Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών και διάρκειας άνω του ενός λεπτού σημειώθηκε στην Αλάσκα στη 01:38 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), θέτοντας σε ισχύ το αμερικανικό σύστημα προειδοποίησης τσουνάμι, αφού το μικρό εστιακό βάθος του σεισμού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του φαινομένου.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον Κόλπο της Αλάσκας, σε απόσταση 280 χιλιομέτρων νοτιο-ανατολικά του νησιού Κόντιακ και το εστιακό της βάθος ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα.

Το Αμερικανικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι ανέφερε πως ο συναγερμός για τσουνάμι αφορά ολόκληρη τη δυτική ακτή των ΗΠΑ και τον Καναδά, με έμφαση κυρίως στις ακτές της Αλάσκας και της Βρετανικής Κολομβίας. Ειδικότερα, η προειδοποίηση αφορά στην νότια ακτή της Αλάσκας, τις Αλεούτιες Νήσους και την επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, ενώ σε επιφυλακή τέθηκαν επίσης ολόκληρη η ακτή του Ειρηνικού στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τα μεξικανικά μέχρι τα καναδικά σύνορα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κέντρου, οι πολίτες που μένουν σε παραλιακές περιοχές καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε μέρη με μεγάλο υψόμετρο.

Ήδη, αισθητήρας ανίχνευσε ένα κύμα δέκα μέτρων κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Αν και ειδικοί επισημαίνουν πως θα χρειαστούν ώρες για να φθάσει το κύμα σε κατοικημένες περιοχές, η Αστυνομία του Κόντιακ ανέφερε ότι τα νερά στο λιμάνι Old Harbour υποχωρούν, μια ανησυχητική ένδειξη, αφού μπορεί να ανέβει η στάθμη της θάλασσας και να επανέλθουν μεγάλα κύματα με δριμύτητα.

Σημειώνουμε πως ο ισχυρός σεισμός στην Αλάσκα έρχεται επτά χρόνια μετά τον φονικό σεισμό των 9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι με αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι και να γίνουν τεράστιες καταστροφές στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, αλλά και δεκατρία χρόνια από το «χτύπημα» των 9,1 Ρίχτερ στη Σουμάτρα και το τσουνάμι που σκότωσε πάνω από 230.000 ανθρώπους σε αρκετές χώρες από τη Σρι Λάνκα μέχρι την Ινδία και την Ταϊλάνδη.