Η κακοκαιρία έφερε προβλήματα: Που χρειάζονται αλυσίδες και απαγορευτικό απόπλου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα μας από την Τετάρτη με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες και τα χιόνια όχι μόνο στα ορεινά, ημιορεινά, αλλά και σε πιο πεδινές περιοχές, κυρίως στα βόρεια. Τα φαινόμενα αυτά συνεχίζονται και σήμερα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο μέχρι το απόγευμα, ενώ στα ηπειρωτικά μέχρι το βράδυ. Επίσης, ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώνονται από τις πρωινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μέχρι το απόγευμα σε όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρες, εκτός της Θράκης και πρόσκαιρα στα ημιορεινά των ίδιων περιοχών εκτός της Πελοποννήσου. Σε ορισμένες περιοχές, χιονοπτώσεις πρόσκαιρα αναμένεται να σημειωθούν και στις περιοχές της Ηπείρου από 600 με 700 μέτρα υψόμετρο, στη Δυτική Μακεδονία από 300 με 800 μέτρα υψόμετρο, και στη Θεσσαλία, Δυτική και Κεντρική Στερεά από 700 έως 800 μέτρα υψόμετρο.

Στα λευκά ντύθηκε η δυτική Μακεδονία από τη χιονόπτωση που ξεκίνησε τα ξημερώματα και συνεχίζεται αμείωτη έως αυτή την ώρα. Το πρώτο χιόνι της νέας χρονιάς πέφτει ακόμη και μέσα στις πόλεις, χωρίς όμως να δημιουργεί για την ώρα σοβαρά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων τόσο στο εθνικό, όσο και στο επαρχιακό δίκτυο. Όμως, η χιονόπτωση γίνεται πιο πυκνή σε μεγαλύτερο υψόμετρο, όπως στο ορεινό Βόιο, τον Πεντάλοφο, το Επταχώρι και σε όλο το επαρχιακό δίκτυο στον αυχένα της Πίνδου. Επίσης, χιονίζει στα ορεινά Γρεβενά και σε όλα τα χωριά πέριξ του χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας, στη Φλώρινα και πιο συγκεκριμένα στον ορεινό όγκο του χιονοδρομικού κέντρου Πισοδερίου, καθώς και στο Νεστόριο και τα χωριά του Γράμμου στην περιοχή της Καστοριάς. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ορεινή διάβαση στον δρόμο Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βιτσίου και σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας, ενώ τα οχήματά τους θα πρέπει να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Λόγω ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται από τις 9 το πρωί τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά. Επίσης, δεν πραγματοποιήθηκε το πρωινό δρομολόγιο του υδροπτέρυγου από Βόλο για Σποράδες. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για σήμερα βαθμιαία επικράτηση βόρειων ανέμων στα πελάγη που κατα τόπους θα φθάσουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο πνέουν βόρειοι 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ προς το βράδυ θα παρουσιάσουν εξασθένηση κατά 2 περίπου μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, προς το βράδυ όμως θα γίνουν βορειοδυτικοί και εξασθενήσουν κατά 2 μποφόρ, με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα διατηρήσουν την έντασή τους.

Δεν πραγματοποιούνται από τις 9 το πρωί τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά λόγω των θυελλωδών ανέμων. Επίσης, δεν πραγματοποιήθηκε το πρωινό δρομολόγιο του υδροπτέρυγου από Βόλο για Σποράδες σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για σήμερα βαθμιαία επικράτηση βόρειων ανέμων στα πελάγη που κατα τόπους θα φθάσουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Προβλήματα σε σημεία του οδικού δικτύου έχουν δημιουργήσει τα καιρικά φαινόμενα και οι χιονοπτώσεις σε περιοχές της χώρας κυρίως στα ορεινά. Η τροχαία ενημερώνει με ανακοίνωση της που απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων αλλά και που σημειώνονται διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων

Διακοπή κυκλοφορίας και αντιολισθητικές αλυσίδες

ΔΡΑΜΑ

– Επ. Ο. Παρανεστίου – Πρασινάδας, από 16,5ο έως 16,6οχλμ., λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, από κατολισθήσεις (επ’ αόριστον). – Πλατεία Οικισμού Ι.Μ. Μεταμόρφωσης, από 15,5ο έως 15,6οχλμ., λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, από κατολισθήσεις (επ’ αόριστον).

ΡΟΔΟΠΗ

– Διαβάσεις Χιονορέματος περιοχή οικισμού Ηφαίστου, περιοχή βιολογικού Μεσοχωρίου, Αετοκορυφής, Διώνη, Αγ. Μαρίνας, Ιμέρου, Μωσαϊκό. – Επ. Ο. Ξυλαγανής – Ίμερου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

– Επ. Ο. Παραβόλας – Νερομάνας (γέφυρα), από 6ο χλμ. λόγω καθίζησης οδοστρώματος (επ’ αόριστον).

B’ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου), (επ΄αόριστον).

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Επ. Ο. Κερασιάς – Χ/Κ Βόρρας, από 8ο χλμ.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοτική οδός Τ.Κ. Περιστέρας – Χ/Κ Καλαβρύτων.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ