Στα κάγκελα Δήμος και φορείς από το λουκέτο – Ηχηρό «όχι» σε ενδεχόμενη μετατροπή του στρατοπέδου σε Κέντρο Μεταναστών!

Ηχηρό «όχι», στο ενδεχόμενο να γίνει Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών, το τεράστιας έκτασης στρατόπεδο της Καλαμάτας, στο οποίο τελικά, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις του ίδιου του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, πολύ σύντομα θα μπει λουκέτο, προσανατολίζεται να πει ο Δήμος, όπως δήλωσε χθες σε όλους τους τόνους, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Ο κ. Νίκας, αναφερόμενος στην έκταση των 220 στρεμμ., τόνισε πως αυτά, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση στρατιωτικών πάντα σκοπών, αν όπως υπογράμμισε, ισχύουν οι δεσμεύσεις του υπουργείου, για αναβάθμιση της 120 Πτέρυγας Εκπαιδεύσεως Αέρος (ΠΕΑ), αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές… αναξιοπιστίας, κατά της κυβέρνησης! «Αυτό δεν μπορεί να γίνει, χώρος φιλοξενίας προσφύγων ως παράδειγμα! Εντάξει; Αυτό πρέπει να το προσέξουμε, γιατί όπου έγιναν τέτοιοι χώροι, με τον τρόπο πάντα, με τον οποίο έγιναν, έχουν τιναχθεί στον… αέρα, οι τοπικές κοινωνίες, έστω και αν είχαν τις καλύτερες των διαθέσεων! Αναφέρομαι στη Μυτιλήνη και στη Χίο και νομίζω πως η κατεύθυνση, πρέπει να είναι στην ενίσχυση της 120 ΠΕΑ, αν δεν είναι ψευδές αυτό που λέγεται», δήλωσε ο Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος άφησε και σε άλλα σημεία των δηλώσεών του, αιχμές κατά της κυβέρνησης.

ΣΤΑ… ΜΟΥΛΩΧΤΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΑΣΕ ΕΞΑΠΙΝΗΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ

«Έχουμε κάνει ως Δήμος, ως Δημοτικό Συμβούλιο και ως φορείς της πόλης, έναν αγώνα 7 περίπου ετών, για τη διατήρηση του στρατοπέδου μας, καθώς θα θυμάστε ότι το 2011 επί υπουργού Μπεγλίτη, το στρατόπεδο είχε κλείσει για πρώτη φορά. Χρειάστηκαν συσκέψεις, κινητοποιήσεις, ψηφίσματα, αποφάσεις, συνεδριάσεις, επισκέψεις, για να κρατηθεί το στρατόπεδο στην πόλη της Καλαμάτας και αυτό για μια σειρά από πολύ σοβαρούς λόγους, όχι μόνο οικονομικούς, αλλά και ιστορικούς και λόγους ασφαλείας», ανέφερε ο δήμαρχος, τονίζοντας πως διαφωνεί απολύτως με το κλείσιμο του στρατοπέδου, αλλά και με την αιτιολογία όπως αυτή εκφράστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα. «Δε θεωρώ ότι οι δήμαρχοι ή οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να συντάσσουν το δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε ότι πρέπει να μας ρωτάνε σε θέματα σχετικά με τη δομή  τους, υπάρχουν όμως κάποιοι πολύ σοβαροί λόγοι, για τους οποίους έπρεπε έστω, να μας είχαν ενημερώσει. Όχι να εκδίδεται μια ανακοίνωση στρατιωτικού τύπου, προς μία κοινωνία που έχει αγωνιστεί για το αντίθετο», ανέφερε ο δήμαρχος, ο οποίος στάθηκε στους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να κλείσει το στρατόπεδο της Καλαμάτας και με σθένος, υποστήριξε ότι κανείς δεν πρέπει να αψηφά και την οικονομική… διάσταση, παρά το ότι πολλοί, σχεδόν χλευάζοντας, μιλούν για την… ανάπτυξη του «καφέ»!

«ΝΑΙ» ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ «ΚΑΦΕ» ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

«Θα υπάρξουν κραδασμοί στην τοπική οικονομία, καθώς δεκάδες σπίτια έχουν νοικιαστεί, δεκάδες επιχειρήσεις κινούνται οικονομικά από το στρατόπεδο, ενώ και οι συγκοινωνίες μας επίσης, υποστηρίζονται από αυτό. Από ένα στρατόπεδο πολλών δεκαετιών, συνδεδεμένο με την ιστορία, με τους προγόνους μας, με εκατοντάδες θύματα, όπως τα θύματα των Μεσσηνίων στο Αλβανικό Μέτωπο», τόνισε ο κ. Νίκας και υπεραμυνόμενος της… ανάπτυξης του «καφέ», έδωσε την πραγματική υπόσταση στο θέμα. «Μην υποτιμούμε τον καφέ. Μετρήστε πόσες εκατοντάδες άνθρωποι στην πόλη της Καλαμάτας, ζουν από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τι προσπάθειες καταβάλλονται και πόσο καλύτερα είμαστε την Παρασκευή και τα Σαββατοκύριακα, που έχουμε κόσμο από τις γύρω περιοχές και την Αθήνα κυρίως, γιατί όταν έρχεται κάποιος να πιει έναν καφέ ή να πάει σε κάποιο κέντρο, θα επισκεφθεί κι άλλα καταστήματα. Υπάρχουν καταστήματα στην Καλαμάτα, που κινούνται -σύμφωνα με έρευνα που κάνουμε- σε ποσοστό 30% και πάνω, με βάση αυτόν τον κόσμο. Άρα τα θέλουμε και τα καφέ, αφού μια πόλη ελκυστική, έχει πολλά να ωφεληθεί. Όσον αφορά στη σύνδεση του καφέ με το στρατόπεδο, εμείς έχουμε μιλήσει κατ’ επανάληψη για ιστορικούς λόγους. Οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου σήμερα, έχουν κατασκευαστεί στους Βαλκανικούς Πολέμους, έχουν κατασκευαστεί από Βούλγαρους αιχμαλώτους. Η οικονομική, είναι μια παράμετρος, η οποία έχει την αξία της. Κάθε δομή που καταργείται, έχει και οικονομικό αντίκτυπο», δήλωσε ξεκάθαρα ο δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος στάθηκε στο… ισοδύναμο μέτρο της αναβάθμισης της 120 ΠΕΑ, καυτηριάζοντας νωρίτερα τη στάση του ίδιου  του υπουργού και γενικότερα της κυβέρνησης, για τους συνολικότερους χειρισμούς.

 ΤΟ «ΟΧΙ» ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ «ΝΑΙ» ΚΑΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ 120 ΠΕΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΑ… «ΘΑ»

Όταν μπορέσω θεσμικά στο μέλλον, θα πω πως κλείστηκε, ύστερα από πολύ κόπο, το ραντεβού με τον κ. Καμμένο, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κλείσει το στρατόπεδο και είπε επίσης, πως θα έστελνε στην Καλαμάτα και τη σημαία του  9ου Συντάγματος, μεριμνώντας και για μιας σειρά από ενέργειες», επεσήμανε ο δήμαρχος, ο οποίος υπενθύμισε πως η σκέψη για την κατάργηση, μελετάται τα τελευταία 6 με 7 χρόνια. «Εδώ και μια πενταετία, μας μιλούν για την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ! Ποια αναβάθμιση; Αυτή, προφανώς, θα στοιχήσει, κάποια εκατομμύρια ευρώ κι ακόμη δεν έχουμε αλλάξει ούτε τα αεροπλάνα, με τα οποία γίνεται η εκπαίδευση των πιλότων», ανέφερε φανερά ενοχλημένος ο κ. Νίκας, υπενθυμίζοντας το ατύχημα που από θαύμα δεν έγινε δυστύχημα, με την πρόσφατη πτώση εκπαιδευτικού αεροσκάφους, για την κατάσταση όλων των αντίστοιχων της Μονάδας, είχαν γίνει πριν χρόνια αναφορές από τους ίδιους τους εκπαιδευτές! «Θα επιχειρήσω και πάλι να συναντήσω τον κ. Καμμένο, όχι για να ανατρέψω την κατάσταση, αλλά για να μας εξηγήσει τι έγινε. Είναι πάρα πολλοί οι Καλαματιανοί που πονούν, για το 9ο Σύνταγμα Πεζικού, ανέφερε ο κ. Νίκας, ο οποίος στάθηκε με περισσότερες λεπτομέρειες και στο θέμα της τεράστιας έκτασης, για το οποίο – όπως και για όσα στρατόπεδα καταργούνται- ο Δημήτρης Βίτσας, έχει αφήσει τρία ενδεχόμενα ανοιχτά. Την εκμετάλλευση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την ιδιωτικοποίηση ή την παραχώρηση στην Αυτοδιοίκηση».

 ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ 220 ΣΤΡ. ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ

Ο δήμαρχος, ξεκάθαρα… ψηφίζει το πρώτο σενάριο και ζητεί το στρατόπεδο να το εκμεταλλευτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, όσον αφορά δε στην πιθανή του παραχώρηση στο Δήμο, δήλωσε πως είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί, σε όλα τα επίπεδα. «Αν παραχωρηθεί ο χώρος στο Δήμο, θα δούμε τι θα το κάνει, συζητώντας το, με το Δημοτικό Συμβούλιο και την κοινωνία, καθώς είναι στο πιο λαμπρό σημείο της πόλης, από κάθε άποψη. Εμείς δε θεωρούμε το Δήμο, κάτι ξεχωριστό από το κράτος», ανέφερε ο δήμαρχος, τονίζοντας πως πρώτα πρέπει να ερωτηθεί, ο… νοικοκύρης! «Ο πρώτος με τον οποίοι πρέπει να συζητήσουμε για τα 220 στρέμματα είναι ο νοικοκύρης, καθώς η έκταση αυτή, αποκτήθηκε με τις προσπάθειες του αείμνηστου, υπουργού τότε, Γιάννη  Χαραλαμπόπουλου, τον οποίο και τιμήσαμε γι’ αυτό. Αφού ο νοικοκύρης εκφραστεί, οφείλουμε κι εμείς να εκφράσουμε την άποψή μας. Θα το συζητήσουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά η προσωπική μου άποψη, είναι ότι πρέπει να παραμείνουν για στρατιωτική χρήση, αν βέβαια, δεν είναι λόγια όσα ακούγονται τα τελευταία 5 χρόνια, για αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ, καθώς ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε! Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, έχοντας πάντα την αντίληψη, ότι δεν είναι δική μας δουλειά, ούτε το στρατιωτικό δόγμα να συντάσσουμε, ούτε και να έχουμε άποψη για τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά έχουμε μια ιστορία πολλών ετών που φαίνεται να καταργείται, ένα επερχόμενο πλήγμα στην τοπική κοινωνία και ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο των Ενόπλων Δυνάμεων φυσικά! Καταλήγοντας, ο κ. Νίκας, έθιξε ύστερα από σχετικό ερώτημα και το ενδεχόμενο που έχει να κάνει με ιδιώτες, αφού ο ίδιος πολλές φορές έχει ταχθεί υπέρ των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).  «Εγώ δε θα πω να γίνει ΣΤΙΤ στο δημοτικό κατάστημα ή τα δικαστήρια. Ο χώρος ο συγκεκριμένος, έχει αποκτηθεί ως στρατιωτικός χώρος και για τη συντήρησή του, είχε λόγο και ο Δήμος όσο ήταν κλειστός. Αν γίνει αναβάθμιση όπως λένε της 120 ΠΕΑ, γι’ αυτήν ο χώρος, είναι πολύτιμος, να μένουν, να κοιμούνται και να κινούνται οι ξένες αποστολές», δήλωσε εν κατακλείδι ο δήμαρχος Καλαμάτας, εκφράζοντας την απογοήτευσή του, μεταξύ άλλων και για την ξαφνική ανακοίνωση, αφού όπως τόνισε, δεν έγινε καμία ενημέρωση των τοπικών αρχών νωρίτερα.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ