Ο δημιουργός του Phylax : Δεν είναι του… σατανά αλλά αν θέλουν, ας το γκρεμίσουν

Είναι ένα άψυχο μεταλλικό αντικείμενο που δεν έχει καμία σχέση με την θρησκεία», τόνισε ο γλύπτης Κωστής Γεωργίου για το γλυπτό που στήθηκε στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και Χριστιανικές οργανώσεις, που το χαρακτήρισαν «κατασκεύασμα του Σατανά».

 

Πρόκειται για το γλυπτό του Κωστή Γεωργίου «Phylax» to οποίο χαρακτηρίστηκε από πολλούς προσβλητικό και σατανικό καθώς πολλοί μίλησαν για σατανικών έργο. Ακόμα και το κόκκινο χρώμα του έγινε αφορμή για αρνητικά σχόλια.

Επιπλέον ο ιερέας Πατάπιος Αργυρός της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας Π. Φαλήρου προχώρησε σε… εξορκισμό παρουσία ενοριτών την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ άγνωστοι προσπάθησαν να το κατεδαφίσουν και να διακόψουν την ηλεκτροδότηση του φωτισμού χωρίς επιτυχία. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση έκοψαν κατά λάθος το ρεύμα στη γραμμή του τραμ που περνάει από δίπλα!

Ο κ. Γεωργίου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη, τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να απαντήσει σοβαρά σε όλα όσα συνέβησαν. «Ακόμα και μια μορφή από τους αγγέλους του Πικάσο ή τις κόκκινες μορφές του Ματίς που χορεύουν χέρι με χέρι να είχαμε πάρει, πάλι θα έλεγαν ότι πρόκειται για χορό του διαβόλου. Αν παίρναμε το έργο του Ανίς Καπούρ στο Σικάγο, που είναι σαν ένα γιγάντιο φασόλι θα έλεγαν πάλι ότι είναι το αυγό του διαβόλου», επισημαίνει.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι η επίσημη εκκλησία δεν πήρε θέση, ενώ ο ιερέας που πραγματοποίησε τον εξορκισμό είναι παλαιομερολογίτης.

Ακόμα επεσήμανε ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να συμβολίσει το έργο κάτι το σατανικό.

«Το έργο τέχνης δεν είναι απαραίτητο να συμβολίζει κάτι. Είναι ένα μοντέρνο γλυπτό το οποίο μπορεί να φέρει κάποιους συνειρμούς. Αν υπάρχει κάποιο κενό στην παιδεία ορισμένων συμπολιτών μας δεν ευθύνομαι εγώ για αυτό, ευθύνεται η πολιτεία».

Ερωτηθείς για το αν προτίθεται να απομακρύνει το έργο μετά τις αντιδράσεις απάντησε ότι δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο αλλά «αν θέλουν μπορούν να το πάρουν, να βάλουν και τα βιβλία που τους ενοχλούν και να τα κάψουν όλα μαζί, ας γυρίσουμε στο μεσαίωνα. Λένε ότι ανήκω σε στοές, σε σπηλιές, σε παράθυρα… Το γλυπτό είναι ένα άψυχο μεταλλικό αντικείμενο, το οποίο δεν έχει καμία μα καμία απολύτως σχέση με οποιοδήποτε θρησκευτικό έμβλημα».

Σημειώνεται ότι έργα του γνωστού γλύπτη βρίσκονται σε πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς να υπάρξουν τέτοιου είδους παρατράγουδα. Επίσης δικός του είναι και ο γνωστός κόκκινος πίνακας στο γραφεί του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ