Με «υπεροπλία» στην Υπαπαντή! Επίδειξη πολιτικής ισχύος από τη ΝΔ στη Μεσσηνία

Επίδειξη πολιτικής ισχύος κάνει η ΝΔ στη Μεσσηνία, με αφορμή το γιορτασμό της Πολιούχου της Καλαμάτας Παναγίας Υπαπαντής. Στην Καλαμάτα θα βρεθούν την Παρασκευή τόσο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής.

Για τον ίδιο λόγο θα βρεθεί στην Καλαμάτα και ο Μεσσήνιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας Γιώργος Κατρούγκαλος,  που τον τελευταίο καιρό πρωταγωνιστεί στην επικοινωνιακή κυβερνητική εκστρατεία με αφορμή το Μακεδονικό.

Έτσι στην Καλαμάτα την Παρασκευή το εθνικό θέμα είναι στην πρώτη γραμμή του πολιτικού ενδιαφέροντος με το βλέμμα όλων στραμμένο στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνεται την Κυριακή στο Σύνταγμα και για το οποίο οι προβλέψεις κάνουν λόγο για συμμετοχή πολύ μεγαλύτερη εκείνου της Θεσσαλονίκης, ενώ οι διοργανωτές δεν κρύβουν ότι στόχος τους είναι η συμμετοχή να φθάσει σε επταψήφιο αριθμό!

Πάντως η επίσκεψη Μητσοτάκη -Σαμαρά σχετίζεται και με τις γενικότερες πολιτικές διεργασίες με αφορμή το «Μακεδονικό» και όχι μόνο, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.  Έτσι μοιραία έρχεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και προετοιμασία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Ηδη η Μεσσηνία με συνεχή δημοσιεύματα σε αθηναϊκές εφημερίδες είναι σχεδόν κάθε εβδομάδα στην επικαιρότητα με εναλλαγές ονομάτων στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο, όπου αναμφισβήτητα ο ρόλος του Μεσσήνιου  πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θεωρείται καθοριστικός.

Ο ΡΟΛΟΣ ΒΟΡΙΔΗ

Στην κατεύθυνση αυτή δεν ήταν τυχαία η διήμερη παρουσία του Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει εποπτικό ρόλο στην Πελοπόννησο με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, με απόφαση του Κ. Μητσοτάκη και της Πολιτικής Επιτροπής.

Χθες ο Μ. Βορίδης, πριν αναχωρήσει για τα Φιλιατρά, όπου παρέστη και μίλησε στην πίτα της Δημ. Τ.Ο. Τριφυλίας, είχε και συναντήσεις κατά μόνας με στελέχη της ΝΔ, που φιλοδοξούν για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας.  Κομματική πηγή έκανε χθες λόγο για έναρξη «διαγωνισμάτων» από τον  πολιτικό επόπτη.  Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό είδε χθες στο Elite και τους Δημήτρη Σαμπαζιώτη και Μίλτο Χρυσομάλλη, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι στο πρώτο τεστ  και οι δύο φέρεται να πήραν βαθμό… «κάτω από τη βάση», κρίνοντας από την κατήφεια στο πρόσωπό τους μετά τη συνάντηση!  Παράλληλα οι συνεχείς διαρροές και εναλλαγές ονομάτων, κυρίως μέσα από τα «Παραπολιτικά» προκαλούν πολιτική ζάλη και ο αγώνας για μια θέση στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο φαίνεται ότι αυτή τη φορά θα είναι δύσκολο σταυρόλεξο στη Μεσσηνία.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΟΡΙΔΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Ο Μάκης Βορίδης επισκέφθηκε το Σάββατο το πρωί τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για ζητήματα της επικαιρότητας. Το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το Σκοπιανό, ζήτημα το οποίο μονοπώλησε και τις δηλώσεις των δύο ανδρών.

Αναφερόμενος ο κ. Βορίδης στο ζήτημα τόνισε ότι «η Μακεδονία είναι Ελλάδα» και ότι «δεν υφίσταται Μακεδονικό έθνος». Επίσης, ο κ. Βορίδης επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης και μίλησε για μεθοδεύσεις με μικροπολιτική στόχευση και υπογράμμισε ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς θα έπρεπε να είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων. Αναφερόμενος στο ζήτημα των συλλαλητηρίων και τη σχέση της εκκλησίας με αυτά σχολίασε ότι η εκκλησία είναι υπέρ της ελεύθερης βούλησης, σε σχέση με τη συμμετοχή, και προσέθεσε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η μη ταύτιση με τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων.

Στο ζήτημα των συλλαλητηρίων αναφέρθηκε και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρύσοστομος. Ο επικεφαλής της τοπικής εκκλησίας επέμεινε στη θέση του για τα συλλαλητήρια και αναρωτήθηκε: «Ποιοι είναι αυτοί που διοργανώνουν τα συλλαλητήρια και γιατί η εκκλησία πρέπει να τους δώσει την κάλυψή της και να αποτελέσει τη θεραπενίδα τους;».

ΤΑ «ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ» ΝΙΚΑ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ

Αίσθηση πάντως έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες οι συνεχείς αναφορές του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα στον θετικό ρόλο του πρ. πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στα μεγάλα τοπικά ζητήματα. Όπως σημειώνει το messiniapress «από την άγρια κόντρα Νίκα – Σαμαρά στην αποθέωση».

Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί η δεύτερη θετική δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας, στον Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Νίκας σε προχθεσινή εκδήλωση των Rotary Καλαμάτας αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στην συνεισφορά του Αντώνη Σαμαρά στην κατασκευή του περιμετρικού άξονα της Καλαμάτας, του μεγαλύτερου έργου που έχει γίνει στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΙΔΗ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

Ο κ. Νίκας στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τωνRotary Καλαμάτας αποθέωσε τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος ήταν ο επίσημος καλεσμένος, για την συνεισφορά του, ως πρώην υπουργός Υποδομών στην κυβέρνηση Παπαδήμα, με πρόταση Σαμαρά, στην κατασκευή του περιμετρικού της Καλαμάτας. Ο κ. Νίκας, ωστόσο, δεν είχε καλά λόγια μόνο για τον κ. Βορίδη, έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, καθώς υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή και του ίδιου του πρώην Πρωθυπουργού στην κατασκευή του έργου.

Η αναφορά Νίκα στον Σαμαρά είναι η δεύτερη μέσα σε τρεις ημέρες. Η πρώτη έγινε την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή το θέμα του στρατοπέδου της Καλαμάτας, όταν ο δήμαρχος εξήρε το έμπρακτο ενδιαφέρον του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, εκείνη η αναφορά του Π. Νίκα προκάλεσε έκπληξη και πολλά σχόλια, καθώς οι σχέσεις των δύο πολιτικών είναι εδώ και πολύ καιρό από κακές έως και ανύπαρκτες!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ

Οι θετικές δηλώσεις Νίκα για τον Αντώνη Σαμαρά, ενόψει της καθόδου του τελευταίου στο γιορτασμό της Υπαπαντής, όπως είναι φυσικό, προκαλούν περαιτέρω σχόλια σε σχέση με την πολιτική στόχευση του δημάρχου. Παρότι το περιβάλλον του Π. Νίκα, που επικαλείται η messiniapress, σημειώνει ότι οι δηλώσεις αυτές έχουν ξαναγίνει και απλά καταγράφουν την αλήθεια, η τρέχουσα συγκυρία που επαναλαμβάνονται στη «διαπασών» έχει ιδιαίτερη σημασία. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν οι αναφορές του δημάρχου Καλαμάτας αποτελούν μέρος μιας συνολικής στρατηγικής, που στόχο έχει να κλείσει το μέτωπο με τον πρώην πρωθυπουργό, ή αν αποτελούν ένα τυχαίο γεγονός. Ενδεχόμενη αλλαγή στάσης του κ. Νίκα έναντι του κ. Σαμαρά θα οριοθετήσει και την στόχευση του δημάρχου σε σχέση με το πολιτικό του μέλλον, το οποίο πολλοί βλέπουν να συνεχίζεται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ως εκ τούτου η ρητορική Νίκα με τις θετικές αναφορές στον πρ. πρωθυπουργό αποκτούν ξεχωριστή πολιτική σημασία και ερμηνεύονται ως ανοίγματα στο πλαίσιο της «γραμμής Κυριάκου» για ενότητα δράσης και έκφρασης των στελεχών της παράταξης σε όλα τα επίπεδα.

Πάντως, πολλοί από τους πολιτικούς γρίφους στη Μεσσηνία, ίσως λυθούν με την κοινή κάθοδο στην Καλαμάτα Μητσοτάκη -Σαμαρά και τη στάση του πρ. πρωθυπουργού απέναντι στα «ανοίγματα» Νίκα.  Αυτό θα καταστεί σαφές και θα καταγραφεί από το κλίμα των επαφών και το περιεχόμενο ομιλιών και δηλώσεων,  που ως είθισται γίνονται κατά το γιορτασμό της Υπαπαντής.

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ