«Ο βαρκάρης του Αχέροντα» του Αριστοτέλη Φράγκου

varkarisΤο νέο βιβλίο του Αριστοτέλη Φράγκου που θα παρουσιαστεί αύριο στο καφέ «Σταθμός» στις 7.30 μ.μ., αποτέλεσε για μένα μια ευχάριστη έκπληξη όταν το πρωτοδιάβασα.

Με ξάφνιασε ομολογώ η προσπάθεια του ποιητή μέσω της ποίησής του να μιλήσει για το κορυφαίο και αμετάκλητο γεγονός του θανάτου. Ο ποιητής λοιπόν μπροστά στο γεγονός αυτό και σπεύδω να πω ότι εξαιρετικά παρουσίασε το βιβλίο του Αριστοτέλη Φράγκου, ο επίσης ποιητής Αγγελος Λάππας σε κείμενό του που δημοσιεύτηκε στη «ΦΩΝΗ».

Ο Φράγκος ποιητικά αποδομεί το γεγονός του θανάτου σε μια αδιάκοπη «συνομιλία» μαζί του μέσω της γραφής του. Δεν είναι ανώδυνη βέβαια αυτή η «συνομιλία» και δεν εκτρέπεται σε φλυαρία πάντως.

Ο ποιητής και η ποίηση μπροστά στο γεγονός του θανάτου βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μια άνιση συνύπαρξη που εκ των πραγμάτων είναι σε βάρος του ποιητή αλλά όχι και της ποίησης που τολμά να τη μετουσιώσει σε τέχνη.

Αυτά βέβαια ο Φράγκος τα γνωρίζει και το αποδεικνύει με τα ποιήματα της συλλογής του «Ο βαρκάρης του Αχέροντα» που θεωρώ ότι είναι και η πιο ώριμη ποιητική του προσπάθεια. Και αυτή η ωριμότητα θεωρώ ότι σχετίζεται πρωτίστως με την αυτογνωσία που αναπόφευκτα ο χρόνος φέρνει όσο βαραίνει πάνω μας.

Αυτή την ωριμότητα ο Αριστοτέλης Φράγκος την έκανε ποίηση, κουβεντιάζοντας στην ουσία με τον εαυτό του μπροστά την αμετάκλητη στιγμή για όλους μας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δημήτρης Ζέρβας, η Γιούλα Σαρδέλη και ο γράφων ενώ θα συντονίσει η Αντωνία Παυλάκου. Θα απαγγείλει ο Αλέκος Κολιόπουλος και θα τραγουδήσει στίχους του ποιητή η Ευτυχία Δημητρακοπούλου σε μελοποίηση Κώστα Νικολέα. Στο πιάνο η Ρούλα Αλαμάνου.

Σημαντικά θεωρώ πως είναι και τα έργα τέχνης που κοσμούν το βιβλίο. Περισσότερα όμως το βράδυ της Τετάρτης στην εκδήλωση!

Θανάσης Παντές

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ