Νέο αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

Nέο αίτημα για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα μετά τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, όπου η τουρκική αντιπροσωπεία επέμεινε στην αξίωση της γείτονος για έκδοση των οκτώ τους οποίους κατηγορούν για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Το νέο αίτημα σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας kathimerini.gr αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση των «οκτώ» για τους οποίους ο Αρειος Πάγος έχει αποφανθεί κατά της έκδοσής τους τκαι αναμένεται να επανεξεταστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η τουρκική πλευρά επικαλείται στο νέο αίτημα της νεότερα στοιχεία.

Μήνυμα Αγκυρας σε Ελλάδα: Παραδώστε τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Tην αξίωση της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών επανέλαβαν κατά τη συνάντηση τους με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή οι Τούρκοι αξιωματούχοι που βρίσκονται στη χώρα μας με επικεφαλής τον υφυπουργό Δικαιοσύνης της γείτονος Μπιλάλ Ουτσάρ.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δίωρη συνάντηση καταρχήν με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων οι γενικοί γραμματείς Μαρία Γιαννακάκη και Δημήτρη Παπασπύρου, ενώ στη συνέχεια είχαν συνάντηση και με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους Τούρκους αξιωματούχους ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής «η συζήτηση έγινε με όρους διαυγείς και καθαρούς και εξηγήθηκε όπως επισήμανε στην τουρκική πλευρά ότι θέμα έκδοσης των οκτώ δεν μπορεί να υπάρξει μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου. Η απόφαση είναι απόλυτα σεβαστή από όλους και από την ελληνική κυβέρνηση».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης

«Η συζήτηση έγινε με ειλικρίνεια και όρους διαύγειας. Διευκρινιστήκαν εκκρεμή θέματα και υπάρχει διάθεση για περαιτέρω συνεργασία. Φυσικά και συζητήθηκε το θέμα των 8. Τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά. Όσον αφορά περαιτέρω το ζήτημα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει εκφράσει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Όσον φορά το θέμα της έκδοσης αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποία έχει εκδώσει. Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα ενδείξεως υπάρξεως ή μη ενοχής για τους συγκεκριμένους. Το παρακάμπτει η απόφαση και πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία -αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή- οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δική που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά».

etypos

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ