Δημοσκόπηση: Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό. Όχι στον όρο Μακεδονία. Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ
Το 61% ζητά δηγμοψήφισμα για το Σκοπιανό, ενώ κατηγορηματικά απαντούν Οχι στην χρήση του ονόματος Μακεδονία.
Η έρευνα έγινε από την Metron Analysis. για λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα».Το 61% απάντησε ότι θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα, αν τελικά βρεθεί μία κοινή λύση στις διαπραγματεύσεις. Στην ίδια ερώτηση, το 35% απάντησε ότι η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί μέσω της ψήφου του κοινοβουλίου.
Το 50% εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια για συμβιβαστική λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, ενώ το 44% των ερωτηθέντων εξέφρασε την αντίθετη άποψη.
Σε ό,τι αφορά την ονοματολογία, πάνω από το 77% των ερωτηθέντων απέρριψαν έναν συμβιβασμό που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Πιο συγκεκριμένα, το 78% απορρίπτει το «Ανω Μακεδονία», το 77% το «Νόβα Ματσεντόνιγια» και το 82% το «Νέα Μακεδονία».
Προβάδισμα 10,5 μονάδων της ΝΔ
Η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει προβάδισμα 10,5 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 35,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24,9%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 9,8% και ακολουθούν ΚΚΕ 6,9%, Χρυσή Αυγή 6,6%, Ένωση Κεντρώων 3,2% και ΑΝΕΛ 2,7% (Άλλα κόμματα Πλεύση Ελευθερίας 2,7%, Ελληνική Λύση 1,9%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%).
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 26% έναντι 18,3% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν Κίνημα αλλαγής (7,2%), ΚΚΕ (5,1%), Χρυσή Αυγή (4,9%) και Ενωση Κεντρώων (2,4%).
Ακόμη, το 61% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των κυβερνητικών συνεργασιών και ίδιο ποσοστό των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.
Αρνητικά αξιολογεί τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας το 77% και το 53% πιστεύει ότι τους επόμενους μήνες οι συνθήκες θα χειροτερέψουν.
Τέλος, στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, για το 25% καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για το 19% ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, κανέναν επιλέγει το 36%.
Τσίπρας: Ευκαιρία για λύση στο Σκοπιανό με σύνθετη ονομασία έναντι όλων
Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ για στάση εθνικής επιπολαιότητας αναφορικά με το Σκοπιανό.
“Θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα, από την ίδια τη ζωή, από την εξέλιξη των πραγμάτων να πάρει θέση. Όσο δύσκολο κι αν είναι για αυτόν”, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δουλεύει για να πετύχει το καλύτερο δυνατό σε μια διαπραγμάτευση που αρχίζει τώρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν”.
“Η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης”, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι “διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος” και ότι “επίλυση σημαίνει κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων”, επιπλέον μια βιώσιμη λύση που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων.
Χαρακτήρισε θετικό ότι στη γειτονική χώρα βλέπουμε μια κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει βήματα, ωστόσο επεσήμανε ότι αυτό μένει να το δούμε στη πράξη.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι τότε ως υπουργός Εξωτερικών ο Αντώνης Σαμαράς “προτίμησε να οικοδομήσει τη προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, όπως όριζε το εθνικό συμφέρον”. Και σήμερα, πρόσθεσε, “υπάρχουν πάλι κάποιοι συνεχιστές αυτής της παράδοσης του κ. Σαμαρά, αρκετοί εξ αυτών στη ΝΔ, που προσπαθούν, χωρίς επιχειρήματα να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές, σηκώνοντας το λάβαρο της πατριδοκαπηλίας”.
“Τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με αφορισμούς και γραφικότητες, αλλά με νηφαλιότητα, με διαπραγματευτική ικανότητα, με προσπάθεια διεύρυνσης των διεθνών συμμαχιών μας στο εξωτερικό και με προσπάθεια διαμόρφωσης συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας στο εσωτερικό”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε θετικό παράδειγμα τη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, “ο οποίος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας, όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη συγκυρία”.
Αντίθετα με τον αρχηγό της ΝΔ, όπως είπε, που επιδεικνύει μια στάση εθνικής επιπολαιότητας, που “δεν τον αφορά αν η χώρα θα απελευθερωθεί από τα βάρη που της φόρτωσε η παράταξή του και ο κ. Σαμαράς το 1992, αλλά το μόνο που τον νοιάζει είναι συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης”.
“Τη μια μιλάει για Βουκουρέστι, την άλλη στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια”, ανέφερε κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν παίρνει θέση και κρύβεται.