Χαράτσι 10 ευρώ το άτομο για τα καθημερινά ψώνια

Κόστος τουλάχιστον 10 ευρώ το άτομο για τα καθημερινά ψώνια – Το… τέλος για την πλαστική σακούλα κάνει ποδαρικό – Στα τέσσερα λεπτά το κόστος μαζί με τον ΦΠΑ

Μπορεί τα τέσσερα λεπτά το κομμάτι να φαίνεται μικρό, όμως αν υπολογίσει κανείς από στη χώρα μας καταναλώνονται κάθε χρόνο πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια… η πλαστική σακούλα μετατρέπεται σε ένα νέο χαράτσι, υπέρ περιβάλλοντος.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα ο μέσος καταναλωτής χρειάζεται από 242 ως 363 σακούλες το χρόνο. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό το κόστος διαμορφώνεται από 9,68 ως και 14,52 ευρώ για κάθε καταναλωτή, γεγονός που σημαίνει ότι για μια μέση οικογένεια το κόστος μπορεί να διαμορφωθεί ως και πάνω από τα 50 ευρώ.

Μάλλον θα πρέπει να αλλάξουμε άμεσα συνήθειες, καθώς τα στοιχεία της Greenpeace δείχνουν ότι για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή όπου αλλού κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε πάνω από 4.200.000.000 σακούλες.

Η επίπτωση στο περιβάλλον, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον σακούλες που “διαλύονται” με την πάροδο του χρόνου, είναι τεράστιο.

Έτσι προέκυψε και το τέλος για την πλαστική σακούλα. Με τον ΦΠΑ 24% η τιμή πάει στα 3,72 καθώς δεν υπάρχει τιμή με υποδιαίρεση μικρότερη από το 1 λεπτό η αξία της κάθε σακούλας ανεβαίνει στα τέσσερα λεπτά το κομμάτι.

Αντίστοιχα όταν η μίνιμουμ τιμή από 1/1/2019 πάει στα 7 λεπτά ο πελάτης του σούπερ μάρκετ θα χρεώνεται 9 λεπτά το κομμάτι.

Από του χρόνου μάλιστα το κόστος θα διπλασιαστεί και έτσι μόνη λύση είναι οι οικολογικές, πολλαπλών χρήσεων τσάντες για τα ψώνια.

 

newsit

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ