Οι χώρες της Ανατολής εδώ και χρόνια βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των ταξιδιωτών γιατί ασκούν μια ακαταμάχητη εξωτική γοητεία. Από την Εγγύς στη Μέση και Άπω Ανατολή, η αίσθηση ότι το ταξίδι σε ένα τέτοιο κράτος είναι εμπειρία ζωής οδηγεί πολλούς ανθρώπους στις χώρες όπου όλοι οι πολιτισμοί που συνυπάρχουν είναι αρχέγονοι και οι κουλτούρες τους αυθεντικές. Μία από αυτές είναι το Ισραήλ.

Η χώρα, που βρίσκεται νοτιοανατολικά στη μεσογειακή λεκάνη, είναι μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά μακριά από την Αθήνα, γεγονός που καθιστά τον προορισμό ιδανικό για μικρές και μεγάλες αποδράσεις. Η κουζίνα είναι το κυρίαρχο στοιχείο πολιτισμού που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό foodie, με το ζαατάρ (αποξηραμένο βότανο), μια μοναδική ποικιλία εσπεριδοειδών που μπορείς πρόχειρα να αποκαλέσεις «γλυκό λεμόνι», και το ταχίνι να είναι οι πρωταγωνιστές στις πρώτες ύλες. Τα φαγητό είναι παντού και είναι πεντανόστιμο, είτε το απολαύσει κάποιος ως street food είτε το γευτεί σε κάποιο εστιατόριο. Οι άνθρωποι είναι αυθεντικοί και φιλικοί, το κλίμα ζεστό και οι παραλίες ‒οι περισσότερες με χρυσή άμμο‒ εκτείνονται σε χιλιόμετρα, με τους τουρίστες να μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα ακόμα και στις αρχές του Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, η νυχτερινή ζωή είναι έντονη και η youth culture ακμαία, με νέους σχεδιαστές, μπάντες και startups να διεκδικούν επάξια τη θέση τους στη σύγχρονη παγκόσμια κουλτούρα.

Το Ισραήλ είναι η χώρα που βρίσκονται οι Άγιοι Τόποι, μέρος λατρείας για Χριστιανούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους, αλλά πάνω από όλα είναι ένα σύγχρονο κράτος με ζωντανό και δημιουργικό πληθυσμό, που αλλάζει με τη δράση του κάθε στερεότυπο που μπορεί να έχει κάποιος. Από το Τελ Αβίβ και τη Χάιφα μέχρι τη Νεκρά Θάλασσα και την Ιερουσαλήμ, δεν υπάρχει μέρος που να μην κρύβει ομορφιές που αξίζει να τις ανακαλύψετε. 

Πού να φάτε:

Αν σας αρέσει το street food, μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε φαλάφελ και σουάρμα (η εβραϊκή εκδοχή του γνώριμου σε όλους σουβλακίου) στο δρόμο. Ένα πέρασμα από την υπαίθρια και πολύβουη αγορά του Τελ Αβίβ, γνωστή με το όνομα «Carmel Market» (Ha’Carmel St), που μυρίζει μπαχαρικά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αρκεί για να δοκιμάσετε τα παραπάνω, αλλά και εδέσματα όπως το manakish (μια πίτα με θυμάρι, τυρί και κιμά) και το γνωστό και αγαπημένο κιουνεφέ ή όποιο άλλο σιροπιαστό σάς αρέσει. Αν θέλετε να επισκεφτείτε ένα εστιατόριο με αυθεντικές γεύσεις Μέσης Ανατολής, τότε σίγουρα αυτό είναι το North Abraxas (Lilienblum 40) του διάσημου σεφ Eyal Shani, που προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία και στο οποίο μπορείτε να φάτε σχεδόν τα πάντα με το χέρι. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το ψητό κουνουπίδι, που κάνει ό,τι άλλο έχετε φάει στη ζωή σας να φαίνεται λίγο. Για όσους αναζητούν μοναδικές γεύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους το private dining είναι μια βιομηχανία που ακμάζει στο Ισραήλ και το ζευγάρι των σεφ Maya and Yonatan (που παντρεύτηκαν στην Ελλάδα και αγαπούν τη χώρα μας) υποδέχονται εσάς και τους φίλους σας στο design σπίτι τους και σας μαγειρεύουν πιάτα που επαναπροσδιορίζουν αυτό που αποκαλούμε «comfort food». Μπορείτε να κλείσετε το τραπέζι σας στο eatwith.com/@mayayonatan/.

Ένα πέρασμα από το κλασικό Dr Shakshuka (Beit Eshel St 3) για να δοκιμάσετε το shakshuka (μια διαφορετική εκδοχή του ελληνικού καγιανά) επιβάλλεται, όπως και ένας βραδινός μεζές στο hip bar-restaurant Port Said (Har Sinai St 5) με τον πιο cool κόσμο της πόλης. Θα προτείναμε το χούμους, αν μας ρωτάτε. Για μια ξεχωριστή εμπειρία γεύσης μπορείτε να ταξιδέψετε μέχρι τα χωριά των Δρούζων στην ενδοχώρα και να φτιάξετε μαζί τους παραδοσιακά φαγητά στα σπίτια τους, μαθαίνοντας από τους ίδιους τα μυστικά της κουζίνας τους, που θα απασχολήσει όλες τις αισθήσεις σας, ενώ στη Χάιφα αξίζει να κλείσετε ένα γαστρονομικό ραντεβού με ντόπιους στο visit-haifa.org/eng/ για να ανακαλύψετε όλα τα καλά κρυμμένα μυστικά γεύσης στη γραφική περιοχή Wadi Nisnas. 

 Πού να πιείτε:

Οι επιλογές είναι πολλές και για κάθε γούστο, μια και η νυχτερινή ζωή στο Ισραήλ είναι ενδεχομένως ακόμα καλύτερη και από την αθηναϊκή. Οι λάτρεις της ελληνικής μουσικής σίγουρα θα ικανοποιηθούν, αφού πολλοί καλλιτέχνες της Ελλάδας είναι γνωστοί εκεί και τα τραγούδια τους ακούγονται, αλλά αυτό που αξίζει περισσότερο να επισκεφτείτε είναι όλα αυτά τα μπαρ που βάζουν το Τελ Αβίβ και τις άλλες πόλεις της χώρας τον παγκόσμιο χάρτη του fine drinking. Το Kuli Alma (Mikveh Israel St 10) είναι σίγουρα το πιο ωραίο, hip, κρυφό μέρος για να πιείτε το ποτό σας ή να δείτε κάποιο live, ενώ το Rothschild 12 (Rothschild Blvd 12) είναι ένα από τα καλύτερα μπαρ της πόλης με κατάλογο γεμάτο πρωτοποριακά κοκτέιλ, μουσικές επιλογές που δεν θα σας αφήσουν να μείνετε στο τραπέζι σας και θαμώνες όλο το στιλάτο κόσμο της πόλης που αγαπά να διασκεδάζει.

 Πού να ψωνίσετε:

Αν θέλετε μοναδικές, sur mesure δημιουργίες, μπορείτε να επισκεφτείτε στο Τελ Αβίβ τον κλασικό ισραηλινό οίκο Maskit (HaTsorfim St 14), ο οποίος έκανε trademark το desert coat και πλέον το έχει αναβιώσει μια νέα σχεδιάστρια. Το πιο cool νέο brand της πόλης ονομάζεται ATA (facebook.com/atawear/) και φτιάχνει μίνιμαλ ρούχα εμπνευσμένα από εργατικές στολές που θα ζήλευαν και οι Σκανδιναβοί. Για τους λάτρεις του shopping η αγορά Sarona Market (Aluf Kalman Magen St 3) φιλοξενεί όλα τα αγαπημένα σας παγκόσμια και ισραηλινά brands και είναι ένα πάρκο για shopping και φαγητό για όλη την οικογένεια. Στην αγορά της Παλιάς Γιάφας μπορείτε να βρείτε φανταστικές αντίκες και προσφορές στο πολυσύχναστο παζάρι, ενώ ξεχωριστή εμπειρία shopping μπορείτε να βιώσετε στο εργοστάσιο του brand κοσμημάτων Yvel (Yehiel M. Steinberg St 1) στην Ιερουσαλήμ ή online στο e-shop (kobilevidesign.com) του σχεδιαστή παπουτσιών Kobi Levi, δημιουργίες του οποίου έχει φορέσει μέχρι και η Lady Gaga. 

Τι να επισκεφτείτε:

Αν βρεθείτε στο Τελ Αβίβ, αξίζει να επισκεφτείτε το Tel Aviv Museum of Art, που φημίζεται για την αρχιτεκτονική του και φιλοξενεί μια iconic μόνιμη συλλογή σύγχρονης τέχνης και κλασικών κομματιών. Αν σας αρέσουν τα γραφικά σοκάκια και οι περίπατοι, η παλιά πόλη Γιάφα είναι το τέλειο μέρος, στο οποίο δεν πρέπει να ξεχάσετε να περάσετε από τη Γέφυρα των Ευχών. Η περιοχή Neve Tzedek είναι η πιο εντυπωσιακή γειτονιά του Τελ Αβίβ για τους λάτρεις της αστικής ζωής, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές μητροπόλεις. Αν πάλι σας αρέσουν τα μοναδικά τοπία, σας προτείνουμε να ανεβείτε στο βουνό Carmel και να απολαύσετε τη θέα σε όλο το Ισραήλ από την ταράτσα του καθολικού μοναστηριού των Καρμελιτών μοναχών, να περπατήσετε στους ξακουστούς κατακόρυφους κήπους της Χάιφας και να κολυμπήσετε ή να κάνετε σπα στη Νεκρά Θάλασσα.

 Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί μαζί με το Πρώτο Θέμα.