Υπουργείο Παιδείας: Δεν καταργούνται οι πενθήμερες εκδρομές στο εξωτερικό για την Γ’ Λυκείου

Δεν καταργούνται οι πενθήμερες εκδρομές στο εξωτερικό για την Γ’ Λυκείου, τονίζει το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι οι μόνες μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό που πλέον δεν επιτρέπονται είναι αυτές που εντάσσονται στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο ο λόγος είναι οικονομικός, αφού διαπιστώθηκε ότι οι οικογένειες πολλών μαθητών και μαθητριών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα μιας εκδρομής εξωτερικού.

Κανονικά θα συνεχίσουν να διοργανώνονται εκδρομές εξωτερικού που υλοποιούνται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών, αδελφοποίησης σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ERASMUS κτλ), προγραμμάτων διεθνών οργανισμών.

Η ανακοίνωση αναλυτικά

«Το ΥΠΠΕΘ μετά από δημοσιεύματα που διαστρεβλώνουν τα πραγματικά δεδομένα όσον αφορά τις εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό διευκρινίζει τα εξής:

»Οι μόνες εκπαιδευτικές εκδρομές που δεν επιτρέπονται στο εξωτερικό είναι αυτές που εντάσσονται στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών). Παρότι η Υπουργική Απόφαση παροτρύνει γενικά τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών εντός της χώρας σε περιοχές με ιστορικό, αρχαιολογικό, περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και φυσικό κάλλος, δεν απαγορεύει την πραγματοποίηση των πενθήμερων εκδρομών της τελευταίας τάξης του λυκείου στο εξωτερικό.

»Επίσης, συνεχίζουν να προβλέπονται όλες οι εκδρομές εξωτερικού που υλοποιούνται στο πλαίσιο:

α. εκπαιδευτικών ανταλλαγών

β. αδελφοποίησης σχολικών μονάδων

γ. εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ERASMUS κτλ)

δ. προγραμμάτων διεθνών οργανισμών

ε. συμμετοχών σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις

στ. προσκλήσεων από σχολεία της Ομογένειας

»’Ο λόγος για τον οποίο περιορίστηκε στο εσωτερικό της χώρας η συγκεκριμένη κατηγορία εκδρομών, κατηγορία που αφορά όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας, είναι η γενική διαπίστωση ότι οι οικογένειες πολλών μαθητών και μαθητριών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα μιας εκδρομής εξωτερικού. Εξαιτίας αυτού η διοργάνωση τέτοιων εκδρομών βιώνεται τραυματικά από τα παιδιά που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σ’ αυτές μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των συμμαθητών/τριών τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πάμπολλες και ποικίλες οι εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών, κρίθηκε αναγκαίο να προστατευθούν από τέτοιες πικρίες οι μαθητές και οι μαθήτριες των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.

»Η Υπουργική Απόφαση που θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 6 Μαρτίου του 2017, συνεπώς δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί για αιφνιδιασμό των σχολείων».

Οι αντιδράσεις

Στο μεταξύ εμπόδια και παραλείψεις καταγγέλλουν τα ιδιωτικά σχολεία στην Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τις μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό.

Τα νέα κριτήρια που εφαρμόζονται από φέτος θέτουν περιοριστικούς όρους στα ταξίδια μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ καταγράφονται και σοβαρές παραλείψεις στη λίστα σχολείων όπου επιτρέπονται οι μετακινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η ηγεσία πολύ πιθανόν να προχωρήσει σε αλλαγές σχετικά με αυτές. Μία χαρακτηριστική, όπως σημειώνουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, είναι το Ζωγράφειο Λύκειο (σ.σ.: από το οποίο είναι απόφοιτος ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου).

Το Λύκειο που λειτουργεί στην Κωνσταντινούπολη διοργανώνει κάθε χρόνο ένα μαθητικό συνέδριο με λογοτεχνικό θέμα καλώντας Ελληνες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αμερική και άλλες χώρες. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται διόρθωση αυτής της παράλειψης, καθώς τα ελληνικά σχολεία σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση δεν μπορούν να ταξιδέψουν ως εκεί. Πάντως, αναζητούνται κι άλλες παραλείψεις από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτικά, με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης τον Μάρτιο του 2017, υπήρξε σωρεία ερωτημάτων προς το υπουργείο Παιδείας.

Βάσει διευκρινιστικής εγκυκλίου ευνοούνται οι μετακινήσεις σε σχολεία της ομογένειας και σε προγράμματα διεθνών οργανισμών, απαγορεύονται όμως οι μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων.

Απίστευτες δηλώσεις Ζουράρι για σχολικές εκδρομές: «Οι μαθητές να πηγαίνουν στα μπορντέλα άλλη ώρα»

Απίστευτες δηλώσεις Ζουράρι για να δικαιολογήσει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6. ο υφυπουργός Παιδείας μίλησε για την δική του εμπιερία το  1958: «από τους 24 που πήγαμε εκδρομή το 1958 πήραν διαγωγή κοσμία επειδή πήγαν στο στρατιωτικό μπορντέλο του Μεσολογγίου. Δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνουν στο μπορντέλο τις τρεις αυτές ημέρες, να πάνε μετά. Να κάτσουν στο ξενοδοχείο και να διαβάζουν».

Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να διευθετηθούνκαι οι εκδρομές στο εσωτερικό . Δεν χαζολογούμε βλέποντας στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών ένα άγαλμα χωρίς να ξέρουμε τι βλεπουμε. Είναι μάθημα η εκπαιδευτική εκδρομή. Πρέπει να μπαίνουν σε ένα μουσείο με την ίδια περίπου προετοιμασία που κάνουν για τα μαθηματικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο «μπορείς να απαγορεύσεις την εκδορμή επικαλούμενος οικονομικούς λόγους γιατί η Ελλάδα βρίσκεται από το 1910 εν χρεωκοπία».

 

eleftherostypos

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ