Πρωταγωνίστησε στο γιορτασμό των Θεοφανείων στη Μεσσηνία το «τρομαγμένο» περιστέρι του Νίκα!

Παορυσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων φορέων, με σύμμαχο τον καλό καιρό, αλλά και με… απρόοπτα, τελέστηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου και αποτέλεσε το επίκεντρο του εορτασμού των Θεοφανείων στη Μεσσηνία, ο Καθαγιασμός των υδάτων. Την ώρα που ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, έψαλε το απολυτίκιο της μεγάλης γιορτής, στο σημείο όπου αναφέρει «…και τον Πνεύμα εν είδη περιστεράς, εβεβαίου του λόγου το ασφαλές», απελευθερώθηκαν όπως κάθε χρόνο, συμβολικά, περιστέρια, με το ένα από αυτά, το οποίο κρατούσε, μάλλον… λίγο πιο σφιχτά απ’ όσο έπρεπε, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, να μην τα… καταφέρνει και να πραγματοποιεί, αντί για πέταγμα συμβολίζοντας το Άγιο Πνεύμα, ελεύθερη… πτώση στο κενό,  πέφτοντας στο νερό, νεκρό! Το περιστατικό, προκάλεσε αίσθηση, καθώς η εικόνα αυτή, ήταν αν μη τι άλλο, ήταν ασύμβατη με τη λαμπρή γιορτή και το συμβολισμό της, με πολλούς να κάνουν λόγο για… κακό οιωνό! Ο δήμαρχος πάντως, σχολιάζοντας το περιστατικό επεσήμανε πως «αυτά συμβαίνουν», τονίζοντας ότι το περιστέρι, μάλλον δεν ήταν καλά, καθώς είχε μείνει για αρκετή ώρα στο κλουβί.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις, εκπροσώπησε ο μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος έστειλε μήνυμα εξόδου από την κρίση, απαντώντας εμμέσως στις αναφορές που έκανε από το βήμα του ιερού ναού της Αναλήψεως του Χριστού, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος (βλ. σελ. 12) και εκφράζοντας την αισιοδοξία του, για καλή λύση στο Σκοπιανό. Δυναμικό παρόν, έδωσαν αρκετοί ακόμη εκπρόσωποι φορέων και  φυσικά πολλοί πολίτες. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, όταν τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως, ο Μεγάλος Αγιασμός και η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, στη διάρκεια της οποίας, απέδωσαν τιμή, στρατιωτικό άγημα της 120 Π.Ε.Α. και η φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας, ενώ την εικόνα της Βαπτίσεως του Χριστού έφεραν επ’ ώμοις άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

Για το Σταυρό, βούτηξαν και φέτος πολλοί κολυμβητές, με τυχερός, να αναδεικνύεται ο Κωνσταντίνος Γκίζας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη κοπή πίτας στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της Καλαμάτας, με το φλουρί να τυχαίνει στην κόρη του αντιδημάρχου Θανάση Ηλιόπουλου και της Ανθίας Βαρούνη, Μαρίστα. Και στην εκδήλωση αυτή, παρέστησαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων. Εκτός όλων όσοι προαναφέρθηκαν, παρούσα ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη, οι αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς και Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η συντονίστρια Έργου Αντωνία Μπούζα, πολιτευτές, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι Συλλόγων.

ΣΤΟΝ ΠΑΜΙΣΟ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΗ

messhnh-stayros-1

Ξεχωριστός, ήταν ο εορτασμός και στη Μεσσήνη, όπου για μια ακόμη χρονιά, ο Σταυρός έπεσε στον Πάμισο, με πρωταγωνιστές και φέτος, τσιγγάνους και την κυκλοφορία να διακόπτεται για αρκετή ώρα! Ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και το 2018 να είναι θεοφώτιστο, ενώ δήλωσε βέβαιος πως η χρονιά θα είναι καλή για το Δήμο, αφού όπως είπε, έχουν ξεκινήσει να ευοδώνονται οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για αναπτυξιακά έργα. Μάλιστα, όπως ανέφερε, μέσα στην άνοιξη θα ξεκινήσει το έργο για την ανάπλαση στο ιστορικό κέντρο της Μεσσήνης ενώ σύντομα θα δημοπρατηθούν και θα υπογραφούν συμβάσεις και άλλα σημαντικά έργα.

tsonisgagiasmospamisos18

Στις εκδηλώσεις, συμμετείχε η φιλαρμονική του Δήμου, ενώ παρεβρέθη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Κοτταρίδης, αντιδήμαρχοι, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και αρκετοί πολίτες.

ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

dsc01077

Με την καθιερωμένη επισημότητα, αντίστοιχες εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκαν και στην Τριφυλία, με επίκεντρο του εορτασμού, το λιμάνι της Κυπαρισσίας, στο οποίο έριξε το Σταυρό, ο μητροπολίτης Ολυμπίας και Τριφυλίας Χρυσόστομος.  Ο κ. Χρυσόστομος, εξέφρασε την ελπίδα το φως της νέας χρονιάς υπό την σκέπη του ζωοδότη Κυρίου, να αποτελέσει μια αφετηρία για το φως στις καρδιές μας και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και ειδικότερα στο πλήθος των πιστών και τους κολυμβητές που βούτηξαν στα κρύα νερά, τιμώντας τη μεγάλη γιορτή.

Στις εκδηλώσεις εκτός από το δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, παρέστησαν αντιδήμαρχοι, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας ο Γιώργος Μπακούρος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

%ce%b8%ce%b5%ce%bf%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b1-2018-8 %ce%b8%ce%b5%ce%bf%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b1-2018-9

Ιδιαίτερα ξεχωριστός, ο εορτασμός των Θεοφανείων ήταν και στο Δήμο Πύλου – Νέστορος,με πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή να συγκεντρώνεται στην Πύλο και να παρακολουθεί την τελετή από την κατάμεστη και ηλιόλουστη πλατεία Νέστορος στην Πύλο. Η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα, έγινε παρουσία του δημάρχου, των μελών του Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής και των εκπροσώπων των Στρατιωτικών Αρχών, υπό τον… ρυθμό της Φιλαρμονικής. Ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, συνεχάρη τους πολλούς νέους και νέες που βούτηξαν για το Σταυρό και ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο πνευματική φώτιση! «Για να έχουμε στη ζωή μας πρόοδο και ευημερία, ειδικά στις μέρες μας,  χρειάζεται να έχουμε πρωτίστως την Ορθόδοξη Πίστη μας ως οδηγό. Εύχομαι σε όλους υγεία και το Άγιο Πνεύμα να φωτίσει το δρόμο μας», ανέφερε ο δήμαρχος, ευχόμενος σε όλους τα καλύτερα.

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ