Κακοκαιρία: Ο Θησέας υποχωρεί, τα προβλήματα παραμένουν

Καταστροφές στο οδικό δίκτυο, σε καλλιέργειες κτηνοτροφικές μονάδες, σπίτια, αλλά και πλημμυρισμένες εκτάσεις αφήνει πίσω του ο «Θησέας» που υποχωρεί.

Και τη Δευτέρα αναμένονται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη βόρεια Ελλάδα.

Οπως εξηγεί στο Real.gr o μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, βασικός λόγος αυτών των χιονοπτώσεων είναι το γεγονός οι άνεμοι θα στραφούν στο Ιόνιο σε νοτιοδυτικούς και θα μεταφέρουν θερμές υγρές αέριες μάζες πάνω από τις κρύες ηπειρωτικές περιοχές.

Λίμνη Βόλβη: Αγωνία για τον εντοπισμό των δύο ψαράδων

Το βαρομετρικό χαμηλό βέβαια «Θησέας» έχει, βέβαια, φύγει από τη χώρα μας.

Πέρα από τα χιόνια και τα όποια προβλήματα, θα μείνει στην μετεωρολογική ιστορία, γιατί στην Μακρυνίτσα σε 24 ώρες έβρεξε σχεδόν 300 τόνους νερό ανά στρέμμα, που είναι το 3ο ρεκόρ καταγραφής βροχής στη χώρα μας για 20 χρόνια τώρα.

Πιο αναλυτικά για σήμερα αναμένονται βροχές στα δυτικά και τα βόρεια.

Θα χιονίσει εκ νέου σε ορεινές ημιορεινές περιοχές στον ηπειρωτικό κορμό, ενώ πρόσκαιρα χιόνια θα πέσουν και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει μέχρι 7 ºC στα βόρεια, 10-12 ºC στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και μέχρι 15 ºC στο νότιο Αιγαίο.

Στην Αθήνα, η μέρα θα ξεκινήσει με ήλιο, όμως, βαθμιαία θα συννεφιάσει.

Ίσως προς το βράδυ βρέξει για λίγο στα νότια, ενώ το μεσημέρι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρέξει, ενώ αναμένονται και χιόνια στα γύρω ορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Βελτίωση το βράδυ.

Tην Τρίτη και Τετάρτη, το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, θα φτάσει ενδεικτικά στην Αθήνα τους 15-16 βαθμούς.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, πάντως, θα σημειωθούν βροχές στη δυτική Ελλάδα, τις Κυκλάδες και το ανατ. Αιγαίο, και πιθανόν εκεί να εκδηλωθούν και καταιγίδες.

Θα χιονίσει και πάλι αλλά τα χιόνια θα περιοριστούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά.

Όμως αναμένονται πολλές ώρες με ήλιο στα ανατολικά ηπειρωτικά και εκεί θα εμφανιστούν τοπικές ομίχλες το πρωί.

Τα προβλήματα που άφησε πίσω του ο «Θησέας»

Ραγδαία ήταν το Σαββατοκύριακο η επιδείνωση του καιρού σε πολλές περιοχές της χώρας, με έντονα καιρικά φαινόμενα να συνοδεύουν το πέρασμα  του «Θησέα».

Χιόνι έπεσε στην Πάρνηθα, η οποία «φόρεσε» τα λευκά της προσελκύοντας τους Αθηναίους, λόγω και των ανοιχτών δρόμων.

Στα… λευκά ντύθηκε η ορεινή Χαλκιδική, καθώς από το Σαββατο άρχισε να πέφτει χιόνι, με αποτέλεσμα να το στρώσει, προκαλώντας προβλήματα στους δρόμους.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Μέχρι και ένα μέτρο, περίπου, έχει φτάσει το χιόνι σε σημεία του ορεινού όγκου του Νομού Τρικάλων, σύμφωνα με το ant1news.gr.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή πάνω από την Καστανιά και προς τα Τρία Πηγάδια, το χιόνι κοντεύει στο ένα μέτρο, ενώ 70-80 πόντους χιόνι συναντά κανείς στο Περτούλι.

Τα μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων επιχειρούσαν όλη την ημέρα, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι ανοικτοί αλλά θεωρείται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη.

Στο νομό Καρδίτσας, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο, το χιόνι στον αυχένα Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου είναι πάνω από μισό μέτρο. Στη Λίμνη Πλαστήρα το χιόνι φτάνει περίπου στα είκοσι εκατοστά.

Προληπτική εκκένωση του πληθυσμού στον οικισμό «Μαύρικα» του δήμου Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε, λόγω της υψηλής στάθμης, μετά την έντονη βροχόπτωση, του παραπόταμου του Καλέντζη, Καράμπαλη, ο οποίος ρέει στις παρυφές του οικισμού.

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μαγνησία, τόσο εξαιτίας της αδιάκοπης βροχόπτωσης, όσο και από το χιόνι που πέφτει συνεχώς στο Κεντρικό Πήλιο και την Όθρυ.

Κατολίσθηση στην περιοχή του Πηλίου και σε μήκος περίπου 200 μέτρων, έκλεισε τον δρόμο Βόλου-Αγριάς-Δράκειας στο 5ο χλμ, ενώ χάθηκε το οδόστρωμα από τα βράχια και τις πέτρες που έχουν παρασυρθεί από τους μεγάλους όγκου νερού.

Στο ανατολικό Πήλιο και συγκεκριμένα στον Άη Γιάννη, λόγω του όγκου του νερού και του φουσκώματος της θάλασσας, κατέρρευσε ο παραλιακός δρόμος.

Στην πόλη του Βόλου έβρεξε αδιάκοπα και με ένταση για περισσότερες από 24 ώρες και ήδη οι χείμαρροι βρίσκονται σε οριακά επίπεδα.

Στην θαλάσσια περιοχή των Σποράδων επικράτησαν ισχυροί άνεμοι και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου δεν επέτρεψε τον απόπλου των επιβατικών πλοίων για τα νησιά.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης ή παγετού, σε διάφορα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας – Σελίου από το 14ο χιλιόμετρο (Κουμαριά) έως το 26ο χιλιόμετρο (Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου), στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς στην Επαρχιακή Οδό Καστανερής – Μ. Λιβαδίων και στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στην Επαρχιακή Οδό Άρνισσας / Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, από το 10ο χιλιόμετρο έως το Χιονοδρομικό Κέντρο ΒΟΡΑΣ.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία έχει διακοπεί από το 7ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Κερασιάς – Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες στην Επαρχιακή Οδό Κατερίνης – Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου από το 29ο έως το 37ο χιλιόμετρο ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής αλυσίδες χρειάζονται όσα οχήματα κινούνται στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από τον Ταξιάρχη (70ο χιλιόμετρο) μέχρι Αρναία (90ο χιλιόμετρο).

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία, στα Γρεβενά η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικών ελαστικών από το 35ο έως 54ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Σαμαρίνας και από το 40ο έως 45ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών- προς το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας.

Στην Καστοριά αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από το 22ο έως το 28ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) ενώ, όπως έγινε γνωστό, η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε στο 96,5ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Ιωαννίνων (Επταχώρι) λόγω κατολίσθησης βράχων.

Στη Φλώρινα η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικών ελαστικών από το 15ο έως το 25ο χλμ της Εθνικής Οδού Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας) και από το 18ο έως το 30ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου).

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ