Ο νικητής του Master Chef, που φέτος προτείνει τις συνταγές του μέσα από την εκπομπή Η Φωλιά των Κου Κου μας δίνει μια από τις πιο αγαπημένες του συνταγές που κλέβει την παράσταση και μαγεύει τον ουρανίσκο.

  • Φιλέτο ψαρονέφρι με αρωματικό πουρέ & σάλτσα ροδιού

Για 4 μερίδες

Υλικά

1 φιλέτο ψαρονέφρι

Για τη μαρινάδα

1/3 κούπας ελαιόλαδο

1 κ.σ. μέλι

1/3 κούπας βαλσάμικο ξίδι με ρόδι

1 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
1 σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη

2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

Πιπέρι

Για τη σάλτσα ροδιού

1 κούπα φρέσκο χυμό ροδιού

2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

3 κ.σ. βαλσάμικο ξίδι με ρόδι

Για τον πουρέ

1 κιλό πατάτες

Γάλα, όσο χρειαστεί

100 γραμμ. φρέσκο βούτυρο

1 σκελίδα σκόρδο

4 μικρά φρέσκα κρεμμύδια, πολύ ψιλοκομμένα

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Για το ψαρονέφρι: Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά τις μαρινάδας και ανακατεύουμε. Βυθίζουμε το κρέας στη μαρινάδα και το αφήνουμε για 1-2 ώρες περίπου. Αφαιρούμε το κρέας απ’ τη μαρινάδα, το στεγνώνουμε καλά,το λαδώνουμε και προσθέτουμε αλάτι (που δεν είχαμε βάλει στη μαρινάδα).
Σε ένα καλά προθερμασμένο τηγάνι προσθέτουμε το κρέας και δίνουμε ένα καλό χρώμα σε όλες τις πλευρές και σβήνουμε με 2 κουταλιές βαλσάμικο ξίδι. (Προσέχουμε να μη μας μαυρίσει πολύ, γιατί η μαρινάδα περιέχει μέλι, το οποίο καίγεται και πικρίζει εύκολα).
Μεταφέρουμε το τηγάνι στο φούρνο (το τηγάνι να είναι κατάλληλο για φούρνο), που τον έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς αέρα, και ψήνουμε περίπου 10 λεπτά.

Για τη σάλτσα: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα ανακατεύοντας κάθε τέταρτο. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για τον πουρέ: Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτριους κύβους. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες, νερό και γάλα σε αναλογία 50-50 μέχρι να καλυφτούν οι πατάτες, 1 σκελίδα σκόρδο με τη φλούδα, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Είναι σημαντικό οι πατάτες να βράσουν καλά για να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο, λίγο από τα υγρά τις κατσαρόλας, αλάτι, πιπέρι και πιέζουμε το σκόρδο να βγει η πάστα του. Χτυπάμε με μίξερ χειρός περίπου για 2 λεπτά και διορθώνουμε τη γεύση και την υφή με αλάτι, πιπέρι και γάλα ώστε να έρθει όπως επιθυμείτε. Τέλος προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε φέτες πάνω στον πουρέ, περιχύνουμε με τη σάλτσα ροδιού και στολίζουμε με ένα κλωναράκι φρέσκο θυμάρι και φρέσκο καρπό ροδιού.