Βόλος: Δεν θα τον κηδέψω το πρωί, έχω αγιασμούς σε σπίτια. Οδύσσεια μετά θάνατον για 49χρονο

Βέτο» από ιερέα για την ώρα που θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία 49χρονου στον Ιερό Ναό του Λαζάρου στο κοιμητήριο.

«Ή μετά το μεσημέρι ή σε άλλη εκκλησία. Το πρωί έχουμε αγιασμούς στα σπίτια» ήταν η ορθή-κοφτή απάντηση του μεσήλικα ιερωμένου στους οικείους του συμπολίτη Βολιώτη, που δεν πίστευαν στα αυτιά τους με όσα άκουγαν.Πολύ δε περισσότερο όταν συνειδητοποίησαν πως ο λόγος που ο ιερέας επιθυμούσε να …προγραμματίσει χρονικά τη νεκρώσιμη ακολουθία μετά το μεσημέρι, ήταν υποχρεώσεις εκτός κοιμητηρίου.

Όλα ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι, όταν οι συγγενείς του 49χρονου Βολιώτη, ο οποίος έφυγε μετά από μακρά μάχη με προβλήματα υγείας, απευθύνθηκαν σε γραφείο τελετών στον Βόλο προκειμένου να διευθετηθούν τα διαδικαστικά για την εξόδιο ακολουθία. Η οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε την επιθυμία, η νεκρώσιμη ακολουθία να τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου στο κοιμητήριο στις 11 το πρωί.

«Λογάριαζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο» αφού όταν απευθύνθηκε στους ιερείς του κοιμητηρίου, πήρε μία … κρυάδα, που θα τη θυμάται σε όλη του τη ζωή. Αυτό που του διαμηνύθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ήταν ότι μέχρι το μεσημέρι δεν θα υπάρχει κανένας ιερέας στο κοιμητήριο και τον ιερό ναό, διότι «αύριο (σήμερα) είναι η παραμονή των Θεοφανείων και οι ιερείς θα μεταβούν σε σπίτια για να τελέσουν αγιασμούς, ως είθισται αυτή την ημέρα, όπως και κάθε αρχή του μήνα. Παρά τις εκκλήσεις των παραγόντων του γραφείου τελετών, οι οποίοι εξήγησαν με λεπτομέρειες τις ειδικές συνθήκες και τους λόγους που συντρέχουν ώστε η ακολουθία να τελεστεί το πρωί, η άρνηση ήταν κατηγορηματική.

Οι εκπρόσωποι του γραφείου τελετών, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, απευθύνθηκαν και στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, ωστόσο και από εκεί τους παρέπεμψαν σε ό,τι έχει αποφασιστεί από τους ιερείς του κοιμητηρίου.

Τελικά προκειμένου να μη λάβει μεγαλύτερη διάσταση το θέμα, μετά από συνεννόηση του γραφείου τελετών με την οικογένεια, αποφασίστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία τελικά έγινε σήμερα στις 11 το πρωί στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για τη σημερινή… αργία των ιερέων από το κοιμητήριο μέχρι το μεσημέρι, λόγω των προγραμματισμένων αγιασμών που επικαλέστηκαν, έχει ενημερωθεί και η διοικητική υπηρεσία του κοιμητηρίου «Κούκος», ώστε να μην πραγματοποιηθούν εκταφές, στις οποίες σύμφωνα με τη θρησκεία μας, είναι απαραίτητη και η παρουσία ιερέα.

 

taxydromos

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ