Ποδαρικό του 2018 στην Καλαμάτα που εφαρμόζει το… σακουλόσημο!

Μπορεί η πρώτη ημέρα του 2018, να βρήκε τους περισσότερους με χαμόγελα, σε οικογενειακό κλίμα, καθισμένους γύρω από το φτωχικό μεν, αλλά γιορτινό τραπέζι, ωστόσο η νέα χρονιά, έδειξε… αμέσως τα «δόντια» της, καθώς μετά από 10 χρόνια εδραιωμένης κρίσης, οι αυξήσεις και τα νέα έξοδα, ξεκίνησαν κυριολεκτικά, με το «καλημέρα». Χθες, τα εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά λόγω του φορτωμένου εορταστικού ωραρίου, όμως από σήμερα, όπως συνέβη χθες σε supermarkets, φούρνους και φαρμακεία, οι καταναλωτές πλήρωναν 4 λεπτά την κάθε σακούλα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου περιβαλλοντικού τέλους!

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες, πλην των περιπτέρων και του υπαίθριου εμπορίου, πρέπει να αναγράφουν σε εμφανές σημείο, ότι οι λεπτές πλαστικές σακούλες υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος και να διαθέτουν σε εμφανές σημείο προς τον καταναλωτή πλαστικές σακούλες μεταφοράς ή άλλες τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Όλα τα καταστήματα που δίνουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, όπως οι φούρνοι και τα supermarkets, θα πρέπει να τις χρεώνουν 0,04 ευρώ και από του χρόνου 0,09 ευρώ, με το ποσό που θα εισπραχθεί από τις σακούλες, να ονομάζεται περιβαλλοντικό τέλος και να αποδίδεται στο δημόσιο κάθε τρίμηνο. Όσοι χρησιμοποιούν ταμειακές, θα πρέπει να φτιάξουν ένα ξεχωριστό τμήμα όπου θα χτυπάνε 4 λεπτά (0,04€) την κάθε σακούλα και εκείνοι που χρησιμοποιούν υπολογιστές, θα πρέπει να φτιάξουν ένα ξεχωριστό είδος (Σακούλα ή Περιβαλλοντικό Τέλος) και να χρεώνουν σε κάθε συναλλαγή 4 λεπτά (0,04€). Όλα τα καταστήματα θα αναγράφουν σε εμφανές σημείο: «Οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος 3Λ+ΦΠΑ με σκοπό τη μείωση χρήσης τους», με τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους, σε πρώτη φάση να ενημερώνουν οι ίδιοι κάθε πελάτη για τα νέα δεδομένα.

Τέλος, να επισημάνουμε πως στην Καλαμάτα, όπως διαπιστώσαμε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, επισκεπτόμενοι τέσσερα διαφορετικά καταστήματα χθες, πλην των εμπορικών που ήταν κλειστά, οι περισσότεροι, δεν γνώριζαν τα νέα… δεδομένα!

Γ.Α.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ