Τι έτρωγαν οι πρόγονοί μας
Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ, όπως η ανάγκη των ανθρώπων να πειραματίζονται με τις γεύσεις και τα αρώματα της κουζίνας, είτε πρόκειται για το προϊστορικό πήλινο τσουκάλι είτε για τα περίτεχνα μαγειρέματα της κλασικής Ελλάδας.
Ενα βιβλίο παρακολουθεί κατά πόδας γευστικές διαδρομές χιλιετιών, από τα μινωικά χρόνια μέχρι την ελληνιστική εποχή και μας δίνει αφορμές να καθίσουμε και πάλι γύρω από το τραπέζι.
Με τα τηγάνια, τις κατσαρόλες και τα ταψιά να έχουν πάρει φωτιά αυτές τις μέρες, η Μαρία Θερμού μάς ανοίγει μια άλλη πόρτα που οδηγεί κατευθείαν «Στα μαγειρεία των αρχαίων», όπως τιτλοφορείται το βιβλίο της, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ολκός».
Κάθε σελίδα του αποτελεί και μια διαφορετική γευστική περιπλάνηση. Η γνωστή δημοσιογράφος μάς οδηγεί για ψώνια στους πάγκους της αγοράς, μας καθίζει στα ανάκλιντρα των συμποσίων, όπου οι δίσκοι με τα φαγητά πάνε κι έρχονται, ξεκλειδώνει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη γευστικές προτιμήσεις, οι οποίες, ανάλογα με την εποχή, μοσχομυρίζουν μέντα και κανέλα, ψητά κρέατα και ψάρια, ώριμα σύκα και χρυσαφένιο μέλι από τις κυψέλες του Υμηττού, αλλά και μυρωδικά λογής λογής που πρόσθεταν νοστιμιά στα φαγητά.
«Η αφήγηση αρχίζει από τις προϊστορικές λιχουδιές της μινωικής Κρήτης, του Αιγαίου και των Μυκηναίων, περνάει στα ομηρικά επικά φαγοπότια με την κνίσα των ψημένων κρεάτων και τα μυρωδάτα κρασιά και από εκεί φτάνει στον πλούσιο, και από πλευράς αγαθών, κόσμο των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, με τις υπέροχα απρόσμενες γεύσεις και τους απροσδόκητους συνδυασμούς», σημειώνει η συγγραφέας.
Τα είδη των τροφών και οι πρώτες ύλες, οι αρχαίοι μάγειροι και οι συνταγές τους, τα σκεύη παρασκευής φαγητού, τα σερβιρίσματα και τα συμπόσια οδηγούν σε μια έκρηξη εφευρετικότητας, αναζητήσεων και γαστριμαργικών απολαύσεων για τον ουρανίσκο. Οι ακριβές και περίπλοκες γεύσεις ήταν προνόμιο των πλούσιων και καλοφαγάδων, ενώ οι φτωχοί βολεύονταν με τα λιγότερα. Το ψωμί από σιτάρι, για παράδειγμα, το κατανάλωναν μόνο οι οικονομικά εύρωστοι, ενώ οι υπόλοιποι έτρωγαν ένα μίγμα σίτου και κριθαριού ή μόνο κριθαριού.
eleftherostypos