Γιατί είχε τόση βοή ο σεισμός που τρόμαξε τους Αθηναίους

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο καιρό στον ελλαδικό χώρο και στο στόχαστρο του Εγκέλαδου βρέθηκε και η Αττική το βράδυ της Δευτέρας, καθώς ο σεισμός 4,4 Ρίχτερ τρόμαξε τους Αθηναίους.

Τα κτίρια κουνήθηκαν αρκετά, ενώ η βοή που συνόδευε τον Εγκέλαδο ήταν τρομακτική. Ωστόσο, όπως είπε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης, χρειάζεται ψυχραιμία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την Άννα Μπουσδούκου, καθησύχασε τον κόσμο εξηγώντας γιατί μας τρόμαξε τόσο ένας σχετικά μικρός σεισμός.

Ο κ. Συνολάκης είπε πως θα πρέπει να σκεφτούμε ένα ρήγμα σαν ένα φερμουάρ: «Οσο πιο μεγάλο το ρήγμα τόσο πιο μεγάλος ο σεισμός. Φανταστείτε το ρήγμα σαν έναν φερμουάρ. Οσο πιο μεγάλο είναι το φερμουάρ, τότε θα μας πάρει περισσότερη ώρα να το ανοίξουμε. Αρα, όσο πιο μεγάλο το ρήγμα τόσο μεγάλος και ο σεισμός».

Η διάρκεια δείχνει και το μέγεθος

Αναφερόμενος στη διάρκεια του σεισμού, ο καθηγητής είπε πως είναι το πρώτο στοιχείο που δίνει ο σεισμός για το μέγεθός του. Συγκεκριμένα, είπε πως όταν κάνει ένα σεισμό όπως αυτός της Δευτέρας, δηλαδή διάρκειας 3-4 δευτερολέπτων, θα πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχήσουμε.

Αν η διάρκεια της σεισμικής δόνησης είναι 10-15 δευτερόλεπτα, τότε ο σεισμός θα είναι μεγέθους 6,5 Ρίχτερ. Αν είναι πάνω από 30 δευτερόλεπτα, το μέγεθός του θα είναι γύρω στα 7 Ρίχτερ. Τέλος, αν η διάρκειά του είναι πάνω από ένα λεπτό, τότε θα μιλάμε για σεισμό εντάσεως 7,5 ή και 8 Ρίχτερ.

«Η διάρκεια είναι πολύ σημαντική, γιατί μας δίνει κάποια πρώτα στοιχεία. Μας δίνει την αίσθηση πόσο μεγάλος είναι ο σεισμός», πρόσθεσε ο κ. Συνολάκης.

Απαντώντας, δε, στο ερώτημα γιατί φοβηθήκαμε τόσο, είπε: «Αν είστε στον 5ο όροφο μιας πολυκατοικίας και κάνει σεισμό και σταματήσει αμέσως, καταλαβαίνετε πως δεν πρέπει να ανησυχήσετε άμεσα. Αν είναι μεγαλύτερος, τότε θα πρέπει να κρυφτείτε και να κάνενε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες».

Γιατί είχε τόση βοή ο σεισμός

Ο υπόκωφος ήχος, η βοή που συνόδευσε το χτύπημα του Εγκέλαδου, ήταν άλλο ένα τρομακτικό στοιχείο. Ο κ. Συνολάκης είπε πως η βοή εξαρτάται από το πού είμαστε, από το σπίτι στο οποίο βρισκόμαστε, από τα κτίρια που υπάρχουν στην περιοχή και την αστική ανάπτυξη: «Φυσικά και υπάρχει βοή λόγω των σεισμικών κυμάτων και είναι κάτι τρομακτικό, αλλά είναι κάτι πολύ συνηθισμένο».

Κλείνοντας, ο καθηγητής είπε πως δεν ήταν κάτι ανησυχητικό, αλλά είναι πολύ καλό να έχουμε τέτοιους μικρούς σεισμούς που δεν είναι ανησυχητικοί γιατί μας βάζουν σε εγρήγορση.

Γιατί κουνηθήκαμε τόσο ενώ ο σεισμός ήταν μικρός

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, εξήγησε γιατί προκάλεσε τέτοια ανησυχία και γιατί έγινε τόσο αισθητός ο σεισμός, ενώ ήταν μόνο 4,4 Ρίχτερ. «Ο σεισμός έγινε 24 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, οι αποστάσεις των πρώτων σπιτιών είναι 10 χλμ. από το επίκεντρο. Κουνηθήκαμε πολύ περισσότερο από τον σεισμό στις Αλκυονίδες, τα 4,6 Ρίχτερ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Και αυτό γιατί το επίκεντρο ήταν κοντά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και το εστιακό βάθος ήταν μόλις στα 4 χλμ.».

Παπαζάχος: Ένας σεισμός 4,4 Ρίχτερ δεν σβήνει τόσο απλά

Σεισμός στην Αττική: Περιμένουν νέες δονήσεις οι σεισμολόγοι. Υπήρχαν ενδείξεις

etypos

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ