Απεργία αύριο ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και «λουκέτο» την Κυριακή στα καταστήματα!

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που εισήλθε στη Βουλή, ανατρέποντας μια σειρά από κεκτημένα, επιχειρούν να στείλουν αύριο, οι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματίσει συνδικάτα, για τις αλλαγές που έρχονται κυρίως, στις απεργίες. Πρωτοπόρο, είναι για μια ακόμη φορά, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν κινητοποιήσεις για την ημέρα ψήφισης των επίμαχων διατάξεων.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Για τις απεργίες, η διάταξη του πολυνομοσχεδίου προβλέπει την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης. Ειδικότερα, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον των μισών οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του καλεί σε μαζική, μαχητική, αγωνιστική δράση τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλους τους πολίτες. «Η κυβέρνηση που φέρνει ένα νέο πολυνομοσχέδιο – φωτιά, πρέπει να πάρει δυναμική απάντηση. Υλοποιούν κατά γράμμα τις παραγγελίες του μεγάλου κεφαλαίου, φέρνοντας νέο γύρο ασφυκτικών μέτρων «δημοσιονομικής προσαρμογής» αλλά και καταστολής των εργατικών-λαϊκών αγώνων, με προμετωπίδα το χτύπημα τους δικαιώματος στην απεργία, την επέκταση των πλειστηριασμών, δουλεύοντας για την προστασία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», επισημαίνουν τα στελέχη του Μετώπου, καλώντας όλους σε μαζικό αγώνα, καυτηριάζοντας σε τοπικό επίπεδο, τη στάση του Εργατικού Κέντρου της Καλαμάτας, το οποίο συμμετέχει απλώς, στο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρό του, συντάσσεται με τη ΓΣΕΕΕ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ  ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Είναι χαρακτηριστική η στάση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, όπου η πλειοψηφία της ΔΑΚΕ μαζί με τις δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ, δεν έκαναν το παραμικρό. Μάλιστα επέλεξαν να καλέσουν σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου σήμερα, ενώ ξέρουν ότι έχει προκηρυχτεί απεργία δεκάδων ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων και σωματείων, για αύριο. Έχουν πέσει ακόμα πιο χαμηλά. Από την υπονόμευση των εργατικών – λαϊκών κινητοποιήσεων, ακολουθώντας τις επιταγές των μονοπωλίων, πέρασαν πια στην ανοιχτή απεργοσπασία. Αφού απέρριψαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για κήρυξη απεργίας απέναντι στην ψήφιση των νέων αντεργατικών μέτρων, καλούν προκλητικά σε… «αγωνιστική ετοιμότητα» για «κινητοποιήσεις» που δεν έχουν καν εξαγγείλει»

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 23ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Αύριο λοιπόν, ομοσπονδίες και σωματεία, βγαίνουν στο δρόμο, με παρόντες τους οικοδόμους και τους εργαζομένους στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ), οι οποίοι έλαβαν σχετική απόφαση, πραγματοποιώντας συλλαλητήριο και απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα, στις 10 το πρωί.  «Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία, στις στάσεις εργασίας και τις απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν κηρύξει δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόντρα στα εμπόδια που βάζει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Επίσης, τη Δευτέρα, ημέρα ψήφισης των μέτρων, το ΠΑΜΕ καλεί όλο το λαό της Μεσσηνίας, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία σε συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα και πάλι στην πλατεία 23ης Μαρτίου», τονίζει το ΠΑΜΕ, με το δικό τους, ξεχωριστό κάλεσμα, να απευθύνουν και τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ

«Μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι μόνο η μαζική συμμετοχή και η οργανωμένη πάλη μπορεί να βάλει εμπόδια στην επίθεση πού δέχεται η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.      Δεν περιμένουμε τίποτα από τα αστικά στρώματα και από τα επιτελεία τους. Δεν περιμένουμε τίποτα από συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Χτίζουμε τη δική μας κοινωνική εργατική κοινωνική συμμαχία και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις αντεπίθεσης απέναντι σε παλιά και νέα μέτρα και βάζουμε στο προσκήνιο τις δικές μας εργατικές λαϊκές ανάγκες. Δεν πιστεύουμε στα παραμύθια περί «τέλους των μνημονίων». Ο μεταμνημονιακός παράδεισος πού  υπόσχονται είναι παράδεισος για τα κέρδη, του κεφαλαίου, πού απαιτεί μονιμοποίηση των αντεργατικών νόμων, αλλά και πάρα πέρα κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, πού φθάνει μέχρι και την απαγόρευση των απεργιακών κινητοποιήσεων, ώστε να τους αφήσει ελεύθερους να πάρουν ακόμα και τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών», σημειώνουν και ξεκαθαρίζουν πως είναι αποφασισμένοι να μην υπακούσουν. «Θα αντισταθούμε και θα καταργήσουμε το νόμο πού βάζει εμπόδια στην  λήψη απόφασης για απεργία στην  πράξη.

Απεργούμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων και ομοσπονδιών διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά μας», επισημαίνουν, αναπτύσσοντας μερικά από αυτά.

 

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

  • Να υπερασπιστούμε το μοναδικό μας όπλο, το δικαίωμα μας στη           απεργία.
  • Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 και επαναφορά των συλλογικών ΣΣΕ.
  • Να μην πέσει κανένα σπίτι λαικών οικογενειών σε χέρια τραπεζίτη.
  • Να σταματήσει η φοροληστεία και να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.
  • Σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας.
  • Νέους οργανισμούς υπηρεσιών των ΔΕΥΑ, πού θα διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις εργολαβίες.
  • Φθηνό και υγιεινό νερό προς όλους.
  • Φθηνές υπηρεσίες ύδρευσης αποχέτευσης με γερή χρηματοδότηση από το κράτος με ταυτόχρονη κατάργηση των ανταποδοτικών τελών.
  • Φθηνό κοινωνικό τιμολόγιο με συμβολική τιμή για οικονομικά αδύναμους.
  • Άμεση δωρεάν χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα και αντισεισμική προστασία.

 

«ΡΟΛΑ» ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ

Σε απεργιακή κινητοποίηση, αυτήν την Κυριακή, προχωρούν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων, για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. «Στις 14 Γενάρη, για μία ακόμα Κυριακή, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, καλούνται να ξεχάσουν την ημέρα ανάπαυσής τους, να ξεχάσουν τις οικογένειές τους και τον ελεύθερο χρόνο τους και να προσέλθουν να εργαστούν, διότι έτσι έχουν αποφασίσει οι δανειστές, η κυβέρνηση και οι μεγάλοι εργοδότες. Αυτή την Κυριακή και μετά από τρεις συνεχόμενες Κυριακές τον Δεκέμβρη, θα λειτουργήσουν ξανά όλα τα εμπορικά καταστήματα και οι αλυσίδες, λόγω των εκπτώσεων, όπως προβλέπει η μνημονιακή νομοθεσία του 2013, την οποία η κυβέρνηση άφησε άθικτη», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), απευθύνοντας κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία του κλάδου, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές μας! Νομοθετική Κατοχύρωση της Κυριακής-αργίας». Τα καταστήματα, μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή μεθαύριο, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ