Αναστέλλεται η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό

Αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση ασύλου σε έναν απ’ τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που εκζητούνται στην Τουρκία, με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Δεκεμβρίου η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου εξέδωσε απόφαση χορήγησης ασύλου στον τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου κρίνοντας ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.

Όπως είναι γνωστό, στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ