Από τη Χριστίνα Ζάχου

 Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Θανάσης Βασιλόπουλος είχε δηλώσει: «Ο Λάκης Λαζόπουλος μου άνοιξε μια πόρτα στη ζωή». Έχουν κρατήσει επικοινωνία; «Ισχύει, όντως μου άνοιξε μια πόρτα στη ζωή! Ήμουν πολύ μικρός όταν τον συνάντησα. Έτρωγε σε ένα μαγαζί στην Πλάκα κι εγώ έπαιζα με την ομάδα μου στις ταβέρνες πηγαίνοντας από τη μία στην άλλη. Άκουσε τη μουσική μας και μας φώναξε να παίξουμε στην παρέα του. Τότε μας πρότεινε να πάμε στο θέατρο όπου έπαιζε για να τον συναντήσουμε. Όταν πήγαμε, μας ζήτησε να παίξουμε στο Ημερολόγιο Ενός Τρελού. Μου έδωσε ελπίδα, εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα “υπάρχει μέλλον”. Επικοινωνία με την έννοια της φιλικής σχέσης δεν είχαμε ποτέ. Ο Λάκης όμως πάντα με στήριζε, με είχε καλέσει στο Αλ Τσαντίρι, όταν είχα βγάλει τον τρίτο μου προσωπικό δίσκο».

Παράλληλα ο Θανάσης κατάφερε να αναγνωριστεί κι εκτός Ελλάδας. Η καταξίωση στάθηκε ποτέ αφορμή για να καβαλήσει το καλάμι; «Νιώθω ευλογημένος που κατάφερα να επιβιώσω και μπορώ να ζω αξιοπρεπώς από τη δουλειά μου. Η μουσική είναι τρόπος ζωής, δεν υπάρχει τέλος, κάθε μέρα, κάθε καινούριο πρότζεκτ, είναι μια νέα αρχή. Οι λέξεις “αναγνώριση”, “καταξίωση”, “καλάμι” δεν υπάρχουν στον κόσμο της μουσικής. Υπάρχει σκληρή δουλειά και εύχομαι ο Θεός να μου δίνει υγεία και δύναμη για να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω και, αν προλάβω να σταματήσω να παίζω πριν φύγω από τη ζωή, να πω στον εαυτό μου “ήσουν καλός μουσικός”». Τίποτα όμως απ’ όλα αυτά δεν έχει σημασία αν δεν έχω καταφέρει να είμαι, κυρίως, καλός άνθρωπος».


Ετοιμάζεται να φύγει για την πρόβα του με τo συμφωνικό σύνολο Foux ensemble ενόψει της εμφάνισής τους στο Παλλάς. Μαζί τους στη σκηνή θα ανέβουν οι Θανάσης Αλευράς, Μπέσυ Μάλφα, Μέμος Μπεγνής και Τάνια Τρύπη. Λίγο πριν τον αποχαιρετήσω, τον παρατηρώ που πιάνει στα χέρια του το γαλλικό, χειροποίητο κλαρίνο του, ένα μουσικό έργο τέχνης ηλικίας 120 ετών. «Δεν το αποχωρίζομαι ποτέ! Το αγόρασα μόνος μου, πριν από είκοσι πέντε χρόνια περίπου. Σκέφτομαι, όμως, πως κάποια στιγμή θα πρέπει κι αυτό να “ξεκουραστεί”, του αξίζει» μου λέει βγαίνοντας από το καμαρίνι του, καθώς κατευθύνεται στο χώρο όπου αισθάνεται πιο οικεία από οπουδήποτε αλλού: τη σκηνή.

Ο Θανάσης εμφανίζεται  κάθε Παρασκευή & Σάββατο με τον Γιώργο Μαζωνάκη στο Έναστρον και κάθε Τετάρτη με τον Τόλη Βοσκόπουλο στο Baraonda, ενώ στις 5/2 θα ανέβει στη σκηνή του Παλλάς.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στο περιοδικό People που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή μαζί με το Πρώτο Θέμα.