Πρεμιέρα απόψε για το ΜΕΘ και τον ” Γυάλινο Κόσμο ” στο Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής // #radiopolitismos


Με ένα έργο απαιτήσεων ,  ένα έργο πρόκληση λόγω του βαθμού δυσκολίας του, ένα έργο ρεπερτοριακό, αποφάσισε το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο να ανοίξει των κύκλο των φετινών παραγωγών του θέτοντας για άλλη μια φορά τον πήχη ψηλά. Αναφερόμαστε στο  έργο του Τένεσι Ουίλιαμς  ‘‘Γυάλινος κόσμος” , το οποίο  κάνει πρεμιέρα απόψε  από την Μικρή Σκηνή του ΜΕΘ στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής στις 21:30 και θα παιχτεί σε δύο κύκλους παραστάσεων, 24, 25, 26 Νοεμβρίου και 1, 2, 3 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

 

Υπόθεση :

Στο έργο εξιστορείται μέσα από τις αναμνήσεις του Τομ η ζωή της οικογένειας Γουίνγκφιλντ, που την απαρτίζουν ο γιος Τομ, η μητέρα Αμάντα και η κόρη Λώρα. Ο πατέρας τούς έχει εγκαταλείψει για χρόνια κι εκείνοι ζουν σ’ ένα δικό τους “γυάλινο κόσμο”.

Η μητέρα έχει έμμονη ιδέα με τα παιδικά και νεανικά της χρόνια στο Νότο, ωστόσο τώρα δείχνει την εικόνα της “ξεπεσμένης καλλονής”, ένα μοτίβο που επανέρχεται σε πολλά έργα του συγγραφέα.  Ταυτόχρονα, ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της και έτσι γίνεται απαιτητική και απότομη μαζί τους. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι σκληρή.

Για το γιο της, τον Τομ , θεωρεί ότι είναι ένας εγωιστής ονειροπόλος, ο οποίος είναι ανεύθυνος και καταφεύγει στο αλκοόλ, στην ποίηση, στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, αντί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικογένεια. Ο ίδιος ονειρεύεται να φύγει μακριά από όλους και όλα και να ζήσει την ζωή που επιθυμεί ελεύθερος , όπως ο πατέρας του.

Η Λώρα, η κόρη της οικογένειας,  είναι μια εύθραυστη παρουσία, ανάπηρη στο πόδι, η οποία φοβάται τον έξω κόσμο, προτιμώντας τη συλλογή της από γυάλινα ζωάκια και την συλλογή παλιών δίσκων γραμμοφώνου του πατέρα της. Προτιμά να απομονώνεται στην δική της πραγματικότητα και ο έξω κόσμος την τρομάζει

Κάποια στιγμή, όλη η οικογένεια στρέφει την ελπίδα της σε ένα τέταρτο πρόσωπο, τον Τζιμ, έναν επισκέπτη από τον έξω κόσμο, το πρόσωπο που τους συνδέει με τον ρεαλισμό, με τον οποίο έχει ένα σύντομο φλερτ η Λώρα. Ωστόσο, τα πάντα γκρεμίζονται, καθώς εκείνος διαλύει τις αυταπάτες τους κι έτσι επανέρχονται στη σκληρή πραγματικότητα.

Το έργο λοιπόν , όπως είπε και ο σκηνοθέτης της παράστασης  Βενετσάνος Μπαλόπουλος ,  ακροβατεί ανάμεσα στο ρεαλισμό και στον κόσμο των ψευδαισθήσεων. Οι ήρωες ζουν στο μοναχικό τους κόσμο, μέσα στα όνειρά τις αναμνήσεις και τις ελπίδες τους προσπαθώντας ο καθένας να κάνει πραγματικότητα αυτά που φαντάζεται . Η πραγματικότητα όμως έρχεται να τους προσγειώσει και να κάνει θρύψαλα τον γυάλινο κόσμο τους.  Το σίγουρο είναι ότι ο θεατής δεν θα φύγει ασυγκίνητος. Θα αισθανθεί πολλά, ίσως ταυτιστεί με τους ήρωες , θα προβληματιστεί και θα σκεφτεί πολύ.

Να πούμε ότι το έργο αυτό σκιαγραφώντας με τρόπο αριστοτεχνικό τους ανθρώπινους χαρακτήρες, την “παρακμή” τους και την μάχη τους με την σκληρή πραγματικότητα,  αποτέλεσε τη πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Τένεσι Ουίλιαμς, που καθιερώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς του αιώνα.

 

Διανομή
Χρυσούλα Σιψά (Αμάντα ) , Μελιάννα Μάκαρη (Λώρα ), Δημήτρης Γκολώνης (Τομ),
Λεωνίδας Βέλλης (Τζιμ)

Σκηνοθεσία Βενετσάνος Μπαλόπουλος
βοηθός σκηνοθέτη Έλενα Παναγοπούλου

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 24, 25 και 26 Νοεμβρίου  καθώς και 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου
στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής στις 21:30

 ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ “ΜΑΚΡΗΣ” και στην ΕΙΣΟΔΟ της ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ.
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 6945237722

Να τονίσουμε εδώ οτι τα μέλη του ΜΕΘ αποφάσισαν το εισιτήριο συμβολικά να είναι 5 ευρώ, ώστε να συγκεντρωθούν αρκετά χρήματα για έναν σημαντικό σκοπό που προωθούν εδώ και καιρό, την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για εύκολη προσβασιμότητα των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα σε χώρους πολιτισμού. Είναι μια σημαντική προσπάθεια και πρέπει όλοι να την στηρίξουμε.

Καλή αρχή λοιπόν στις φετινές παραγωγές και καλή επιτυχία ΜΕΘ

 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ