Τιμήθηκαν ο διεθνολόγος δικηγόρος Θαλής Μυλωνάς και ο συγγραφέας – λαογράφος Δημήτριος Κολέτσος από την Ομοσπονδία Συλλόγων και Συνδέσμων Τριφυλίας
Τον διεθνολόγο δικηγόρο Θαλή Μυλωνά από τα Πλατάνια και τον συγγραφέα-λαογράφο Δημήτριο Κολέτσο από την Αυλώνα, τίμησε φέτος η Ομοσπονδία Συλλόγων και Συνδέσμων Τριφυλίας στην ετήσια εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή στο ξενοδοχείο Stanley της Αθήνας, τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.
Του ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Γεώργιος Γεωργίου, η βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, η πρώην βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου, ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου Αγγελος Χρονάς, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γεώργιος Τσακανίκας, ο αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος, ο Γ.Γ. της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Παναγιώτης Μπαζίγος, ο πρώην πρέσβης Χρήστος Κοντοβουνήσιος, ο καθηγητής αρχαιολογίας Γεώργιος Κορρές, ο συγγραφέας Στάθης Παρασκευόπουλος, τα προεδρία των πολλών Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας, πρόεδροι άλλων Συλλόγων Μεσσηνίας και Ολυμπίας, και 200 Τριφύλιοι. Την πρωτοχρονιάτικη πίτα ευλόγησε, όπως κάθε χρόνο, ο Μητροπολίτης Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό που του προέδρου του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Λούτος ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε:
«Σας καλωσορίζω εκ μέρους του Δ.Σ. και φέτος στην ετήσια εκδήλωσή μας που είναι και ένα αντάμωμα – μια συνάντηση όλων των Συλλόγων, των φίλων και συμπατριωτών μας εδώ στην Αθήνα.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι Σύλλογοι είναι φορείς πολιτισμού, φορείς παιδείας και της λαϊκής παράδοσης και διαδίδουν τον πολιτισμό με εθελοντισμό και όνειρο για τον τόπο μας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται, από τους φορείς και την πολιτεία.
Η Ομοσπονδία μας κινούμενη μέσα σε αυτά πλαίσια όπως έχει καθιερωθεί, στηρίζει τους Συλλόγους σε αυτές τις πρωτοβουλίες και τιμάει κάθε χρόνο – συμπατριώτες μας που έχουν διακριθεί στην τέχνη, τον πολιτισμό, τις επιστήμες, τον αθλητισμό και αυτούς που έχουν προσφέρει και .βοηθήσει τον τόπο μας .
Έτσι και φέτος θα τιμήσουμε τους συμπατριώτες μας, τον διδάκτορα Θαλή Μυλωνά, δικηγόρο-σιεθνολόγο για την προσφορά του στα εθνικά θέματα της χώρας και τον Δημήτρη Κολέτσο συγγραφέα –λαογράφο για την προσφορά του στην παράδοση, τους οποίους θα προσφωνήσει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας.
Κάνοντας και έναν απολογισμό του Δ.Σ., όπως συνηθίζεται, για την χρονιά που πέρασε, η Ομοσπονδία συνεργάσθηκε με τους Συλλόγους, είχε παρουσία σε όλα τα δρώμενα της περιοχής.
Διοργάνωσε συγκέντρωση – ενημέρωση για τους δασικούς χάρτες εδώ στο ίδιο Ξενοδοχείο με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελο. Ακόμα έγινε επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης με ξεναγό και η συμμετοχή των συμπατριωτών μας ήταν μεγάλη.
Υπενθυμίζω ότι φέτος είναι και χρονιά εκλογών για την Ομοσπονδία. Καλώ όλους τους Συλλόγους να συμμετέχουν και να γίνει μια προσπάθεια να έρθουν ακόμα περισσότεροι νέοι σε αυτές τις εκλογές. Και τους λίγους συλλόγους που δεν είναι ενταγμένοι ακόμη στην Ομοσπονδία τους περιμένουμε.
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη μας που μας τιμά με την παρουσία του και ευλογεί την πίτα μας κάθε χρόνο.
Ξεχωριστά θέλω να ευχαριστήσω το ίδρυμα «Καπετάν Βασίλης και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλος» που στήριξε οικονομικά την εκδήλωση και επίσης όσους βοήθησαν και θέλουν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους για την επιτυχία της εκδήλωσης. Να σας ευχηθώ και πάλι καλή χρονιά και να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας»
Ο ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ
Στην συνέχεια ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός κ. Βύρωνας Πολύδωρας μίλησε για τα τιμώμενα πρόσωπα, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Ειδικώς θέλω την ευλογία σας σεβασμιότατε για δύο λόγους. Πρώτον διότι ανήκω και εγώ στην μητρόπολή σας. Η Ιερά Μητρόπολις Τριφυλίας και Ολυμπίας είναι ενιαία, εγώ ανήκω στην Ολυμπία, είμαι από τα χωριά και τους καπεταναίους της «Πέρα Μεριάς», όπως λέμε.
Ο δεύτερος λόγος που θέλω την ευλογία σας, είναι και ότι έχω και βαθιά συνείδηση και εγώ και όλο το πλήρωμα της Μητροπόλεως σας του γεγονότος ότι, είμεθα της επισκοπής Χριστιανουπόλεως.
Έχω την εξαιρετική τιμή πρόεδρε να παρουσιάζω δύο επίλεκτα πρόσωπα, της κοινωνίας και της ιστορίας της Τριφυλίας θα έλεγα.
Προηγουμένως θα πρέπει να συγχαρώ την Ομοσπονδία των Τριφυλίων Σωματίων γιατί ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, κατά τακτά χρονικά διαστήματα τους επίλεκτους Τριφυλίους και καλά πράττουν διότι πρέπει να τους τιμούμε εν ζωή και όπως έλεγε ο Περικλής κλείνοντας τον επιτάφιο λόγο του, τους λαμπρά πράττοντες: «έργω και δηλούσθαι τας τιμάς». Στην προκειμένη περίπτωση, εμείς δηλαδή, η Ομοσπονδία δεν έχει και σπουδαίο έργο να ανταποδώσει στα έργα τους, αλλά μία ευχή και ένα ταπεινό συμβολικό βραβείο.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΛΗ ΜΥΛΩΝΑ
Θαλή Μυλωνά, αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που αναφέρομαι στο όνομα σου, είσαι διεθνολόγος αναγνωρισμένος και διάσημος. Είσαι το παιδί του διδασκάλου εκ Πλατανίων και είσαι απόγονος εκ μητρός της οικογένειας των Τζαβελαίων από το Δραγώϊ. Είσαι, ίσως εδώ έχουμε και βίους παράλληλους, ο ριγμένος της πολιτικής, αλλά μην φοβάσαι γιατί είσαι δοξασμένος, και απόψε οι συμπατριώτες σου σε τιμούν, και όταν τιμάσαι από συμπατριώτες είναι μεγάλο πράγμα, διότι ο Χριστός είπε «ουδείς εν την πατρίδι αυτού προφήτης».
Ο Θαλής Μυλωνάς έβγαλε όλα τα πανεπιστήμια και της Ελλάδος και του εξωτερικού στον τομέα του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς πολιτικής. Είναι σπουδαίος αναγνωρισμένος, όπως είπα, και με αρίστη οικογένεια.
Θα τον δούμε να βραβεύεται, ως: Πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας του Συντάγματος, πρόεδρος της Ελληνοαλβανικής Επιτροπής, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό Λαό, γεν. γραμματέας της Κίνησης για Εθνική Ανεξαρτησία, Διεθνή Ειρήνη και Αφοπλισμό, μέλος της Επιτροπής για την Εθνική Ακεραιότητα και Επιβίωση, μέλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, πρόεδρος της Επιτροπής Αλληλεγγύης προς το Δημοκρατικό Λαό της Τουρκίας, πρόεδρος της Επιτροπής Συνάντησης µε τους Λαούς της Ιστορίας
Θέλω να σημειώσουμε ότι έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλά συνέδρια και διασκέψεις του ΟΗΕ και των διεθνών οργανώσεων, είναι αναγνωρισμένος, έχει βραβευτεί: Από την Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, από την Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος, από το Δήμο Παπάγου, από το Δήμο Πολυκάστρου, από τον Πατριωτικό Σύνδεσμο της Σερβίας «Ρήγας Φεραίος», από την Παγκόσμια Ομοσπονδία για τη Διεθνή Ειρήνη, από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, από το Σύνδεσμο Αλεξιπτωτιστών και Καταδρομέων κτλ.
Έχει γράψει 10 σπουδαία συγγράμματα για το διεθνές δίκαιο και προχτές έλαβα μία μελέτη επικαιροποιημένη, θα την δώσω και στον υπουργό Εξωτερικών, για το Μακεδονικό ζήτημα, και ειδική έμφαση ότι αποτελούσε και αποτελεί πάντα θέμα επιβουλής και απειλής των βορείων γειτόνων κατά της χώρας μας. Είναι μία μικρή ιστορική σύνοψη με σοβαρές εκτιμήσεις και επί του πρακτέου.
Θέλω να, σημειώσω για αυτή την επιφανή προσωπικότητα, ότι ήταν και στην πολιτική αναμεμιγμένος, με το ΠΑΣΟΚ τότε, είχε εκλεγεί στην Α΄ περιφέρεια Αθηνών, αλλά ο συγχωρημένος Ανδρέας Παπανδρέου κράτησε την έδρα για τον πρωθυπουργό εκλεγέντα επίσης στην ίδια περιφέρεια και έτσι ο Θαλής Μυλωνάς θυσιάστηκε κατά κάποιο τρόπο.
Η λογική των γεγονότων μας υποχρεώνει να δεχθούμε την ηθική ποιότητα, την ηθική αξία του Θαλή Μυλωνά ως αντιπροσωπευτική, δεν υπερβάλω, του ήθους των Τριφυλίων. Ως αντιπροσωπευτική εκείνου του υποκειμένου της πολιτικής που πάλεψε με το χαράκι της σταφίδας, εάν ξέρει κανένας από τους νεοτέρους, με την πλατειά αξίνα για την σταφίδα, με την συλλογή του ελαιοκάρπου, με ένα μικρό ποίμνιο, αυτή είναι η ταυτότητά μας, της ελευθερίας και των κοινωνικών αγώνων, από την μεγάλη Μεσσηνιακή επανάσταση του 1834, την πρώτη μετά την επανάσταση του 1821. Συγχαίρω και πάλι διότι εβραβεύθη ο Θαλής Μυλωνάς. Συγχαρητήρια για την επιλογή και την πρωτοβουλία σας. Άξια πράξις για άξιον άνδρα. Συγχαρητήρια και σας ευχαριστώ.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΟΛΕΤΣΟ
Θα αναφερθώ τώρα με συγκίνηση και ιδιαίτερη τιμή στον Δημήτριο Κολέτσο. Είναι ο συμπατριώτης μας, από τον Αυλώνα ή την Αυλώνα.
Θαυμάζω τον Δημήτριο Κολέτσο, γιατί είναι ένας ευαίσθητος λαογράφος συγγραφέας. Δεν απομακρύνεται από την αλήθεια. Αγαπάει την λεπτομέρεια, την θεωρεί την λεπτομέρεια στο λαογραφικό του έργο σαν παιχνίδι, σαν στοιχείο αποδειχτικό, ότι γράφει θέλει να είναι τεκμηριωμένο.
Παραθέτει πάντοτε μία δήλωση ότι δεν είμαι ιστορικός εγώ, αλλά όλα τα έργα του γέμουν ιστορικών αναφορών και πληροφοριών με άψογη αποδειχτική γραφή. Για το ποιος είναι, αναζήτησα στα άτακτα αρχεία μου και βρήκα μία επιστολή που του είχα απευθύνει στις 14/7/2012. Ότι είπα, ότι έγραψα το εννοούσα, το εννοώ και ισχύει και για όλα τα έργα του. Του γράφω:
«Αγαπητέ μου Δημήτρη Κολέτσο, διάβασα τα «ΠΟΙΚΙΛΜΑΤΑ» σου, ένα έργο του εν πολλοίς λαογραφικό. Συγκινήθηκα, γράφεις δυνατά. Συνέχισε, όσοι δεν πάσχουν από συναισθηματική ανορέξια, είμαι ένας από αυτούς, γιατί οι περισσότεροι σήμερα γύρω μας, πάσχουν από αδιαφορία και συναισθηματική ανορεξία, θα σε ευγνωμονούν. Δεν θα κάνω τώρα συστηματική βιβλιοκρισία κύριε Δημήτρη Κολέτσο, την έκανε άριστα ο ειδικός και πανάξιος Σαράντος Καργάκος, είχε παρεντεθεί η κριτική του, θα σημειώσω όμως δύο ιδιότητες που διαχέονται σε όλες τις παραγράφους του ενιαίου κειμένου, που θα μπορούσε να είχε τιτλοφορηθεί ως επαγωγική απόδειξη του πόνου και του ταπεινού ανθρώπου. Ο πόνος, η χαρμολύπη, και η ταπεινότητα, οξύνονται πάντα με την αναπόληση νοσταλγία και παράγουν κραδασμούς ψυχής. Αυτό το υποθετικό διάγραμμα το πειραματίζεσαι αν επαληθεύεται ή όχι, με τον αναγνώστη. Κατ’ εμέ δε επαληθεύεται. Που αγνάντευα και θαύμαζα, από μία μικρή απόσταση μόλις βρίσκεσαι στις όχθες της Νέδας. Και αγνάντευα πάνω από την Καλίτσαινα και έβλεπα το χωριό σου. Την επί όρους κειμένη Αυλώνα. Πόνος και ταπεινότητα λοιπόν αλλά και υπερηφάνεια στον ζευγολάτη και διανοούμενο και στο πεζούλι της αυγής να γύρω και να κάτσω, υπονοείς και να κλάψω από νοσταλγία. Εύγε! Και από αυτή την πρώτη ύλη της γραφής σου αναδύεται όλη η υπερηφάνεια, η αξιοπρέπεια και ο ψυχικός πλούτος του λαού μας. Πράγματα ασύμβατα με τα κριτήρια του σύγχρονου ή των παντοτινών τραπεζοτεχνοκρατών. Δεν τους φοβάμαι, για λογαριασμό όλου του λαού. Πολεμώ όρθιος μαζί σας, με εσάς, τους παραστάτες μου στον όρκο του Αθηναίου Εφήβου και στους συνοδοιπόρους μου, στον δρόμο προς Εμμαούς.
Υστερόγραφο, γιατί κάπου αναφέρεται στο βιβλίο συνεχώς. Τον έφτιαξα τον δρόμο και το γεφύρι, στον δρόμο Πλατάνια-Στύλους, που γράφεις στην σελίδα 114, είχαν βάλει και μία ταμπέλα, ύστερα προσέξτε τον σαρκασμό μου. Ύστερα από ωριμότερες σκέψεις, του φθόνου που ευδοκιμούν στον τόπο μας, και σε όλες τις εποχές, την τσάκισαν, με Αγάπη Βύρων Πολύδωρας.»
Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στα βιογραφικά και επαγγελματικά στοιχεία του Δημητρίου Κολέτσου, και στο βιβλίο του «Προς την Μακρόνησο» και κατέληξε:
«Εκεί δείχνεις Δημήτρη Κολέτσο, όλη την ποιότητα σου, όλη την ευαισθησία σου, όλη την ελληνικότητά σου. Σε θαύμασα, και κλείνω ότι ένας πρόσθετος λόγος για την βράβευση σου είναι και μία αντικειμενική, μεγάθυμη και αλληλέγγυα ματιά και προς τον αντίπαλο και προς τον συνέλληνα όποιος και να είναι. Συγχαρητήρια Δημήτρη Κολέτσο».
Χαιρετισμό και ευχές για το νέο έτος απυήθυναν οι επίσημοι προσκεκλημένοι: Γ. Κατρούγκαλος, Π. Κοζομπόλη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Α. Χρονάς, Γ. Τσακανίκας και ο Π. Μπαζίγος.
Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Παν. Λούτος επέδωσε την τιμητική πλακέτα στους δυο τιμώμενους επίλεκτους Τριφύλιους ενώ ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Δικηγόρος, Δημ. Παπακωνσταντόπουλος, διάβαζε από μικροφώνου την απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για την τιμητική βράβευση..
Ο ΘΑΛΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
Στη συνέχεια μίλησε ο τιμώμενος Θαλής Μυλωνάς, ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε:
«Η τιμητική αυτή διάκριση θα πρέπει να σας πω ότι με συγκινεί ιδιαίτερα και την θέτω υπεράνω όλων των μέχρι σήμερα, διψήφιου αριθμού τιμητικών διακρίσεων που έχω τύχει, γιατί προέρχεται από σας τους συμπατριώτες μου.
Αγαπητοί συμπατριώτες, προσκεκλημένοι και φίλοι, σας ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που κάνατε να παρευρεθείτε στην αποψινή μας εκδήλωση, όπως επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω για την παρουσία τους, έναν – έναν τους επισήμους προσκεκλημένους.
Και τώρα θα μου επιτρέψετε να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου προς τον Εξοχότατο τέως πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τ. υπουργό Δημοσίας Τάξεως, Παιδείας, Δικαιοσύνης, Προεδρίας και υφυπουργό Εξωτερικών, Βύρωνα Πολύδωρα, για την ευγενική καλοσύνη που είχε να παραβρεθεί στην εκδήλωσή μας και να διαθέσει τον πολύτιμο χρόνο του, για να σας παρουσιάσει την ταπεινότητά μου.»
Στην συνέχεια ο Θ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την πολιτική διαδρομή του Β. Πολύδωρα καθώς και την προσφορά του στην επαρχία Ολυμπίας και Τριφυλίας κυρίως για την κατασκευή του δρόμου Πλατάνια Φιγαλία, και εξήρε τον δυναμισμό του και την ελεύθερη σκέψη του, και συμπλήρωσε:
«Θα μου επιτρέψετε να σας αναφέρω μερικά δείγματα από την πολιτική μου δράση, όπως είναι π.χ.
- Η εγκατάσταση στον προαύλιο χώρο της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας της Αιγύπτου, του αγάλματος του Προμηθέα Πυρφόρου.
- Η διενέργεια καμπάνιας στην έδρα του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη, για την Ολυμπιακή Εκεχειρία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.
- Η αποστολή βιβλίων και έντυπου υλικού στην Αγγλική γλώσσα στους εκάστοτε προέδρους των ΗΠΑ, και σε άλλους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Επιτροπής Εξωτερικών και της Αμερικής για τα εθνικά μας προβλήματα.
- Η συνεχής παρουσίαση των εθνικών μας θεμάτων και κυρίως του Κυπριακού σε όλες τις διεθνείς συνδιασκέψεις που συμμετείχα.
- Η παρέμβαση μου κατά του τυραννικού καθεστώτος της Αλβανίας, πριν από την κατάρρευση του δήθεν σοσιαλιστικού μπλόκ.
- Η αποστολή ανοικτών επιστολών ενημέρωσης και διαμαρτυρίας προς τους προέδρους των ΗΠΑ Reagan, Bush, Clinton και Obama, τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Θεσμών για τα εθνικά μας θέματα, αλλά και προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε απάντηση των δηλώσεων του για «τα σύνορα της καρδιάς του».
- Η καταλυτική υπεράσπιση των δικαίων της Ελλάδος..
- Η καταγγελία από την πρώτη στιγμή του σχεδίου του Κόφι Ανάν, με την έκδοση του βιβλίου μου «Ανατομία του Κυπριακού».
- Η ίδρυση επτά φροντιστηρίων στη Βόρειο Ήπειρο, πέραν των μειονοτικών περιοχών, η πληρωμή των μισθών των δασκάλων, για τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας.
- Η αποκάλυψη και καταγγελία των Μουσουλμάνων βουλευτών της μειονότητας της Θράκης, Σαδίκ και Φαΐκογλου, οι οποίοι ήταν πράκτορες της Τουρκικής ΜΙΤ.
- Η έκδοση κατά τη διάρκεια της Χούντας του βιβλίου μου «Ανατομία της Δημοκρατίας και η Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Διεθνή Κοινότητα».
Τέλος, ο Θαλής Μυλωνάς αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρότασης ομάδας προσωπικοτήτων για να του απονεμηθεί ο τίτλος του «Πρεσβευτή του Ελληνισμού» και τις μεθοδεύσεις που έγιναν από τους τότε κρατούντες για την απόρριψη της πρότασης και ολοκλήρωσε με ευχαριστίες του για την τιμητική βράβευσή του
Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΛΕΤΣΟΣ
Στη μίλησε ο έτερος τιμώμενος Δημήτριος Κολέτσος, οποίος είπε μεταξύ άλλων:
«Απευθύνω πρώτα θερμές ευχαριστίες προς το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και ιδιαιτέρως στον Πάνο Λούτο ( ο οποίος είχε παραβρεθεί και στην εκδήλωση που έγινε για μένα , στο χωριό μου το 2016) για την απόφασή τους να με τιμήσουν σήμερα αναγνωρίζοντας την προσφορά μου στην παράδοση και την λαογραφία με τα βιβλία μου.
Ακολούθως ευχαριστώ τον αγαπητό Βύρωνα Πολύδωρα για όσα μεστά και ευμενή είπε για μένα, στην ομιλία του. Του εύχομαι να είναι καλά και να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει γιατί η συμμετοχή του στα πολιτικά δρώμενα της χώρας και έχει και μπορεί να προσφέρει πολλά.
Ακόμα ευχαριστώ και όλους εσάς που κάνατε τον κόπο να βρεθείτε σήμερα σε αυτή την εκδήλωση και να μας τιμήσετε. Θέλω να τονίσω ότι η χαρά μου και η ικανοποίηση που ένοιωσα σήμερα γίνεται μεγαλύτερη γιατί μαζί με μένα τιμάται και ένας αγαπητός μου συμπατριώτης και καταξιωμένος διεθνολόγος ο Θαλής Μυλωνάς.
Σας βεβαιώνω ότι όσες μέρες θα μου αφήσει ακόμα ο θεός να ζήσω θα παραμείνω ασάλευτος προσκυνητής και ιερουργός στο ναό της παράδοσης και της λαογραφίας γιατί πιστεύω ότι η διατήρηση και η συνέχισή τους αποτελούν θεμελιακά στηρίγματα που μας κρατούν γερά δεμένους στο βράχο της εθνικής μας υπόστασης και όσο ο βράχος αυτός παραμένει ακίνητος και άθραυστος δεν θα αφήσουμε ακούσιους και εκούσιους παραχαράκτες της ιστορίας (βλέπε Ντιροζέλ πχ.) να διαβούν κερκόπορτες για να μας συρρικνώσουν.
Όσοι λοιπόν μπορούν ας φροντίσουν το δένδρο της παράδοσης και της λαογραφίας για να παραμένει ευσκιόφυλλο αειθαλές και ζείδωρο να αντιμετωπίζει τα κύματα της εισαγόμενης υποκουλτούρας.
Ευχαριστώ. Η αγκαλιά μου για όλους σας».
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της Πίτας του 2018, την οποία ευλόγησε ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος, ο οποίος μαζί με τις ευχές του ευχαρίστησε τους ομιλητές που αναφέρθηκαν στο πρόσωπό του και το έργο του και απέδωσε όλα αυτά τα καλά λόγια στην μεγάλη αγάπη που του έχουν. Είπε πως όταν ευρίσκεται ανάμεσα στα πνευματικά του τέκνα της Τριφυλίας, αισθάνεται μεγάλη χαρά, ασφάλεια και ευχαρίστηση όπως ο πολύτεκνος πατέρας όταν βρίσκεται ανάμεσα στην οικογένειά του. Αγαπάει την Τριφυλία και αισθάνεται περισσότερο Τριφύλιος από τον καθένα. Αναφέρθηκε στο θέμα του φετινού ημερολογίου τσέπης εκδόσεως της Μητροπόλεως που είναι αφιερωμένο στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Χριστιανουπόλεως, ο οποίος είναι είναι παράλληλος με τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Πόλη, και είναι από τα πιο παλαιά Βυζαντινά μνημεία της Πελοποννήσου. Προσέθεσε δε ότι έχουμε όλοι υποχρέωση για το καλό του τόπου μας να προβάλλουμε και να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία και την ιστορικότητά του. Τέλος ευχήθηκε αυτή η χρονιά να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες, πλούσια και ευλογημένη από τον Θεό.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Έτσι λοιπόν τέλειωσε η ωραία φετινή εκδήλωση η οποία κατά την γνώμη μου ήταν από τις καλύτερες που έχω συμμετάσχει. Ευτυχώς που υπάρχει η Ομοσπονδία και με αυτές τις εκδηλώσεις που διοργανώνει, «σώζει την παρτίδα». Έχω την γνώμη ότι η Ομοσπονδία θα μπορούσε να κάνει πολύ μεγαλύτερο έργο από αυτό που αποδίδει τα τελευταία χρόνια. Όμως αυτό απαιτεί καθολική συμμετοχή όλων των Συλλόγων της επαρχίας Τριφυλίας και ανάληψη κοινών πολιτιστικών δράσεων και όχι μόνο… Δυστυχώς, πολλοί Σύλλογοι δεν συμμετέχουν στην Ομοσπονδία και πολλοί από τους συμμετέχοντες δεν δραστηριοποιούνται στον βαθμό που απαιτείται. Έτσι η Ομοσπονδία διεκπεραιώνει μόνο τα απλά και τα εύκολα, ενώ είναι απούσα από όλα εκείνα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την μίζερη κατάσταση της επαρχίας μας προς την πολιτιστική ανάπτυξη και την πρόοδο. Ας ελπίσουμε ότι οι εκπρόσωποι των Συλλόγων θα ακούσουν την αγωνιώδη φωνή του προέδρου της για συστράτευση και κοινή δράση προς το καλό της φιλτάτης επαρχίας μας.