Σεισμός Αθήνα: Το μυστικό που κρύβεται στη λίμνη του Μαραθώνα

Στα νερά της λίμνης του Μαραθώνα είναι πιθανό να κρύβεται το μυστικό του σεισμού που αναστάτωσε τους κατοίκους της Αττικής το βράδυ της Δευτέρας (15/1).

Οι επιστήμονες μελετούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον πρόσφατο σεισμό των 4,4 ρίχτερ στην Σταμάτα Αττικής.

Μάλιστα φαίνεται να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο σενάριο αυτός ο σεισμός ξνα προήλθε από το φράγμα του Μαραθώνα.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην Εφημερίδα Τα Νέα, ανέφερε πως οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η διακύμανση της στάθμης τεχνητών λιμνών συνδέεται με την τοπική σεισμικότητα, ενώ ο αείμνηστος καθηγητής Αγγελος Γαλανόπουλος είχε πραγματοποιήσει έρευνα που κατέδειξε ότι η άνοδος της στάθμης της λίμνης συνδεόταν με την παραγωγή σεισμών στο Μαραθώνα.

Αυτό που απομένει είναι να ερευνηθεί το ενδεχόμενο η σεισμική δραστηριότητα που αναπτύσσεται από τις 2 Ιανουαρίου στην περιοχή να είναι απόρροια μεταβολών που έχουν συντελεστεί στα αποθέματα των υδάτων της λίμνης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο: «Έχει γίνει μεγάλη έρευνα για το κατά πόσο η διακύμανση στη στάθμη των τεχνητών λιμνών επηρεάζει την τοπική σεισμικότητα. Υπάρχει δημοσιευμένη από το 1966 μελέτη του διακεκριμένου καθηγητή Αγγελου Γαλανοπούλου ο οποίος εξέτασε τη μεταβολή της στάθμης της λίμνης του Μαραθώνα και τη σχέση της με τη σεισμική δράση στην ευρύτερη περιοχή.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σεισμικότητα στην περιοχή έχει συχνά διασύνδεση με τις μεταβολές στη στάθμη της λίμνης κυρίως όταν πέφτει πολύ νερό και η λίμνη “φορτίζει”. Δεν έχουμε ελέγξει αν η έρευνα έχει εφαρμογή στον προχθεσινό σεισμό, όμως η σεισμολογία θα πρέπει να παρακολουθεί και άλλες διαδικασίες για να κατανοεί πληρέστερα την εξέλιξη των πραγμάτων. Είναι μια έρευνα που μπορεί να γίνει και τώρα συγκρίνοντας τη χρονοσειρά των σεισμών και της στάθμης της λίμνης».

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο από τις 2 Ιανουαρίου θεωρούν ότι δεν έχουν επηρεαστεί άλλα ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερες δονήσεις. Πιστεύουν ότι η περιοχή μπορεί να δώσει σεισμούς ως (περίπου) 4,5 Ρίχτερ.

Την ίδια ώρα ώρα ωστόσο η μελέτη σύνδεσης των σεισμών με τα φράγματα δείχνει ότι η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν, συγκεκριμένα το 1938, αρκετά ισχυρότερο σεισμό, της τάξης των 5,7 Ρίχτερ.

Είναι άγνωστο εάν το φράγμα συνδέεται με τον τελευταίο σεισμό, όπως άλλωστε τόνισε και ο Γ. Παπαδόπουλος, ωστόσο είναι μια πιθανότητα που θα εξετάσουν οι επιστήμονες.

Οι σεισμοί που συνδέονται με τα φράγματα στην Ελλάδα

Μαραθώνας: 1938 – 5,7 βαθμοί

Λίμνη Κρεμαστών Αιτωλοακαρνανίας – Ευρυτανίας: 1966 – 6,2 βαθμοί

Λίμνη Καστρακίου Αιτωλοακαρνανίας – Αχελώου: 1969 – 4,6 βαθμοί

Λίμνη Πουρναρίου ‘Αρτας – Αράχθου: 1981 – 5,6 βαθμοί

Λίμνη Ασωμάτων Βέροιας: 1984 – 5,4 βαθμοί

Λίμνη: Πολυφύτου Κοζάνης – Αλιάκμονα: 1995 – 6,5 βαθμοί

Οι περισσότεροι ανθρωπογενείς σεισμοί είναι μικροί της τάξης των τριών έως τεσσάρων βαθμών, αλλά ορισμένοι είναι πολύ ισχυροί. Ο ισχυρότερος σεισμός που περιλαμβάνεται στη βάση δεδομένων, είναι αυτός ισχύος 7,9 βαθμών, ο οποίος προκλήθηκε στην περιοχή Σιτσουάν της Κίνας το 2008 πιθανώς λόγω της δημιουργίας ενός μεγάλου φράγματος νερού σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Αλλά και ο πιο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στο Νεπάλ ισχύος 7,8 βαθμών το 2015 αποδόθηκε από ορισμένους επιστήμονες στην άντληση υπόγειων υδάτων.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ