Αλλαγές στο στρατό. Καταργούνται τα κέντρα νεοσύλλεκτων

Ιστορικές αλλαγές στον τρόπο κατάταξης και εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων αναμένονται να τεθούν σε εφαρμογή τον Μάρτιο, μετά από εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας και έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία», τα Κέντρα Εκπαίδευσης στα οποία παρουσιάζονταν οι νεοσύλλεκτοι καταργούνται. Πλέον, οι νέοι Έλληνες δεν θα παρουσιάζονται στο Κέντρο όπου παρέμεναν επί περίπου ένα μήνα για να λάβουν εξοπλισμό, ιματισμό, να κάνουν τα βασικά εμβόλια και τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και κυρίως να λάβουν την βασική στρατιωτική εκπαίδευση.

Από τον Μάρτιο και την 2018 Β’ ΕΣΣΟ, οι νέοι Έλληνες που είναι υπόχρεοι στρατιωτικής θητείας θα παρουσιάζονται σε μονάδες οι οποίες θα ονομαστούν Σημεία Υποδοχής (ΣΥΠΟ). Για παράδειγμα, όσοι οπλίτες έχει καθοριστεί να τοποθετηθούν σε μονάδες του Έβρου θα παρουσιάζονται απ’ ευθείας σε τάγμα υποδοχής στον Έβρο, όσοι πρόκειται να υπηρετήσουν σε μονάδα της Κρήτης θα κατατάσσονται απ’ ευθείας στην Κρήτη και όχι σε κάποιο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Πελοπόννησο ή στην Μακεδονία και όσοι πρόκειται να πάρουν πρώτη μετάθεση για τάγμα της Λέσβου θα παρουσιάζονται κατ’ ευθείαν στο Σημείο Υποδοχής της Λέσβου.

Οι αλλαγές στη διαδικασία κατάταξης των νεοσυλλέκτων έχουν καθαρά επιχειρησιακή λογική, σημειώνουν στρατιωτικές πηγές.

Ουσιαστικά με βάση τις πληροφορίες  καταργούνται τα Κέντρα Εκπαίδευσης:

Πυροβολικού – Θήβα

Μηχανικού – Ναύπλιο

9ο Σύνταγμα Πεζικού – Καλαμάτα

547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού – Ρέθυμνο

2/39 Σύνταγμα Ευζώνων – Μεσολόγγι

1ο Σύνταγμα Πεζικού. ΔΙΚΕ – Τρίπολη

Υγειονομικού – Άρτα

Εφοδιασμού- Μεταφορών – Σπάρτη

586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού – Γρεβενά

Υλικού Πολέμου – Λαμία

Διακλαδικό Κέντρο – Τρίπολη

Στα νησιά και τον Έβρο, όπου υπηρετούν και οι περισσότεροι Στρατιώτες, θα δημιουργηθούν και τα περισσότερα Σημεία Υποδοχής. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα Σημείο Υποδοχής Οπλιτών θα δημιουργηθεί στη Ρόδο, στο οποίο θα καταταγούν όλοι οι στρατιώτες που προορίζονται για τις μονάδες του νησιού, αλλά και για τις μονάδες κοντινών νησιών όπως το Καστελόριζο, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί και με άλλα ακριτικά νησιά, όπως η Κως , η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος, η Λήμνος, αλλά και η Κρήτη.

Στα σημεία υποδοχής οι στρατιώτες επί της ουσίας θα περνούν τις ιατρικές εξετάσεις, θα παίρνουν ιματισμό και στη συνέχεια θα λαμβάνουν το φύλλο πορείας για τις μονάδες όπου θα περνούν τη βασική εκπαίδευση στα όπλα λαμβάνοντας παράλληλα και εκπαίδευση σε ειδικότητα.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ