Διαχρονικό έγκλημα χωρίς τιμωρία η… κατάντια του λιμανιού της Κυπαρισσίας!

Για διαχρονικό έγκλημα χωρίς τιμωρία, έκανε λόγο αναφερόμενος στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας. Το λιμάνι, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις, αλλά ακόμη και τη δέσμευση χρημάτων για την υλοποίηση έργων, θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, με κανέναν να μην έχει λογοδοτήσει για τις καθυστερήσεις και την επικίνδυνη κατάσταση. Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, ενημέρωσε το Σώμα για τις ενέργειες που έχουν γίνει, αλλά και για τη σημερινή κατάσταση, θυμίζοντας πως η χρηματοδότηση για το έργο, που δεν έγινε ποτέ, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ,  ήρθε το 2016. Οι εργασίες αποκατάστασης του λιμανιού, θα ξεκινούσαν στις 27 Αυγούστου 2017, όμως λίγο πριν ξεκινήσει ο εργολάβος, το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε καινούργια περιβαλλοντική μελέτη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου! Λιμενικό Ταμείο, Περιφέρεια και Δήμος Τριφυλίας, κήρυξαν το λιμάνι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η νέα μελέτη, κατατέθηκε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έναρξη των εργασιών στις αρχές του καλοκαιριού… Ακόμη τίποτε φυσικά, με τις ευθύνες να έχουν ονοματεπώνυμο, καθώς αυτή η «κολόνια», κρατάει χρόνια.

 ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Λάβρος κατά… πάντων, ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, αναφέρθηκε στην αρχή του κακού, θυμίζοντας πως όλα ξεκίνησαν το 2001, όταν υπουργός στην κυβέρνηση Σημίτη, ήταν ο Κώστας Λαλιώτη. «Η εταιρία ‘κατασπάραξε’ την μελέτη, με το έργο να ξεκινά ανάποδα και το διορισμένο τότε περιφερειάρχη, Αντώνη Ματσίγκο, ουδέποτε να ασχολείται με τις διαμαρτυρίες, με αποτέλεσμα, το έργο να καταστρατηγείται σε όλη την έκταση της μελέτης», ανέφερε ο κ. Κανελλόπουλος, τονίζοντας πως το 2005, επί κυβερνήσεως Καραμανλή, ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος, με αποτέλεσμα να αναλάβει άλλη εταιρεία, η οποία συνέχισε στο ίδιο… μοτίβο! «Η ζημία στο λιμάνι είχε ήδη γίνει», τόνισε ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια, στάθηκε στο 2013, όταν υπήρξαν καταγγελίες στο Δημοτικό Συμβούλιο και αίτημα, να «τρέξει» το θέμα και να ακολουθήσει το δρόμο της δικαιοσύνης, ώστε του «έγκλημα» του λιμανιού, να μην μείνει ατιμώρητο.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΣ ΚΑΙ  ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Ειδική αναφορά στη συνεδρίαση, έγινε και σε ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα για την περιοχή, στο «καυτό» θέμα των απορριμμάτων, με τη μειοψηφία να κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή, ότι δεν έκανε κανένα σχεδιασμό, για την προσωρινή διαχείριση. Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί πως τα σκουπίδια, αποθηκεύονται στην παλιά χωματερή της Κυπαρισσίας, στο Αλιμάκι που παραμένει ανοιχτή!

«Η κυβέρνηση, έφτιαξε έναν ΕΣΔΑ με εθνικό σχεδιασμό όπου όλοι οι Δήμοι έπρεπε να εναρμονιστούν», ανέφερε απαντώντας ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος καταληκτικά τόνισε πως τελικά, δόθηκε εντολή για κεντρικές διαχειρίσεις με χρηματοδότηση μόνο προς αυτή την κατεύθυνση.

Γ.ΜΠ.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ