ΗΛΕΚΤΡΑ» με προϋπολογισμό ανακατασκευής 1.350.000 ευρώ, για να γίνει κάτι σαν… στέκι πολιτισμού», δήλωσε ο Αντώνης Κατσάς, ο οποίος τάχθηκε ξεκάθαρα ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη, αιτιολογώντας πως:

ΟΙ… ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΕΣ  ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ «ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ» ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ!

«Αν γίνει αυτό, δυστυχώς, θάβεται το όραμα, το όνειρο και η απαίτηση των ερασιτεχνών να αποκτήσουν κάποια στιγμή, τη δική του Στέγη! Αναγκαζόμαστε να στριμωχνόμαστε σε ότι υπάρχει, κάτω από άσχημες συνθήκες και να παίζουμε καθημερινά, αφού η Τρίτη, η Τετάρτη και η Πέμπτη, δεν είναι οι καλύτερες δυνατές ημέρες για κάποιον που δουλεύει, να πάει να παρακολουθήσει θέατρο, ενώ συχνά, υπάρχουν τριβές και παρεξηγήσεις μεταξύ μας», ανέφερε ο κ. Κατσάς, τονίζοντας ότι και η Θεατρική Διαδρομή, πληρώνει για τη Στέγη! «Εμείς δηλαδή, που παράγουμε ένα έργο από την τσέπη μας, με ένα εισιτήριο κατά μέσο όρο 10 ευρώ, για το οποίο φορολογούμαστε, πληρώνουμε και για τη Στέγη, ενώ προφανώς και δεν μπορούμε να… βγάλουμε τα έξοδά μας, ακόμη και αν είναι γεμάτη η αίθουσα, σε κάθε παράσταση», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος του σχήματος τονίζοντας πως ο μόνος τρόπος για να είναι… βιώσιμη η προσπάθεια αυτή, είναι οι ηθοποιοί, να έρχονται απευθείας από τη δουλειά τους και να κάνουν πρόβες κάθε νύχτα, μέχρι τις 4 και 5 το πρωί! «Από την ανιδιοτέλεια των παιδιών αυτών, που όλοι πληρώνουν από την τσέπη τους, όχι μόνο τη συνδρομή τους και το χρόνο τους, αλλά και σε χρήμα, βγαίνουν αυτές οι παραστείς. Σκεφτείτε, είναι δυνατό να βγουν παραγωγές σαν την «Πρόβα νυφικού», το «Τρίτο Στεφάνι», την «Ανάκριση», με αυτό το εισιτήριο; Στην ουσία, βάζουμε τα χρήματα από την τσέπη μας και αν τα πάρουμε, τα πήραμε! Αυτό σημαίνει, αγάπη και συνέπεια», τόνισε ο κ. Κατσάς, ο οποίος καταληκτικά, στάθηκε στα… αντικίνητρα που προσφέρουν οι επίσημοι φορείς, αντί βοήθειας. «Από πλευράς φορέων, Δήμου και Πολιτείας, όπως φυσικά και του υπουργείου Πολισμού,  κοιμούνται… τον ύπνο του δικαίου, καθώς μας φέρνουν μόνο εμπόδια! Από το να μας βάζουν πρόστιμα για μια αφίσα σε κολώνα ή να μας σκίζουν τα ταμπλό, τη στιγμή μάλιστα που στο Καρναβάλι, βρώμισε όλη η Καλαμάτα, ενώ φυσικά, πληρώνουμε το Πνευματικό κέντρο της πόλης», ανέφερε, κλείνοντας με μια ξεκάθαρη αιχμή τις δηλώσεις του. «Ας μην κάνουν πολλά για τον ερασιτεχνισμό, ας έρθουν μια φορά να δουν την παράστασή μας», είπε ο κ. Κατσάς, με αίσθηση να προκαλούν και οι αποκαλύψεις του γνωστού σκηνοθέτη Κώστα Χαλκιά, ο οποίος σκηνοθετεί τα τελευταία πέντε χρόνια της παραστάσεις της «Θεατρικής Διαδρομής».

ΠΑΡΑΠΕΤΑΜΕΝΗ… Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΑΛΚΙΑ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑ ΣΤΗΝ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΛΟΥΣΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ!

«Έκανα ένα φάκελο για ένα άμεσο ρεπερτόριο για το ΔΗΠΕΘΕΚ και έδωσα το βιογραφικό μου, που είναι 19 σελίδες, πρωτοκολλήθηκαν και ακόμη, ύστερα από 5 χρόνια παραμονής μου στην πόλη, δεν έχω συναντηθεί με το δήμαρχο», δήλωσε για πρώτη φορά ο κ. Χαλκιάς, ο οποίος συνέχισε να μας… σοκάρει! «Χτυπάω δεξιά και αριστερά πόρτες, για να δωρίσω ένα απίστευτο αρχείο που έχω, 350 κιβωτίων! Έχω τη μεγαλύτερη ίσως, συλλογή θεατρικής αφίσας, μια απίστευτη συλλογή εικαστικών βιβλίων και 600 θεατρικά έργα, τα οποία, ας είναι καλά ο Γιάννης ο Φωτεινόπουλος, τα φιλοξενεί στην TNT στην οδό Ασκληπιού», ανέφερε ο σκηνοθέτης, τονίζοντας πως ο μόνος… όρος για τη δωρεά, είναι να υπάρξει αρχειοθέτηση. Καταλαβαίνει κανείς προφανώς, πως τα κενά που υπάρχουν, είναι πολλά, όμως η προσπάθεια των Θεατρικών Σχημάτων συνεχίζεται… Έτσι, από αύριο και μέχρι τις 18 Μαρτίου, πλην τις Δευτέρες, ανεβαίνει κάθε βράδυ στις 9, στο Πνευματικό Κέντρο, η «Πρόβα νυφικού» της Ντόρας Γιαννακοπούλου.

ΑΥΛΑΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΒΑ ΝΥΦΙΚΟΥ»

«Η Θεατρική Διαδρομή επέλεξε να ανεβάσει ένα έργο που και σαν βιβλίο αγαπήθηκε πάρα πολύ από το κοινό και σαν τηλεοπτική σειρά, αλλά και σαν θεατρική παραγωγή, όταν ανέβηκε στην Αθήνα. Είμαστε περήφανοι και αγαπήσαμε αυτό το έργο πάρα πολύ, όπως και όλα μας τα έργα καθώς είμαστε 25 χρόνια, με ενεργή συνεχή δράση στα θεατρικά δρώμενα της πόλης αυτής», δήλωσε η πρόεδρος του Σχήματος Μαρία Τούμπουρου, με τον επίτιμο πρόεδρο Αντώνη Κατσά, να δηλώνει πως η τιμή στο ταμείο, είναι 12 ευρώ, αλλά προπωλούνται εισιτήρια στο Πνευματικό Κέντρο καθημερινά, έναντι 10 ευρώ. Οι σύλλογοι που θα παρακολουθήσουν ομαδικά την παράσταση και τα παιδιά, θα πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο 8 ευρώ.

ΤΟ ΕΡΓΟ

prova-nyfikou-afisaΓια το ξεχωριστό αυτό έργο και την παράσταση, παρά τις δυσκολίες, μίλησε ο σκηνοθέτης, Κώστας Χαλκιάς. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη να αντικατασταθεί το μάθημα πατριδογνωσίας που καταργήθηκε στα σχολεία, με τα μυθιστορήματα και τα best sellers τα νεοελληνικά, που συνθέτουν το πάζλ των τελευταίων δεκαετιών που σημάδεψαν την Ελλάδα. Το έργο αφορά στην περίοδο από το 1939 μέχρι το 1944 – 45 που φεύγουν οι Γερμανοί και έχει να κάνει με μια οικογένεια και προδοσίες, έρωτες, πάθη και μίση σχέσεων, αλλά και ιδεολογικές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης, καλώντας όλους να παρακολουθήσουν την παράσταση.

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ