Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στον Κορινθιακό: Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες για το αν είναι ο κύριος

Μέχρι την Καλαμάτα έγινε αισθητός ο σεισμός των 4,6 ρίχτερ που «ξύπνησε» την Αττική και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, στις 06.02.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον Κορινθιακό Κόλπο ενώ το εστιακό βάθος ήταν 7-8 χιλιόμετρα.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Γεωλογίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να κρατήσουμε μία επιφυλακτικότητα, να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο διότι η περιοχή δεν είναι αθώα. Είναι περιοχή που έδωσε μεγάλους σεισμούς. Κοντά είναι οι Αλκυονίδες, αλλά και το Λουτράκι. Όλα τα μεγάλα τεκτονικά γεγονότα στην περιοχή. Έχουμε αρκετά μεγάλους σεισμούς από την ίδια περιοχή, συνεπώς, επιτρέψτε μου να κρατήσουμε μία επιφύλαξη όσον αφορά το αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι σε κάθε σεισμό ακολουθεί ένας μεγαλύτερος. Αλλά όμως θα πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου για να είμαστε πιο σίγουροι για το τι ακριβώς συμβαίνει».

Ο σεισμός των 4,6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 06.02 π.μ. και το επίκεντρό του ήταν η παραλία της Δομβραίνας, στον Κορινθιακό Κόλπο, φαίνεται πως δεν εμπνέει ανησυχία στον σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο NewsIt.gr: «Αυτοί οι σεισμοί -τέτοιου μεγέθους, δηλαδή κάτω από 5 ρίχτερ- είναι πολύ μικροί για να μιλάμε για κύριο σεισμό. Είναι κομμάτι της σεισμικότητας υποβάθρου, δηλαδή της συνηθισμένης σεισμικότητας που έχει ο ελληνικός χώρος. Να σκεφτούμε ότι ένας τέτοιος σεισμός γίνεται στην Ελλάδα κάθε πέντε ημέρες. Είναι σπάνιο τέτοιοι σεισμοί να συνδέονται με την γέννηση ενός σημαντικού, ισχυρού σεισμού…«. Ωστόσο. ο κ. Παπαζάχος τόνισε πως το ρήγμα στον Κορινθιακό είναι υπό στενή παρακολούθηση μιας και έχει… βεβαρημένο ιστορικό.

Παπαδόπουλος: Από την ημέρα των Χριστουγέννων έχει αρχίσει μία σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή

«Η περιοχή έχει υψηλό σεισμικό δυναμικό και αυτό το ξέρουμε από την προϊστορία του», είπε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

«Το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού μένει ανοιχτό. Δεν έχει κλείσει όπως το κάνουμε άλλες φορές», σημείωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναλύοντας τα έως τώρα δεδομένα.

Ο διευθυντής Ερευνών σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία που ανέλυσε: «Από την ημέρα των Χριστουγέννων έχει αρχίσει μία σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή με χαμηλότερα μεγέθη, 2-2,5 ρίχτερ. Τα στοιχεία αυτά αν τα συνδυάσουμε με τον σημερινό σεισμό, λέμε ότι υπήρχε μία ενεργοποίηση εκεί. Άρα δεν εμφανίζεται να είναι μεμονωμένος. Από μελέτες που έχουμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουμε ότι στον Κορινθιακό το φαινόμενο των προσεισμών είναι εξαιρετικά συχνό. Αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί στο κάδρο θα καταλάβετε γιατί ο σεισμολόγος δεν μπορεί να σας απαντήσει κατηγορηματικά “ανησυχούμε ναι, δεν ανησυχούμε όχι”, με ένα μαύρο-άσπρο. Είναι φαινόμενο, όπως έχουμε πει και άλλες φορές, υψηλής αβεβαιότητας».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ