200 εκατ. ευρώ φέρνει το λάδι! Εξαιρετική η φετινή χρονιά για τη Μεσσηνία
Σχεδόν 200.000 εκατ. ευρώ, αναμένεται να… πέσουν συνολικά, στην αγορά της Μεσσηνίας από την πώληση του ελαιολάδου, το οποίο φέτος, είναι εξαιρετικής ποιότητας, με την παραγωγή συνολικά, να αναμένεται να ξεπερνάει, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, τους 50.000 τόνους!
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Η συγκομιδή συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, με τις βροχές του φθινοπώρου, να «σβήνουν» εν τη γενέσει τους, τις βαθιές πληγές που φαινόταν πως θα δημιουργούσε η παρατεταμένη ανομβρία του καλοκαιριού, καθώς οι απώλειες τελικά, ευτυχώς, ήταν ελάχιστες. Αυτή τη στιγμή, η τιμή του προϊόντος, σύμφωνα με την Ένωση Μεσσηνίας που προσπαθεί να την κρατήσει ψηλά προς όφελος όλων, διασφαλίζοντας φυσικά και την ποιότητα, ανέρχεται σε 3,60 ευρώ το κιλό για το συμβατικό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και 3,80 για το Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ενώ δεν αποκλείεται στη συνέχεια να… τσιμπήσει προς τα πάνω!
«Παρά τις δυσμενείς συνθήκες από την ξηρασία, η κατάσταση αντιστράφηκε μετά τις φθινοπωρινές βροχές και μιλάμε για μια εξαιρετική χρονιά», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος και πρόσθεσε ότι «τόσο από πλευράς ποιότητας, όσο και από πλευράς τιμών έχουμε μια καλή χρονιά για το ελαιόλαδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και τα αγροτικά εισοδήματα».
ΠΕΡΙΠΟΥ 30.000 ΤΟΝΟΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Μόνο στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όπως δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο διευθυντής της, Γιάννης Κυριακόπουλος, η φετινή παραγωγή, αναμένεται να «κλειδώσει» στους 30.000 τόνους! «Ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί τα επίσημα στοιχειά του Δεκεμβρίου, που είναι και ο μήνας όπου γίνεται μαζικά, συγκομιδή, όμως εκτιμούμε πως θα φτάσουμε τους 28 με 30 χιλ. τόνους», δήλωσε ο κ. Κυριακόπουλος, τονίζοντας πως η εικόνα, θα είναι ξεκάθαρη σε λίγες ημέρες.
«Ο μήνας αυτός, ο Ιανουάριος, εξελίσσεται σε βασικός μήνας ελαιοσυλλογής στις περιοχές της ενδοχώρας, καθώς ήταν μια όψιμη χρονιά, λόγω των χαμηλών αρχικά, αποδόσεων», ανέφερε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, τονίζοντας πως η ποιότητα, είναι άριστη! «Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, τόσο τα οργανοληπτικά, όσο και τα χημικά, είναι εξαιρετικά από την αρχή της περιόδου, από την μαυρολιά κιόλας τον Οκτώβριο κι έτσι συνεχίζει», ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα, πως η παρατεταμένη ανομβρία, επηρέασε τελικά, ελάχιστες περιοχές. «Σε ένα μεγάλο μέρος των ελαιώνων που είχαν πληγεί από την ανομβρία του καλοκαιριού, η κατάσταση έχει σαφώς βελτιωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία των ελαιοτριβείων, με εξαίρεση κάποιες λίγες περιοχές, όπου η ένταση των συμπτωμάτων της ξηρασίας, ήταν έντονη, με αποτέλεσμα, να παρατηρηθεί εκεί, μείωση της παραγωγής. Οι ελαιοαποδώσεις στα παραλιακά, κυμάνθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ στην ενδοχώρα, άργησε να έχει οικονομικά καλά αποτελέσματα η ελαιοπεριεκτικότητα», ανέφερε ο Γιάννης Κυριακόπουλος, ο οποίος απάντησε και στα της δακοκτονίας, που χάρη στον καιρό, ευτυχώς δε δημιουργήθηκαν και φέτος προβλήματα, καθώς για μια ακόμη φορά, οι εμπλεκόμενοι φορείς και όχι οι υπηρεσίες είχαν οδηγήσει σε καθυστέρηση το πρόγραμμα, με τις αλλαγές των αρμοδιοτήτων από υπουργείο σε υπουργείο…
«Ήταν εξαιρετική χρονιά όσον αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος τελικά, καθώς συντελέσαν και οι συνθήκες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου κι έτσι έγιναν μόνο 2,2 ψεκασμοί, οι οποίοι ήταν αρκετοί και δε χρειάστηκε να έρθουν επιπλέον χρήματα», από το υπουργείο, δήλωσε ο κ. Κυριακόπουλος, με τον… Θεό, φέτος, «να στηρίζει» Μεσσηνία, καθώς ο καιρός, έπαιξε καθοριστικότατο ρόλο!
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Τριφυλία, που επίσης η ελαιοκομική αυτή περίοδος, εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά, έγιναν περισσότεροι ψεκασμοί και η εκτίμηση κάνει λόγο για 26.000 τόνους ελαιολάδου, αφού ήδη, έχουν συγκομιστεί 22.000!
ΤΟΥΣ 26.000 ΤΟΝΟΥΣ ΘΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΦΕΤΟΣ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ…
«Η χρονιά, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, εξελίσσεται πάρα πολύ καλά, καθώς η παραγωγή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, είχε φτάσει τις 22.000 τόνους και εκτιμούμε ότι μαζί με τον Ιανουάριο, θα ξεπεράσουμε τους 25 με 26 χιλ. τόνους», δήλωσε, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Φ», ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος στάθηκε σε όλα τα ζητήματα της φετινής παραγωγής. «Είναι μια εξαιρετική χρονιά, γιατί παρά την ανομβρία του καλοκαιριού, τι επιφυλάξεις μας και τους φόβους, τελικά οι βροχοπτώσεις του φθινοπώρου, βοήθησαν πάρα πολύ και είχαμε αυτήν την πολύ καλή εξέλιξη στις περιοχές της αρμοδιότητας των υπηρεσιών της διεύθυνσής μας», δήλωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος εστίασε στην ποιότητα. «Η παραγωγή, είναι εξαιρετικά υψηλή, με κύριο χαρακτηριστικό τη μοναδική ποιότητα. Έχουμε άριστης ποιότητας ελαιόλαδα με χαμηλές, ακόμη και μηδενικές οξύτητες, με ωραία οργανοληπτικά και χημικές αναλύσεις που είναι πολύ καλές κι έτσι μπορούμε να μιλούμε, για ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, στο σύνολό του.
Ευτυχώς για την ποιότητα, δεν είχαμε πρόβλημα λόγω των συνθηκών και φαίνεται πως υπάρχει καλή ζήτηση στο προϊόν, αφού η παραγωγή στις ανταγωνίστριες χώρες, δεν είναι πολύ υψηλή, όπως διαπιστώσαμε κι εμείς στην Ισπανία, σε επίσκεψη που κάναμε στη χώρα, στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός προγράμματος, με μεγάλη συνεταιριστική οργάνωση, την οποία επισκεφθήκαμε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο», σημείωσε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, καλώντας όλους να λάβουν μέτρα και να «εκμεταλλευτούν» τη μειωμένη παραγωγή των ανταγωνιστριών χωρών, εστιάζοντας στο ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Το εξαιρετικής ποιότητας προϊόν άλλωστε, μπορεί να αποφέρει πολύ περισσότερα έσοδα στη Μεσσηνία και την Ελλάδα γενικότερα, στην περίπτωση που οι φορείς σε συνδυασμό με τους παραγωγούς, δώσουν τη βαρύτητα που του πρέπει, καθώς ακόμη, δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για το… υποτιθέμενο εθνικό προϊόν.
ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ… ΧΘΕΣ!
«Όσον αφορά στην πιστοποίηση ΠΟΠ, πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά, να ενημερωθούν οι παραγωγοί και να καταλάβουν, πως αν εφαρμόσουμε σωστά την προδιαγραφή, το ΠΟΠ Καλαμάτα, θα… αποδώσει… καρπούς, καθώς είναι ένα ισχυρό «μπραντ» που έχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά», δήλωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, τονίζοντας πως η φετινή ποιότητα, βοήθησε να έχουμε τέτοια ελαιόλαδα, με οξύτητες κάτω από τρεις γραμμές και εξαιρετικά αρώματα, τα οποία προφανώς πρέπει να εκμεταλλευτούμε. «Η ζήτηση αυξάνεται, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές υπάρχει μείωση λόγω κυρίως της ξηρασίας, άρα καταλαβαίνει κανείς, πως πρέπει να επενδύσουμε σοβαρά στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς τα χρήματα τα οποία μπαίνουν στο νομό και στη χώρα φυσικά, από το ελαιόλαδο, είναι πάρα πολλά. Φανταστείτε, ότι αν στην Τριφυλία μπουν φέτος 27.000 τόνοι ελαιόλαδο, μιλάμε για 100 εκατ. ευρώ μόνο από το λάδι σε μια μικρή περιοχή. Γι’ αυτό, πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα την καλλιέργεια αυτή, να δούμε την τυποποίηση και την εμφιάλωση και να την προβάλουμε στο εξωτερικό. Αυτό βέβαια, χρειάζεται συνέργειες, με τους παραγωγικούς φορείς να παίζουν καθοριστικό ρόλο και συνεργασία παραγωγών, ελαιοτριβέων, διακινητών, πιστοποιητών, υπηρεσιών και οργανώσεων των ελαιουργικών φορέων», ανέφερε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, τονίζοντας καταληκτικά, πως «το ελαιόλαδο, έχει αυτήν την εξαιρετική ποιότητα και πρέπει η παραγωγή να συγκεντρωθεί, να διαχειριστεί από συλλογικούς φορείς, ομάδες ή συνεταιρισμούς και ταυτόχρονα, να αυξηθεί και το τυποποιημένο προϊόν. Δεν μπορεί αυτή η εξαιρετική ποιότητα να προωθείται με κυρίαρχο εξαγωγικό προορισμό την Ιταλία, χύμα και σε αυτές τις τιμές, οι οποίες ενώ θεωρούνται καλές, γι’ αυτήν την ποιότητα, είναι χαμηλές!». Αξίζει να σημειωθεί πως η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, προτείνει σειρά μέτρων και δρα όσο μπορεί υποστηρικτικά στους παραγωγούς και το προϊόν, με την ελπίδα αυτά να γίνουν αποδεκτά και από άλλους εμπλεκόμενους φορείς και να… μεταφραστούν σε πράξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων, είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος, μαζί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Πελοποννήσου, το οποίο θα διαρκέσει τρία χρόνια, για την ορθολογιστική διαχείριση της άρδευσης της ελιάς μέσω νέων συστημάτων, που αναμένεται να βοηθήσει πολύ στην εξοικονόμηση, τη λελογισμένη χρήση του νερού και την επικαιροποίηση της άρδευσης, ώστε να σωθεί όσο γίνεται, το υπόγειο δυναμικό της περιοχής, ανακουφίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και εξοικονομώντας νερό, για να αυξηθούν οι αρδευόμενες εκτάσεις.