Καταγεγραμμένο στη Ναυτική Επιθεώρηση το περιστατικό με τη φρεγάτα Ελλη

Το περιστατικό με το τουρκικό αλιευτικό Murat Terzi  την 26η Μαΐου του 2016 είναι καταγεγραμμένο στη Ναυτική Επιθεώρηση τεύχους Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου 2016, και συγκεκριμένα, στη σελίδα 116.

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, «Την 26η Μαΐου, ομάδα ΜΥΑ/ΛΣ, η οποία επέβαινε στη Φ/Γ ΕΛΛΗ, εκτέλεσε νηοψία στο ύποπτο αλιευτικό σκάφος «ΜURAT TERZI» σημαίας Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως ν. Κρήτης».

Χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, υπήρξε αδυναμία εκτέλεσης νηοψίας από τη φρεγάτα «Έλλη» εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στην ανακοίνωση του ΓΕΝ αναφέρεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της απόπειρας ελέγχου, το πλήρωμα της φρεγάτας κατέγραψε τους ναυτικούς του Murat Terzi να πετάνε στη θάλασσα σάκους. Ομολογείται  ωστόσο ότι η εκτέλεση νηοψίας έγινε εφικτή αρκετές ώρες αργότερα χωρίς να εντοπιστούν ύποπτα ευρήματα.

Και προστίθεται επίσης πως όταν οι ναύτες του τουρκικού αλιευτικού ρωτήθηκαν για το περιεχόμενο των δεμάτων που πέταξαν στη θάλασσα, ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για «αλλοιωμένα αλιεύματα».

Η φρεγάτα συνέχισε μετά από αυτά τη συμμετοχή της στην άσκηση PHOENIX EXPRESS 2016 στην οποία συμμετείχε προτού λάβει εντολή από το Υπουργείο Ναυτιλίας να ελέγξει το τουρκικό αλιευτικό.

Τι ζητά η Νέα Δημοκρατία

«Η υπόθεση του τουρκικού πλοίου, για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι μεταφέρει τεράστια ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, είναι εξαιρετικά σοβαρή» δήλωσε σήμερα ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας με αφορμή τη χθεσινή καταγγελία του Ανδρέα Λοβέρδου ότι η φρεγάτα «Ελλη» δεν «συνέλαβε» τουρκικό πλοίο με ναρκωτικά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κικίλιας «τα ερωτήματα που προκύπτουν για την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου αμείλικτα»

«Από ποιον δόθηκε εντολή στην φρεγάτα «Έλλη» να μην προβεί τελικά στον οφειλόμενο επιτόπιο έλεγχο, ενώ για το σκοπό αυτό βρέθηκε στο σημείο; Και κυρίως γιατί άραγε μέχρι σήμερα απεκρύβη ένα τόσο σοβαρό συμβάν;» τονίζει ο κ. Κικίλιας.

Ερώτηση προς τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας παράλληλα την κατάθεση εγγράφων για ναυτικό συμβάν με τουρκικό πλοίο ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, νότια της Κρήτης, τον Μάιο του 2016.

Στο κείμενο της ερώτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνει ότι τη νύχτα της 27ης προς την 28η Μαΐου 2016 στις αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος περιήλθε από διωκτικές αρχές κράτους της Ε.Ε. η πληροφορία πως σε απόσταση 110 μιλίων από τις νότιες ακτές της Κρήτης έπλεε το υπό τουρκική σημαία πλοιάριο με την ονομασία «Μουράτ Τερζή», το οποίο μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.

Όπως αναφέρει ο κ. Λοβέρδος, εκείνη τη στιγμή όλες οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος ήταν επιφορτισμένες με την περιφρούρηση της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιο Όρος. Στο σημείο όμως που έπλεε το ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών πλοιάριο -συνεχίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- κατέπλευσε η φρεγάτα του πολεμικού Ναυτικού «Έλλη» που παρέπλεε στην περιοχή λόγω της διεξαγόμενης πολεμικής άσκησης «Phoenix Express».

Ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει ότι «από το σημείο αυτό ξεκινά μια ακολουθία περιστατικών, που είναι τουλάχιστον ανεξήγητα. Και συγκεκριμένα ενώ από τους άνδρες της φρεγάτας με το σύστημα αναγνώρισης νυκτός φαινόταν καθαρά ότι το πλήρωμα του ύποπτου πλοίου στη θέα της φρεγάτας έρριπτε στη θάλασσα μεγάλα δέματα που, σύμφωνα με το σήμα που έλαβε το Λιμενικό, περιείχαν ναρκωτικές ουσίες, εντούτοις η φρεγάτα αφού παρέμεινε επί πολλές ώρες και επόπτευε ούτε πλησίασε ούτε προέβη σε καμία ενέργεια εναντίον των ναρκο-μεταφορέων, αλλά επειδή πήρε τέτοιες εντολές ανέκρουσε πρύμναν και απομακρύνθηκε από το σημείο του συμβάντος. Οι σκηνές όλης αυτής της μη επιχείρησης κατεγράφησαν με κινητό τηλέφωνο σε βίντεο μέσα στη φρεγάτα. Το βίντεο αυτό περιήλθε στην κατοχή μου, σας το αποστέλω και το δίνω στην δημοσιότητα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητεί από τον υπουργό Άμυνας απαντήσεις που θα «απομακρύνουν κάθε σκιά, σε σχέση με τις υπηρεσιακές εντολές που δόθηκαν στον κυβερνήτη της φρεγάτας από το υπουργείο».

Ο κ. Λοβέρδος ρωτά:

«Γνωρίζει, επιβεβαιώνει ή διαψεύδει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσα αναφέρονται στην παρούσα ερώτησή μου; Είναι το συγκεκριμένο βίντεο αποδεικτικό υλικό για πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν;»

«Γιατί παρότι είχε την σχετική αρμοδιότητα, αφού επρόκειτο προφανώς για παράνομη μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, ο κυβερνήτης της φρεγάτας “Έλλη” έλαβε εντολή να μην επιχειρήσει εναντίον των μεταφορέων ναρκωτικών ουσιών, αλλά να παρακολουθεί για πάνω από μισή ώρα, όπως αποτυπώνεται στο βίντεο, το πλήρωμα του πλοιαρίου να πετά στη θάλασσα τα ναρκωτικά;»

«Ενημερώθηκαν οι αρχές του κράτους της Ε.Ε. που μας έστειλε το σήμα για τον χειρισμό της υπόθεσης από ελληνικής πλευράς;»

«Θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας να καταθέσετε στην Βουλή των Ελλήνων τα σχετικά δελτία συμβάντων τόσο του Λιμενικού Σώματος όσο και της φρεγάτας “Έλλη” για τα όσα αναφέρονται στην παρούσα ερώτηση;»

Οι σκηνές όλης αυτής της μη επιχείρησης κατεγράφησαν με κινητό τηλέφωνο σε βίντεο μέσα στη φρεγάτα, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Η απάντηση του ΓΕΝ

Ανακοίνωση για τα όσα κατήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με το περιστατικό με το τουρκικό αλιευτικό σκάφος MURAT TERZI εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αποδίδοντας την απραξία των μελών του πληρώματος της φρεγάτας «ΕΛΛΗ» στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τον ισχυρισμό του ΓΕΝ διέψευσε αμέσως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Όπως αναφέρει το ΓΕΝ, «την 25 Μαΐου 2016 η φρεγάτα ΕΛΛΗ που συμμετείχε στην άσκηση PHOENIX EXPRESS 2016, διετάχθη αρμοδίως, κατόπιν σχετικού αιτήματος υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να πλεύσει σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, προς διερεύνηση πληροφορίας που αφορούσε την κίνηση ύποπτων σκαφών για πιθανή παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα.

Μεταμεσονύκτιες ώρες της 26 Μαΐου 2016, η φρεγάτα ΕΛΛΗ εντόπισε ένα αλιευτικό σκάφος περί τα 100 ναυτικά μίλια νότια ν. Κρήτης. Η φρεγάτα ΕΛΛΗ πραγματοποίησε διαδικασία αναγνώρισης (HAILING) και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για το αλιευτικό σκάφος MURAT TERZI, σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε προς λιμένα Τύνιδας. Ακολούθως, η φρεγάτα ΕΛΛΗ διετάχθη από ΓΕΝ να εκτελέσει διαδικασία νηοψίας (BOARDING) με την ομάδα ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, η οποία ήδη επέβαινε στη φρεγάτα στο πλαίσιο της ανωτέρω άσκησης».

Σύμφωνα με το ΓΕΝ, δεν έγινε έλεγχος από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. «Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή (άνεμοι Βόρειοι-Βορειοανατολικοί έντασης 8Β) καθίστατο απαγορευτική η καθαίρεση λέμβου από τη φρεγάτα για τη διεξαγωγή της νηοψίας» αναφέρει το Γενικό Επιτελείο, συμπληρώνοντας πως «η φρεγάτα ΕΛΛΗ ακολούθως διετάχθη όπως με κατάλληλες κινήσεις οδηγήσει το MURAT TERZI σε λιμένα Ιεράπετρας. Κατά την κίνηση αυτή, παρατηρήθηκε από τη φρεγάτα ΕΛΛΗ η ρίψη στη θάλασσα αριθμού σάκων από το MURAT TERZI. Η εν λόγω ενέργεια καταγράφηκε από την κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας του πλοίου.

Στη συνέχεια, πρωινές ώρες της 26 Μαΐου 2016, κατόπιν βελτίωσης καιρικών συνθηκών, εκτελέσθηκε νηοψία επί του MURAT TERZI, από την ομάδα ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, η οποία επέβαινε στη φρεγάτα ΕΛΛΗ, χωρίς να εντοπισθούν ύποπτα ευρήματα».

Όσον αφορά στα σακιά που κατεγράφη να πετά στη θάλασσα το πλήρωμα του τουρκικού αλιευτικού, το ΓΕΝ σημειώνει πως «σε σχετική ερώτηση από την ομάδα νηοψίας στον κυβερνήτη του MURAT TERZI, δόθηκε η απάντηση ότι οι σάκοι που ρίφθηκαν στη θάλασσα, ήταν αλλοιωμένα αλιεύματα, λόγω προβλήματος στα ψυγεία του MURAT TERZI».

Λοβέρδος: Δεν ήταν απαγορευτικές οι συνθήκες

«Οπως ενημερωνόμαστε, οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν απαγορευτικές για τη διενέργεια νηοψίας με άγημα επιβαίνοντος λέμβου. Αλίμονο δε, εάν τα πανάξια πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού ορρωδούσαν μπροστά στις συγκεκριμένες θαλάσσιες συνθήκες» σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

eleftherostypos

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ