Το νέο επικαιροποιημένο πλαίσιο της οργάνωσης και λειτουργίας των Γυμνασίων και Λυκείων δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, εισάγοντας σημαντικές αλλαγές στο τρόπο προσμέτρησης των απουσιών των μαθητών.

Συγκεκριμένα, καταργείται η διάκριση των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες, ενώ, για πρώτη φορά, θεσμοθετείται η μη προσμέτρηση απουσιών μαθητών/τριών για διάστημα μέχρι είκοσι (20) ημερών, οι οποίες οφείλονται σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, είναι αυτονόητο, ότι τόσο το σχολείο όσο και οι κηδεμόνες των μαθητών /τριών, επιβάλλεται να ενημερώνονται άμεσα για κάθε απουσία του μαθητή/τριας και για τους λόγους της.

«Η κατάργηση της διάκρισης σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες εξασφαλίζει την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων τόσο για το σχολείο, όσο και για τις οικογένειες και μετατοπίζει την έμφαση στην ουσία της διαδικασίας που είναι η συνεχής επικοινωνία του σχολείου με τους γονείς/κηδεμόνες για την αμφίδρομη ενημέρωση που αφορά τη φοίτηση, ώστε να είναι εφικτή η έγκαιρη παρέμβαση, στις περιπτώσεις που απαιτείται», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο, υπογραμμίζεται η αλλαγή περί κατάργησης των αποβολών από τρεις έως πέντε ημέρες σε γυμνάσια και λύκεια, ενώ αλλάζουν οι χαρακτηρισμοί της διαγωγής των μαθητών, χωρίς ωστόσο να αναγράφονται σε κάποιο τίτλο προαγωγής ή απόλυσης.

Οι αλλαγές στο πλαίσιο των απουσιών θα ισχύσουν από το επόμενο σχολικό έτος.

Πιο αναλυτικά στο News247.gr