Σημαντική εκδήλωση από τη μαθητική διαστημική ομάδα 4ου & 6ου Γυμνασίου: Στην Καλαμάτα απόψε ο ειδικός των μετεωριτών!
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται απόψε στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, η μεγάλη εκδήλωση για τους μετεωρίτες.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Την εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας, διοργανώνει η Μαθητική Διαστημική Ομάδα του 4ου και 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας, η οποία με τη συμβολή των γνωστών καθηγητών από το νομό, που διαπρέπουν στην Αμερική, Περικλή και Τάκη Παπαδόπουλου και στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για τη δημιουργία διαστημικής πύλης στην πόλη, εκπονούν ένα πραγματικά ξεχωριστό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα αποστείλουν στο διάστημα ελαιόλαδο, για να μελετήσουν αν διατηρεί τα σπουδαία χαρακτηριστικά του. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν, πολλές, με την αποψινή, με τίτλο: «Μετεωρίτες, οι διαστημικοί αγγελιοφόροι», ιδιαίτερα ξεχωριστή, καθώς στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, θα βρεθεί ο διακεκριμένος επιστήμονας, ειδικός στους μετεωρίτες, Τάκης Θεοδοσίου. «Σκεφτήκαμε να προσκαλέσουμε στην Καλαμάτα, τον αξιότιμο Τάκη Θεοδοσίου, ο οποίος ασχολείται με τους μετεωρίτες και να μας μιλήσει γι’ αυτούς, καθώς εκτός από τις γνώσεις που διοχετεύουμε στα παιδιά μας, αξίζει να ανεβάζουμε το πνευματικό και επιστημονικό επίπεδο της πόλης, ο οποία προοδεύει λόγω του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ, αλλά και των πάσης φύσης αναπτυξιακών έργων», δήλωσε απευθύνοντας κάλεσμα, η Φυσικός 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας, Κωνσταντίνα Παναγάκου, η οποία μαζί με τον εκπαιδευτικό κ. Κωστάκη και υπό τις οδηγίες του ελεύθερου επαγγελματία Φυσικού, Φώτη Ασημακόπουλου, είναι υπεύθυνοι για το «Διαστημικό Πρόγραμμα» που ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου και τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Η κα Παναγάκου, θέλησε στο πλαίσιο των αναφορών της, να κάνει και μια πιο φιλοσοφημένη τοποθέτηση, με τη διάσταση πάντα, της επιστήμης. «Τόσοι πόλεμοι γίνονται, για να επικρατήσει κάποιος και να μείνει το όνομά του με… χρυσά γράμματα στην ιστορία και δυστυχώς, δε γνωρίζουμε ότι είμαστε ένα μόριο σκόνης, πάνω σε μια μαύρη κουκίδα που λέγεται γη και επικρατεί σε ένα απέραντο, σκοτεινό σύμπαν», δήλωσε η καθηγήτρια, με ξεχωριστές και… εισαγωγικές όσων θα ακολουθήσουν στην εκδήλωση, να είναι οι αναφορές των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ «ΑΓΓΙΖΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ
Μια από τις μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και φοιτά στην Γ΄ Γυμνασίου, το χαρακτήρισε ως πρωτόγνωρο και αναφέρθηκε στους μετεωρίτες, τα ουράνια σώματα που έλκονται από τη βαρύτητα της γης και πέφτουν στην επιφάνεια, χωρίς να διαλυθούν τελείως στην ατμόσφαιρα. «Οι ταχύτητές τους, φτάνουν από 36 έως 250 χιλιάδες χιλ. και στη συνέχεια επιβραδύνονται και μειώνονται αρκετά. Στα πολύ μεγάλα κομμάτια, οι ταχύτητες δεν μειώνονται πολύ, γι’ αυτό και σχηματίζουν κρατήρες, ενώ η ατμόσφαιρα που μας προστατεύει από αντικείμενα άνω των 50 μ., συμβάλει στο να μην εισέλθουν στην επιφάνεια της γης, κάποια κομμάτια», ανέφερε η μαθήτρια, που στάθηκε και στη σημαντική… συμβολή των πλανητών της εξωτερικής τροχιάς του πλανητικού μας συστήματος, οι οποίοι γυρίζουν γύρω από τη γη και κυρίως του Δία, ο οποίος με κάποιες από τις ιδιότητές του, έλκει τα αντικείμενα που πλησιάζουν στη γη. Για τις μοναδικές λίμνες σε όλη την Ελλάδα, που προήλθαν από πτώση μετεωρίτη, μίλησε η μαθήτρια της Β΄ τάξης, του 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας, Μαίρη Δεμπεγιώτη. «Πρόκειται για τις δίδυμες λίμνες «Ζερέλια» στον Αλμυρό Μαγνησίας, οι οποίες δημιουργήθηκαν από πτώση μετεωρίτη στη γη, κατά την εποχή του Ολόκαινου. Απέχουν μεταξύ τους περίπου 250 μ., με τη μεγαλύτερη να έχει διάμετρο 250 μ. και βάθος περίπου 8 μ. και τη μικρότερη 150 μ. με περίπου 6 μ. βάθος. Η δημιουργία των δύο αυτών λιμνών από μετεωρίτη, ταυτοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από τους επιστήμονες, όταν το 2010 οι ερευνητές Ευάγγελος Λάγιος και Dietrich Volker J. βρήκαν εκεί, μερικώς τετηγμένο ζιρκόνιο, για την τήξη του οποίου απαιτούνται θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 1.400 – 1.800 °C», ανέφερε η μαθήτρια, σημειώνοντας πως σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, δεν μπορούν να αναπτυχθούν υπό κανονικές συνθήκες, κι έτσι οι ερευνητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για κρατήρες που δημιουργήθηκαν από πρόσκρουση μετεωρίτη. Αυτές οι δύο λίμνες είναι μοναδικές στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν άλλες 40 περίπου σε όλη την Ευρώπη και μόνο 175 σε όλο τον κόσμο, με όλα όσα αφορούν στους μετεωρίτες να αναπτύσσονται λεπτομερώς απόψε.
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές, προετοιμάζονται πυρετωδώς, για την αποστολή ελαιολάδου στο διάστημα. «Αυτή τη στιγμή, ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου, θα στείλουμε σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, σε ύψος 100 χιλ. στο διάστημα, ελαιόλαδο, για να δούμε αν κρατάει τις φαινόλες που έχει στη γη. Στην πραγματικότητα, θα είναι ένα κουτί 10x10x20 μέχρι μισό κιλό, που θα το στείλουμε στο διάστημα μέσω ενός πυραύλου της Blue Origin», ανέφερε ο μαθητής Β΄ 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Καργάκος, που συμμετέχει στο πρόγραμμα από αγάπη στην Πληροφορική, την Τεχνολογία και τη Φυσική, το ίδιο κάνει και ο μαθητής Β΄ 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας, Νίκος Γιαννόπουλος, ο οποίος στάθηκε επίσης στο πείραμα. «Στο κουτί, θα βάλουμε έναν μηχανισμό που λειτουργεί ως ελαιοτριβείο και θα συνθλίψουμε τις ελιές. Η διαδικασία αυτή, θα γίνει στο διάστημα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας κι έτσι, θα συγκρίνουμε σε σχέση με το λάδι εδώ, αν διατηρεί τις αντιοξειδωτικές ουσίες του. Τα παιδιά, μαθαίνουν επίσης πως να φτιάχνουν και να προγραμματίζουν κατασκευές, ενώ έρχονται φυσικά σε επαφή με κορυφαίους επιστήμονες. «Πέρα από αυτό το εγχείρημα, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου project, έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε εξαιρετικούς ανθρώπους και σπουδαίους επιστήμονες, όπως τον Τάκη Παπαδόπουλο, ο οποίος αν και έχει ένα φορτωμένο πρόγραμμα, πάντα μας στέλνει e-mail με επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο της Αστρονομίας, τον κ. Πεϊμανίδη και σημαντικούς ανθρώπους με τη βοήθεια των καθηγητών μας», δήλωσε η Αφροδίτη Λυμπεροπούλου που φοιτά στην Α΄ τάξη του 4ου Λυκείου της πόλης.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Κάλεσμα συμμετοχής σε όλους, στην αποψινή εκδήλωση, απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, η οποία δήλωσε και τη στήριξή της, συνολικά στο πρόγραμμα, μιλώντας και για την προοπτική της Διαστημικής Πύλης. «Να καλέσουμε τους Μεσσήνιους και ειδικά τους μαθητές, να παρακολουθήσουν απόψε την εκδήλωση, που είναι ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος θέμα και για την τεχνολογία και για την επιστήμη. Είμαστε περήφανοι για την πρωτοβουλία και αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια, άλλωστε ξέρετε ότι η Μεσσηνία πρωτοστατεί στις πρωτοβουλίες που έχουν σχέση και με τη Διαστημική Πύλη», δήλωσε η κα Αλειφέρη συγχαίροντας τη μαθητική διαστημική ομάδα.