Μεγάλες προσδοκίες από το 2018 στην Καλαμάτα για να αποφευχθεί ο «θάνατος του εμποράκου»!

Μεγάλες, είναι οι προσδοκίες των εμπόρων της Καλαμάτας, για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, καθώς ευελπιστούν σε τόνωση της αγοράς, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας στην πόλη και το νομό, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, με τη Μεσσηνία να εισέρχεται δυναμικά και να εδραιώνεται, στο χάρτη των προορισμών.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

pshlakh«Ευελπιστούμε σε μια μικρή έστω ανάκαμψη τη νέα χρονιά και αυτό, χάρη στην αυξημένη επισκεψιμότητα που καταγράφεται στην Καλαμάτα και αναμένεται να είναι μεγάλη και φέτος. Θεωρώ ότι θα είναι λίγο καλύτερη αυτή η χρονιά, όχι φυσικά λόγω μείωσης φόρων ή της βοήθειας από την πολιτεία, αλλά λόγω των καλών και ανταγωνιστικών τιμών, οι οποίες θα αποτελέσουν δέλεαρ για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες, αλλά και χάρη στη μείωση της ανεργίας, αφού θέλω να πιστεύω πως θα δημιουργηθούν και μερικές νέες θέσεις εργασίας, έστω και ημιαπασχόλησης», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, η οποία παραδέχθηκε πως δυστυχώς, το 2017, ήταν μια κακή χρονιά για τους περισσότερους επαγγελματίες, όπως και το 2016, αφού η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τα αυξημένα έξοδα των καταναλωτών, περιόρισε στις άκρως απαραίτητες, τις αγορές των περισσοτέρων.

ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Ενδεικτική της κατάστασης, ήταν η εικόνα που κυριάρχησε ακόμη και την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που μόλις ολοκληρώθηκε, με την κα Ψηλάκη, να χαρακτηρίζει την κίνηση υποτονική, παρά την αυξημένη επισκεψιμότητα. «Η κίνηση, δυστυχώς, ήταν πολύ υποτονική καθώς, παρά την αύξηση των επισκεπτών, κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρσι», δήλωσε η κα Ψηλάκη, τονίζοντας πως ειδικά την εβδομάδα ενόψει της Πρωτοχρονιάς, η αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών, φάνηκε να είναι στο… ναδίρ! «Τα μόνα καταστήματα που δούλεψαν, ήταν οι καφετέριες, τα εμπορικά με παιδικά είδη, τα αθλητικά και κάπως τα καταστήματα με είδη δώρων, αν και οι περισσότεροι ψώνισαν πολύ συμβολικά δώρα, αφού έπρεπε να πληρώσουν φόρους, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και άλλες υποχρεώσεις», ανέφερε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, επισημαίνοντας πως πολλοί, εστίασαν στο χριστουγεννιάτικο και το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Πλέον, τα βλέμματα όλων, είναι στραμμένα στις εκπτώσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα ισχύουν όλο το χρόνο, καθώς γίνονται καλύτερες τιμές από τους επαγγελματίες, ενώ τυπικά, ξεκινούν τη Δευτέρα.

ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ

«Έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα, λόγω του ότι δεν δούλεψαν ιδιαίτερα τα καταστήματα», δήλωσε η κα Ψηλάκη, η οποία στάθηκε και στον παράγοντα «ελαιόλαδο», καθώς αυτή τη στιγμή ήδη κάποιοι μεσσήνιοι έχουν πουλήσει το προϊόν και έχουν κάποιο εισόδημα. «Πιστεύω ότι τώρα, πολλοί καταναλωτές, έχουν πουλήσει και το λάδι τους και έχουν κάποια χρήματα που θα τα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν τις απαραίτητες αγορές, αφού πλέον περιττά δεν ψωνίζει κανένας. Άλλωστε, όλα τα εμπορεύματα είναι καινούρια και οι τιμές θα είναι καλές, αφού οι επαγγελματίες θέλουν να συγκεντρώσουν κάποια έσοδα για να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδά τους», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, η οποία δεν παρέλειψε κλείνοντας, να στείλει το δικό της μήνυμα στην κυβέρνηση για το νέο έτος. «Θα θέλαμε από την κυβέρνηση να βελτιώσει όσο μπορεί τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ώστε να μπορέσει περισσότερος κόσμος να υπαχθεί, αφού υπάρχουν πολλές δικλίδες, ενώ σημαντικό θα ήταν να… χαλαρώσει λίγο, όσον αφορά στη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε και να δούμε καλύτερες ημέρες», δήλωσε καταληκτικά, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία της για την περίοδο των εκπτώσεων και τη νέα χρονιά. Από την πλευρά τους, 12 χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές για την εκπτωτική περίοδο, δίνει η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ)  προκειμένου οι καταναλωτές να αγοράσουν όσα χρειάζονται σε πραγματικά καλές τιμές.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ