Σήμερα η Τελετή Εναρξης για το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου!

banner3

Ηγγικεν η ώρα  και το «4o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου»  ανοίγει τις πόρτες του σήμερα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και για 15 ημέρες, μέχρι την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου,  η Καλαμάτα και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου (Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο, Αργος και Αμαλιάδα) δίνουν παλμό στον πολιτισμό με μια κινηματογραφική γιορτή που «απλώνεται» στις τέχνες και την επιστήμη.

kuzolaΤο φετινό πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ, που περιλαμβάνει προβολές, παράλληλες εκδηλώσεις και σεμινάρια που θα είναι και φέτος ελεύθερα για το κοινό, ανοίγει με την τελετή έναρξης απόψε στις 8 μ.μ. Αμέσως μετά θα προβληθεί η ταινία «Kuzola, Τραγούδια των Ριζών» («Kuzola, Songs of the Roots») του Γάλλου Ουγκό Μπασλέ, παρουσία της πρωταγωνίστριας και φημισμένης εκπροσώπου της βραζιλιάνικης μουσικής στην Ευρώπη, Λούτσια Ντε Καρβάλιο, η οποία και θα ανέβει στη συνέχεια στη σκηνή για μια έθνικ συναυλία παρέα με τους Μεσσήνιους Αντώνη Κουφουδάκη στην κιθάρα και Γιώργο Κλάδη στα κουστά.

unexilioΝωρίτερα, στις 6 μ.μ., θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Juan Francisco Urrusti Alonso  In Exile: a Family Film /Στην Εξορία: Μια Οικογενειακή Ταινία,  η οποία έχει να κάνει με τις ζωές των παππούδων, των γονιών, της θείας, και των φίλων του δημιουργού, οι οποίοι όλοι έφτασαν στο Μεξικό ως πρόσφυγες του λανθασμένα ονομασμένου Ισπανικού Εμφυλίου. Οι ιστορίες τους συνυφαίνονται με της Ισπανίας, και του Μεξικό.

Σημειώνεται πως, για δεύτερη χρονιά, θα δοθούν 2 βραβεία κοινού (αξίας 1.000 ευρώ) για το καλύτερο ελληνικό και διεθνές ντοκιμαντέρ. Το Βραβείο Κοινού για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ προσφέρει η SteFilm  (DCP για την επόμενη ταινία του νικητή αξίας 1.000 ευρώ), ενώ το καλύτερο διεθνές ντοκιμαντέρ το βραβείο προσφέρει το ξενοδοχείο «Βασιλικόν» στην Καλαμάτα. Εξ ου και οι διοργανωτές του φεστιβάλ παροτρύνουν το κοινό, με την ψήφο τους μετά την προβολή κάθε ταινίας, να καταγράψουν την γνώμη τους, αρνητική ή θετική.

grey-matter

Οπως κάθε χρόνο το φεστιβάλ εμπεριέχει κι ένα ειδικό αφιέρωμα με ειδικές προβολές, με Ελληνες και ξένους καλεσμένους σκηνοθέτες. Το μεγάλο αφιέρωμα του 4ου Διεθνούς  Φεστιβάλ  είναι «Κινηματογράφος και Υγεία»  – Μια πυκνή σε εκδηλώσεις διημερίδα σφραγίζει το κεντρικό θεματικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης το πρώτο Σαββατοκύριακο του φεστιβάλ.

two-worlds-photo-3Το «Κινηματογράφος και Υγεία», με οργανωτικό συνεργάτη τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, στεγάζει 17 σχετικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών και στοχεύει, μέσα από την προβολή τους, στην ευαισθητοποίηση του κοινού για φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την σωματική και ψυχική, όπως κατ’ επέκταση και «κοινωνική» υγεία. Με αφορμή τις ταινίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα πολυβραβευμένα «That Sugar Film» του Ντέιμον Γκάμο και «A Certain Kind of Light» του Μπράντον Βέντερ, ειδικοί, προσκεκλημένοι ιατροί και σκηνοθέτες από τη χώρα μας αλλά και το εξωτερικό θα εισηγηθούν θέματα πάνω σε ξεχωριστές διαταραχές υγείας και θα συζητήσουν με το κοινό. Στο ίδιο πλαίσιο θα παρουσιαστεί και μια έκθεση με σχετικά εικαστικά έργα, ενώ θα δοθεί και μια παράσταση σύγχρονου χορού από την «Δαγίπολη», ομάδα χορευτών με κινητικά προβλήματα, το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την προβολή του αναλόγου θέματος, μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της Βίβιαν Παπαγεωργίου «Με Ανοιχτά Φτερά».

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

11.00 π.μ. The children of the noon / Τα παιδιά του φεγγαριού | Diego Fiori & Olga Pohankova 80′

1 μ.μ. Two Words / Δύο κόσμοι | Maciej Adamek (52’)

2 μ.μ. The Faces of Lafora / Τα πρόσωπα της Lafora | Denis Bojic (87’)

* Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση. Συντονισμός Ιατρικός σύλλογος Μεσσηνίας

 4 μ.μ.  Little Stars: Accomplishing the extraordinary in the face of serious illness | Mike Hill (55’)

Εισήγηση από τον Ιατρικό σύλλογο Μεσσηνίας

 5 μ.μ. A certain kind of light | Brandon Vedder (37’)

6.30 μ.μ. Coexistence / Συνύπαρξη | Juan Carlos Guerra (40’)

* Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη

7:30 μ.μ. Bucephále / Βουκεφάλας | Chloé Seyssel & Damien Marti (35’)

* Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη Damien Marti

Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Αλεξάνδρα Καραβασίλη, επιστημονική διευθύντρια, ειδικός Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης /Κέντρο Αποκατάστασης «Διάπλαση»

8.30 μ.μ. Βυζιά / Boobs | Ανιές Σκλάβου και Στέλιος Τατάκης (55’)

* Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία των σκηνοθετών

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη  Χαρά Γεωργαντά, Παθολόγο -Ογκολόγο Διευθύντρια ΕΣΥ, Α΄ Παθολογική Ογκολογική Κλινική, Αγ. Σάββας

10 μ.μ. Με αοιχτά φτερά | Βίβιαν Παπαγεωργίου (22′)

* Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία της σκηνοθέτιδος

 10:30 μ.μ. Παράσταση σύγχρονου χορού από την ομάδα Δαγίπολη

vika

KΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

11 π.μ. That Sugar Film | Damon Gameau (90’)

12.30 μ.μ. Journey to a miracle – Freedom from Insulin / Ταξίδι στο θαύμα – Απελευθέρωση από την Ινσουλίνη | Ted Kay (57’)

* Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη

Θα προηγηθεί εισήγηση από τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) Παναγιώτη Χαλβατσιώτη

2.15 μ.μ. House Call – VIKA / Βοήθεια στο σπίτι – Vika | David Ofek & Neta Shoshani (61’)

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση. Συντονισμός Ιατρικός σύλλογος Μεσσηνίας

 3.30 μ.μ. Grey Matter / Φαιά Ουσία | Rob Maas (83’)

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση. Συντονισμός Ιατρικός σύλλογος Μεσσηνίας

5.30 μ.μ. Amygdala / Αμυγδαλή | Jeannette Louie (10’)

5.40 μ.μ. I am borderline / Είμαι οριακός | Betsy Usher  (4.36’)

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Φώτη Καγγελάρη, διδάκτωρ ψυχοπαθολογίας Πανεπιστημίου Παρισίου, συγγραφέας

6:30 μ.μ. Manic/ Μανία  | Kalina Bertin (85’)

* Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία της σκηνοθέτιδος

Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Τέση Λαζαράτου, ψυχοθεραπεύτρια 

8:30 μ.μ. Cause of death Unknown / Αιτία θανάτου: Άγνωστη | Anniken Hoel (90′)

* Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία της σκηνοθέτιδος

 10.00  Συναυλία «Ήχος του Νότου»

that-sugar-film

Το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Υγεία» ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Mεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Έχει επίσης την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Παράσταση σύγχρονου χορού από την ομάδα DAGIPOLI DANCE Co.

 «Το Δέντρο»

Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 22:30

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

 

Τα δέντρα… Ιεροκήρυκες της σιωπής…

Το σώμα του δέντρου.

Στον κορμό του χαραγμένα χίλια δαχτυλίδια, σημάδια ιερά.
Ρίζες γερές χωμένες βαθιά στην καρδιά της γης και του άπειρου, παλεύουν με όση δύναμη έχουν, όρθιο να το κρατούν.
Ιερό, άφθαρτο είναι το δέντρο.
Το δέντρο λέει: …«Είμαι δυνατό, εμπιστέψου με. Δεν ξέρω τους προγόνους μου, ούτε τους απογόνους μου… στέκομαι εδώ να φυλάω το μυστικό της ιερής μοναξιάς μου, του σπόρου μέσα μου.

Οι σηματοδότες είναι μέσα μου… αυτούς ακούω και στέκω εδώ».

 

Σύλληψη – χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης

Βοηθός χορογράφου: Δάφνη Αντωνιάδου

Μουσικήεπιμέλεια: Κωνσταντίνος Σκουρλής

Χορεύουν: Δάφνη Αντωνιάδου, Άννα Βάλαρη, Έλενα Μπότη, Έλενα Τσικαλά, Χρήστος Ταμπαξής, Γιώργος Χρηστάκης

 

newton-the-force-of-god-ef-still0

 Ιδιαίτερη σημασία θα παίξει και φέτος η εκπαιδευτική ζώνη (για το μαθητικό κοινό υπάρχει ειδική εκπαιδευτική ζώνη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ καθημερινά 9 με 1 όπου προβάλλονται ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ) που και τις τρεις προηγούμενες χρονιές έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Μόνο την περσινή χρονιά πάνω από 4.000 μαθητές παρακολούθησαν την εκπαιδευτική ζώνη στις 5 πόλεις όπου διεξήχθη το φεστιβάλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 θεματικές. Υγεία, εφηβεία, πολιτιστική κληρονομιά, επιστήμη.  Φέτος συμμετέχουν και πολλοί ξένοι σκηνοθέτες οι οποίοι θα  βρίσκονται στις προβολές της εκπαιδευτικής ζώνης προκειμένου να συνομιλήσουν με τους μαθητές. Για την εκπαιδευτική ζώνη το  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου συνεργάζεται με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης CAID και το φεστιβάλ αρχαιολογικού- ιστορικού ντοκιμαντέρ «Αγών».

Η φετινή κινηματογραφική γιορτή έχει επίσης να παρουσιάσει μια θεατρική παράσταση, την «Εβραία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ από την Πολιτιστική Αργολική Πρόταση, την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, καθώς και άλλες τρεις συναυλίες εκτός της εναρκτήριας, με τους Ηχος του Νότου την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, τον Νίκο Δημηνάκη το Σάββατο 3 Ιανουαρίου, και τους Ευοί Ευάν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την τελετή λήξης και την απονομή των δύο βραβείων κοινού για το καλύτερο ελληνικό και διεθνές ντοκιμαντέρ.

«Η ΕΒΡΑΙΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ»

Το πολιτικο-κοινωνικό κλίμα στη Γερμανία της δεκαετίας 1920-1930 ήταν ένα κλίμα κοινωνικής και πολιτικής ηττοπάθειας, αστάθειας και οικονομικής κακοδαιμονίας. Και ο Χίτλερ προσέφερε στο λαό της ένα όνειρο μεγαλείου: φυλετική καθαρότητα, τελειότητα, δύναμη και δόξα. Ο ναζισμός προσφέρει έναν αχαλίνωτο συλλογικό ναρκισσισμό που καλπάζει αφηνιασμένα προς κάθε κατεύθυνση.

Ο λαός, συχνά κατακυριευμένος από τις έννοιες της φυλετικής καθαρότητας και του μίσους για τους πιο περίβλεπτους, διψούσε για δράση κι έβλεπε το μέλλον με απελπισία. Είχε γίνει ανέκδοτο η απάντηση των φοιτητών στην ερώτηση τι θα έκαναν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους: Άνεργος. Στις 30 Ιανουαρίου 1933 ο Χίτλερ αναγορεύτηκε καγκελάριος με όλους τους τύπους.

Ο τρόμος -γέννημα και όπλο του φασισμού και κάθε τυραννίας- εξαθλιώνει κι εξαχρειώνει τα πάντα, τσακίζει όλους τους ανθρώπινους δεσμούς, κατασκευάζει δειλούς και καταδότες, ως τον έσχατο εξευτελισμό.

Με αφετηρία τα παραπάνω πρόσωπα λέμε πράγματα για τον κόσμο γύρω μας. Αν δημιουργήσουμε διάλογο θα έχει πετύχει η λειτουργία του θεάτρου.

Οι ήρωες των έργων είναι απέναντι, κι εμείς από την άλλη πλευρά κοιτάμε αν και πού συναντιούνται αυτοί οι δύο κόσμοι. Η παράσταση είναι ένα ταξίδι. Κομμάτια το ένα δίπλα στο άλλο, που συνθέτουν μια εικόνα του κόσμου και της εποχής μας.

Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια – Φωτισμοί Νικόλας Ταρατόρης

Σκηνικά – Κοστούμια Πίνκα Νάντη

Διανομή

Ιουδήθ Κέιθ: Νάντια Δανιήλ

Φριτς Κέιθ: Θάνος Παιδάκης

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

truth-detectives

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

5 μ.μ. VERGOT | Cecilia Bozza Wolf (60’)

6 μ.μ. Truth Detectives / Αναζητητές της αλήθειας | Anja Reiss (86’)

 *Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία της σκηνοθέτιδος

in-thunder-and-in-lighting2

 7:30 μ.μ. In Thunder and in lightening/ Σε Βροντές Αστραπές και Βροχή | Rajesh James (40’)

Αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος»

8.30 μ.μ. The Borneo Case / Υπόθεση Βόρνεο | Erik Pauzer and Dylan Williams (90’)

Θα ακολουθήσει σύνδεση skype με τον Eric Pauzer

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

5 μ.μ. Songs birds taught me / Τα τραγούδια που μου έμαθαν τα πουλιά | Αdrian Villa Davila (50’)

6 μ.μ. Rasheed | SemiaBadih (74’)

7:30 μ.μ. Life and death of an architect/ Η ζωή και ο θάνατος ενός αρχιτέκτονα | Miguel Eek Quesada (52’)

* Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη

 9 μ.μ. Η τελευταία παραλία / The last resort

Θάνος Αναστόπουλος, Νταβίντε Ντελ Ντεγκάν (119’)

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΞΕΦΥΛΛΙΣΕΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΔΩ

 

Συνεργάτες – Διοργάνωση

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και τελεί υπό την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Καλαμάτας και τη Φάρις, το Δήμο Άργους – Μυκηνών, το Δήμο Ήλιδας και το πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.

Το φεστιβάλ φέτος συνεργάζεται με το Global Health Film initiative στη Μεγάλη Βρετανία, το Φεστιβάλ του Herceg Novi στο Μαυροβούνιο και το φεστιβάλ Cinema for Peace στη Γερμανία.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ