Καθρέφτης των καιρών της κοινωνικής και πολιτιστικής πραγματικότητας!

Η πολυαναμενόμενη έναρξη του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο αμφιθέατρο «Θεοδ. Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας με την πολύ ενδιαφέρουσα ταινία «In Exile: a Family Film / Στην Εξορία: Μια Οικογενειακή Ταινία». Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που έχει να κάνει με τις ζωές των παππούδων, των γονιών και γενικότερα των συγγενών και φίλων του σκηνοθέτη, οι οποίοι όλοι έφτασαν στο εξωτερικό ως πρόσφυγες του ονομαζόμενου ισπανικού εμφυλίου. Μια ταινία συναρπαστική που καθήλωσε τους θεατές που παρευρέθησαν.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Μετά το τέλος της ταινίας πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ καθώς και οι χαιρετισμοί από την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη και την πρόεδρο της Κοινωφελούς επιχείρησης ΦΑΡΙΣ Αναστασία Μπελογιάννη, που και οι δύο τόνισαν την πολύ σημαντική σημασία για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής που έχει το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Τους χαιρετισμούς έκλεισε η εμπνεύστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Τζίνα Πετροπούλου, η οποία αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Για άλλη  μια χρονιά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου γίνεται ο καθρέπτης των καιρών, της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας. Πολλές σημαντικές ταινίες, από διαφορετικούς κινηματογραφιστές, με ένα ελεύθερο βλέμμα απέναντι σε κάθε στερεότυπο. Ταινίες τόσο δραματουργικά δυνατές που λίγες φορές μας κάνουν να γελάμε και πολύ περισσότερες μας «ενοχλούν». Το φετινό αφιέρωμα στην Υγεία ελπίζουμε να γίνει ο καταλύτης για συζήτηση και προβληματισμό και να οδηγήσει σε δημιουργική σκέψη, λειτουργία και αλλαγή.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το πρόγραμμα προβολών με 92 ταινίες από 27 χώρες, που αγγίζουν μια σειρά από σημαντικά θέματα και αφορούν άμεσα τον σύγχρονο άνθρωπο, εμπλουτίζεται φέτος με αφιερώματα, σεμινάρια και παράλληλες εκδηλώσεις προβληματισμού και συζητήσεων, εκδηλώσεις που θεωρούμε ότι αποτελούν συμπλήρωμα μιας τέτοιας διοργάνωσης».

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Kuzola, Songs of the Roots / Kuzola, Τραγούδια των Ριζών»

Η Lucia de Carvalho είναι μια τραγουδίστρια παγκόσμιας μουσικής που γεννήθηκε στην Ανγκόλα, και τώρα ζει στη Γαλλία. Για το νέο της άλμπουμ, ξεκινά ένα μουσικό ταξίδι στην Πορτογαλία, την Ανγκόλα και τη Βραζιλία, για να ηχογραφήσει μαζί με ντόπιους μουσικούς.

Καθώς προχωρά το ταξίδι, η Lucia αποκαλύπτει πως βρίσκεται σε μια πολύ προσωπική αναζήτηση για την δική της ταυτότητα.

Μέσα από τα τραγούδια της, στο στούντιο ή με την οικογένεια της στην Αφρική, αποκαλύπτεται η συγκινητική ιστορία της Lucia. Μια ειλικρινής και συγκινητική τροχιά που την ωθεί να χτίσει γέφυρες μεταξύ κουλτουρών, χωρών και ανθρώπων, χρησιμοποιώντας τη μουσική.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται και εικαστική έκθεση με θέμα την υγεία που θα είναι το μεγάλο αφιέρωμα της διοργάνωσης, όπου συμμετέχουν κεραμίστες, ζωγράφοι και γλύπτες που συνεργάζονται με το Καλλιτεχνικό Στέκι. Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ τελείωσε με μια πολύ ενδιαφέρουσα συναυλία με τους Lúcia de Carvalho – Αντώνης Κουφουδάκης (κιθάρα) – Γιώργος Κλάδης (κρουστά).

  • Περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες μέρες.

 

Υ.Γ. Γνώμη του γράφοντος πρόκειται για το σημαντικότερο γεγονός στην Καλαμάτα αυτή την περίοδο και μην ξεχνάμε ότι το Δ.Φ.Ν. θα παρουσιάζεται μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, όχι μόνο στην Καλαμάτα αλλά και σε άλλες 5 πόλεις της Πελοποννήσου, Γύθειο, Αργος, Αμαλιάδα, Σπάρτη Δημητσάνα. Καλές προβολές και καλή διασκέδαση!

 

Θανάσης Παντές

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ