Πρόγραμμα καταπολέμησης της σπατάλης στην άρδευση με νέες τεχνολογίες στην Τριφυλία
Eνα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της σπατάλης σε αρδευτικά έργα αλλά και την μείωση της υφαλμύρωσης των υδάτων με ορθή γεωργική πρακτική, παρουσιάστηκε από καθηγητές γεωπονικής με κλιμάκιο τεχνοκρατών στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.
Μετά την σύσκεψη ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα μηχανικών πληροφορικής στο ΤΕΙ Πελοποννήσου Παν. Φιλιππόπουλος τόνισε ότι το νέο ερευνητικό έργο το οποίο αξιολογήθηκε στο πλαίσιο καινοτόμων ενεργειών στο οποίο συμμετέχει το ΤΕΙ Πελοποννήσου με το Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθήνας με υπεύθυνο έργου τον Σταύρο Αλεξανδρή μαζί με 3 εταιρίες που ειδικεύονται σε υπηρεσίες τεχνολογίας αλλά και 4 παραγωγούς της Τριφυλίας, ως εκπροσώπους της περιοχής, καθώς αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο κηπευτικών στην Ελλάδα μετά την Κρήτη.
Το ερευνητικό έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός συστήματος για τον δυναμικό προγραμματισμό της άρδευσης και την εξοικονόμηση υδάτων το οποίο είναι πολύ χρήσιμο ζήτημα, καθώς εντείνεται η χρησιμότητα του λόγω της άντλησης των υδάτινων πόρων λόγω της αλόγιστης χρήσης γεωτρήσεων αλλά και την υφαλμύρωση των υδάτων. Σε επίπεδο παραγωγού θα διατεθούν τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να εξοικονομήσει πόρους, καθώς ο παραγωγός πληρώνει 7,5 ευρώ κάθε ώρα άντλησης για 360 κυβικά νερού αλλά και σε επίπεδο περιφέρειας που θέλει να φτιάξει μια στρατηγική πολιτική υδάτινων πόρων που θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν.
ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Στ. Αλεξανδρής στον τομέα υδατικών πόρων εξήγησε ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση ποσοτήτων νερού που σπαταλώνται στην διάρκεια της άρδευσης. Υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα θα είναι ωφέλιμα στην ορθολογική διαχείριση πόρων, ενώ στην Τριφυλία θα εγκατασταθούν συστήματά μικρών μετεωρολογικών σταθμών που θα λαμβάνονται όλες οι κλιματικές παρατηρήσεις με στόχο τα δεδομένα να αποτελέσουν ένα εργαλείο για την βελτίωση της άρδευσης σε μεγάλη κλίμακα και με την βοήθεια ιπτάμενων drones.
Την αξιοποίηση του προγράμματος εξήρε ο διευθυντής της υπηρεσίας Αντώνης Παρασκευόπουλος αναφέροντας ότι από παλιά αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες ώστε να υποστηρίξουμε τους παραγωγούς για βελτίωση και αύξηση των παραγόμενων προϊόντων στην περιοχή μας..
Οι παραγωγοί Μπάμπης Παπαδόπουλος και Κώστας Μάλαμος έδειξαν εντυπωσιασμένοι από το έργο καθώς οι νέες τεχνολογίες αξιοποιούνται στο έπακρο και στο μέγιστο βαθμό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ