Η Τριφυλία μαραζώνει χωρίς κοινωνική συνοχή και δυνατή αυτοδιοικητική συνείδηση!

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι εξελίξεων βρίσκεται το νέο έτος ο Δήμος Τριφυλίας καθώς η ομιχλώδης προοπτική του δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών ή κομματικών πολιτικών και αυτοδιοικητικών επιλογών! Από τη μία η διαρκής πληθυσμιακή μείωση του Δήμου που έχει επιπτώσεις μέχρι την μείωση των δημοτικών συμβούλων (οι καρέκλες λιγόστεψαν όχι όμως και οι φιλοδοξίες) και από την άλλη η πλήρη αποτυχία ομογενοποίησης του διογκώνει το χάσμα στην συνοχή της Τριφυλίας.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΖΙΚΑ

Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ… ΧΤΕΝΙΖΟΝΤΑΙ!

Μέρες που είναι θα μπορούσαμε να μην γκρινιάξουμε. Όμως κάθε πέρσι και καλύτερα που λένε. Σαφώς η μείωση του πληθυσμού χωρίς την προσέλκυση επενδύσεων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αποτελεί μείζον θέμα. Αντί να οικοδομηθούν μέτρα για την τόνωση της παραγωγής, της αγοράς και του τουρισμού, στο Δημοτικό Συμβούλιο διαπιστώνουμε ότι με τις… ξιφομαχίες οδηγείται σε εκτραχηλισμό η πολιτική ζωή του τόπου. Μπορεί να ακούστηκε η φράση ότι έχουμε “το καλύτερο Δημοτικό Συμβούλιο”, αλλά η πραγματικότητα διαψεύδει άπαντες οικτρά, όπως τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα κοινωνικά δίκτυα… με άγριες κόντρες και άγονες αντιπαραθέσεις χάριν του θεαθήναι, των εντυπώσεων και της επικοινωνίας.

Η αντιπαράθεση κορυφώνεται ωστόσο από την στιγμή που υποβάλλονται ερωτήματα από την πλευρά συμβούλων της πλειοψηφίας τα οποία μένουν αναπάντητα. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, μάλιστα, έγινε υπαινιγμός ότι η Δημοτική αρχή έχει απολέσει τον έλεγχο της ΔΕΥΑ Τριφυλίας. Να ήταν μόνο αυτό; Σε δημοσιεύματα με αφορμή εκδηλώσεις την επομένη των Χριστουγέννων στους Γαργαλιάνους και απάντηση πρόσφατα στον ιστότοπο gargalianoionline που έθεσε επιτακτικά ερωτήματα για τις απευθείας αναθέσεις, οι δημότες διαπιστώνουν ότι υπάρχει «θέμα» στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου. Και να ήταν μόνο αυτό; Το 2018 επομένως δεν αποκλείεται να «σκάσουν» κι άλλα θέματα…

ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ

Γράψαμε πολλές φορές ότι δεν είναι εφικτή η ομογενοποίηση των Δημοτικών Ενοτήτων της Τριφυλίας, αλλά και των δημοτικών συμβούλων, καθώς ο «Καλλικράτης», ουσιαστικά εξελίχθηκε σε «Διαλυκράτη» και  οδήγησε σε αποτροπή των τάσεων συνοχής της Τριφυλίας σε παραγωγικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο λειτουργίας του Δήμου. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει εξορθολογισμός λόγων, σχεδιασμών και πράξεων. Όπως συνέβη στην εξομοίωση των δημοτικών τελών, ιδίως στην ύδρευση, τους φόρους υπέρ του Δήμου, αλλά και το πολιτιστικό τέλος που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο!

Τις γιορτές μάλιστα ήταν εμφανής η απουσία στελεχών του Δήμου από εκδηλώσεις τόσο από την συμπολίτευση όσο και την αντιπολίτευση. Η απουσία ενδιαφέροντος για την πραγματική κατάσταση στην αγορά, τον τουρισμό και την τοπική οικονομία δεν διασφαλίζει το μέλλον. Αλλά αποδομεί τις αξίες που στηρίζεται αυτός ο τόπος, διότι ζούμε στην Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους, το Κοπανάκι, την Αυλώνα  κι όχι κάπου αλλού…

Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ

Παρά τις αντιδράσεις, καθώς δεν έχει επιτευχθεί η αναλογικότητα δημοκρατικής έκφρασης στους Δήμους, όπως συμβαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες, το μεγάλο στοίχημα θα αποτελέσει η εφαρμογή της απλής αναλογικής αλλά και η θητεία των αιρετών που κάποιοι την θέλουν για 5ετία, ενώ η κυβέρνηση δείχνει να προτιμά την «επιστροφή» στην 4ετία, αποσυνδέοντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις Ευρωεκλογές. Προφανώς γιατί η αυτοδιοίκηση είναι πολύ γλυκιά.

Η απλή αναλογική μπορεί στους Δήμους, άρα και στην Τριφυλία, να αποτελέσει νησίδα ελέγχου, συνεννόησης, αλλά κυρίως έκφρασης όλων των δημοτών μέσα από την πλατφόρμα δημοκρατικής διακυβέρνησης. Δεδομένου ότι στην πολιτική δεν χωρούν ουτοπίες ή παχιά λόγια. Αν δεν ηχήσουν οι καμπάνες της αφύπνισης στους άρχοντές μας είναι σίγουρο ότι θα χαθούν ευκαιρίες, θα διογκωθούν οι ανισότητες, η συνεκτικότητα των δημοτών και τα “πρόβατα” για τις ψήφους θα… σκορπίσουν! Κυρίως όμως θα χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ, τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης σοβαρών έργων υποδομής που θα έδιναν προοπτικές και ευκαιρίες ανάπτυξης.

Πέντε χρόνια με τα ίδια πρόσωπα στους Δήμους, θυμίζει αναπαραγωγή της δημόσιας διοίκησης με ρόλους και όρους χαρτογιακάδων και καρεκλοκένταυρων γραφειοκρατών! Αλλά ως εδώ δεν πάει άλλο η κατάσταση και η Τριφυλία κινδυνεύει για άλλη μια φορά να μείνει στα αζήτητα και στο περιθώριο, παρά τις τεράστιες δυνατότητές της και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα!

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ