Συνελήφθη ο Τούρκος αξιωματικός μετά την αναστολή χορήγησης ασύλου

Στη διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Πέτρου Ράλλη μεταφέρθηκε από αστυνομικούς ο τούρκος αξιωματικός, που βρέθηκε νωρίτερα στην Υπηρεσία Ασύλου, προκειμένου να παραλάβει το σχετικό δελτίο αιτούντος άσυλο.

Όπως ανέφεραν άνθρωποι που ήταν παρόντες στην διαδικασία και οι οποίοι κατά την έξοδό τους μίλησαν στους δημοσιογράφους, ο αξιωματικός μεταφέρεται εκεί προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα κρατηθεί ή όχι.

Νωρίτερα σήμερα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αποφάσισε την αναστολή της χορήγησης ασύλου στον στρατιωτικό.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Με την προσωρινή διαταγή το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση των δικηγόρων του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση άσυλου στον Τούρκο αξιωματικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αφού «κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία».

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το αίτημα γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.

Παράλληλα, η προσωρινή διαταγή αναφέρει ότι η διοίκηση (κράτος) θα απέχει από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από την Ελλάδα.

Το Δημόσιο ζήτησε να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή που θα «παγώνει» προσωρινά την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικόπτερο με το οποίο διέφυγε μαζί με άλλους επτά στη Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 στη γείτονα χώρα.

Λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η σαραντάλεπτη ακρόαση, ενώ το πρωί της Δευτέρας εκδόθηκε η απόφαση από την πρόεδρο του Θ’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Ευγενία Μυλωνοπούλου.

Από πλευρά τους οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού Suleyman Ozkaynakci υποστήριξαν πως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο εμπλοκής του Τούρκου στρατιωικού στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, όπως έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια και ο Άρειος Πάγος.

Παράλλληλα, επεσήμαναν ότι η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή του. Επισημάνθηκε, δε, ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιων οποιουδήποτε δικαστηρίου.

Επίσης, προσδιορίστηκε για τις 15 Φεβρουαρίου 2018 η συζήτηση της κυρίας αίτησης που έχει υποβάλει το Ελληνικό Δημόσιο και ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Αναστολών με την οποία χορηγήθηκε άσυλο στον ένα από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση έγινε κατά της απόφασης της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό.

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ