“Μαρία Πενταγιώτισσα” από το Συν Ένα – Μιχάλης Τούμπουρος | Γιατί πρέπει να δείτε αυτό το έργο #radiopolitismos

Συνεχίζονται οι παραστάσεις για την “Μαρία Πενταγιώτισσα” από την θεατρική ομάδα Συν Ένα – Μιχάλης Τούμπουρος στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Εμείς πήγαμε, είδαμε την παράσταση , γελάσαμε πολύ και θεωρούμε οτι είναι ένα έργο που δεν πρέπει να χάσετε. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι. Ξεκινώντας από το έργο σαν είδος,  είναι μια γάργαρη κωμωδία, που θα σας κάνει να γελάσετε πολύ και να ξεχάσετε για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας. Επίσης θα γνωρίσετε τον ευφυή Μπόστ, όσοι δεν τον ξέρετε και όσοι τον έχετε παρακολουθήσει, θα μπορέσετε να εμβαθύνετε στο υπέροχο κείμενο του , που θίγει πολλά σημαντικά και καίρια ζητήματα του τότε και του τώρα και καταφέρνει να είναι πάντα επίκαιρος.

Φωτογραφία του Panos Lahanas.

Στο ερμηνευτικό κομμάτι θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε μια ομάδα ανθρώπων που μπορεί να είναι ερασιτέχνες ηθοποιοί, έχουν δώσει όμως τον καλύτερο τους εαυτό μαθαίνοντας ένα κείμενο πολύ δύσκολο, καθώς είναι σε ομοιοκατάληκτο στίχο. Ειδική αναφορά επιτρέψτε μου να κάνω στην εξαιρετική , απολαυστική και ίσως μια από τις καλύτερες “Μαρίες” , που έχω δει, την Μαρία Κρόμπα, η οποία πραγματικά αποτέλεσε την ιδανική επιλογή.

 

 

Σκηνοθετικά ο Κώστας Κατσουλάκης  έχει να επιδείξει μια παράσταση καλοδουλεμένη και  προσεγμένη, έχοντας κάνει πολύ προσεκτική διανομή ρόλων΄, ώστε να μην δημιουργουνται κενά στην ερμηνεία. Εν τέλει η παράσταση περνούσε τα μηνύματα που έπρεπε και πάντρευε το τότε με το τώρα αρμονικά , χωρίς να κουράζει.

Πολλά συγχαρητήρια  στον εξαιρετικό Κώστα Δούση για το υπέροχο σκηνικό , δουλεμένο όλο στο χέρι, στην Μαρία Μπαλάσκα για τις χορογραφίες, που ζωντάνευαν το έργο και στους Κώστα Κατσουλάκη και Βούλα Σαρδέλη για τα κουστούμια, που ήταν ένα και ένα. Ειδικά το νυφικό της Μαρίας ήταν ένα έργο τέχνης, αλλά και η γόβες με την φούντα δεν περνούσαν απαρατήρητες.

Τέλος όποιος έχει την χαρά να παρακολουθήσει την παράσταση θα απολαύσει την μουσική ένος θρύλου, όπως ο Γιούρι Στούπελ, ο οποίος έχει γράψει χιλιόμετρα στον χώρο και έχει συνεργαστεί ξανά με το Συν ένα.

Νομίζω οτι αυτοί οι λόγοι φτάνουν και περισσεύουν για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα οτι η “Μαρία Πενταγιώτισσα” του Συν Ένα – Μιχάλης Τούμπουρος είναι μια παράσταση που πρέπει να δεις.

Λίγα λόγια για το έργο : Το συγκεκριμένο έργο του Μποστ  , το οποίο στηρίζεται σε ένα από τα πολύ γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας, για την Μαρία την Πενταγιώτισσα κατά κόσμον Μαρία Δασκαλοπούλου, γνωστή στο χωριό της Πενταγιοί Φωκίδας, για τις ερωτικές της περιπέτειες της.  Στο έργο αυτό  όμως ο Μποστ  πιάνοντας το νήμα από αυτόν τον λαϊκό μύθο σχολιάζει την κοινωνικοπολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μέσα σε διάστημα 50 χρόνων δημιουργώντας ένα δραματικό ειδύλλιο και ταυτόχρονα μια ξεκαρδιστική σουρεαλιστική κωμωδία , μία λαϊκή όπερα που σε κάνει να γελάς προβληματίζοντας σε, δίνοντάς σου τροφή για σκέψη, χτυπώντας ευαίσθητες χορδές σου που κάποια συμβατική κωμωδία δε θα τολμούσε καν. Δίκαια λοιπόν το έργο αυτό θεωρείται ένα από τα πιο σπαρταριστά και αστεία έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, γραμμένο σε ομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο στίχο, όπως τα δημοτικά τραγούδια, τεχνοτροπία πολύ αγαπητή στον Μποστ, για να παραπέμπει ακριβώς στην δημοτική ποίηση και να ταιριάζει με το βουκολικό κλίμα και σκηνικό του έργου.

Οι συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσουλάκης
Μουσική: Γιούρι Στούπελ
Σκηνικά: Κώστας Δούσης
Κοστούμια: Κώστας Κατσουλάκης, Βούλα Σαρδέλη
Χορογραφίες: Μαρία Μπαλάσκα
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαρία Μπαλάσκα, Ελένη Πετρουλέα

Παίζουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Δημήτρης Καούρης, Νίκος Καπόπουλος, Λευτέρης Καρμοίρης, Σέφη Κούβελα, Πάνος Κουραμπάς, Μαρία Κρόμπα, Νίκος Κυριακουλάκος, Αλεξάνδρα Λυμπεροπούλου, Χρύσα Νίκου, Ρούλα Μέντη, Μαρία Μπαλάσκα, Έφη Μπετιχαβά, Ελένη Πετρουλέα, Λευτέρης Πουλέτης, Έλενα Σκουλαρίκου, Γωγώ Χρανιώτη, Γιάννης Χρηστέας.

Η παράσταση θα συνεχιστεί  στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας έως τις 3 Φεβρουαρίου, εκτός Δευτέρας και Τρίτης στις 9.15 μ.μ., ενώ το Σάββατο και την Κυριακή στις 8 μ.μ.
Στην είσοδο θα υπάρχει εισιτήριο 10€ και μειωμένο 8€ για μαθητές, φοιτητές, ΑΜΕΑ, άνεργους κ.ά.

Τέλος, προπώληση εισιτηρίων θα γίνεται καθημερινά 6μ.μ. με 9μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ενώ για κρατήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν όλες τις ημέρες 10π.μ. με 2μ.μ. με το 6908 252187.

.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ