“Επείγοντα Περιστατικά” από την ομάδα FRACTION ! Δύο τελευταίες παραστάσεις. Εμείς το είδαμε, εσύ; / #radiopolitismos


Τι συμβαίνει όταν ένα σύνολο καταρρέει ; Όταν το κέντρο που παίρνονται όλες οι αποφάσεις αδρανοποιείται και αδυνατεί να λειτουργήσει; Όταν άλλα κομμάτια του συνόλου πρέπει να αναλάβουν δράση , ώστε το σύνολο να αφυπνιστεί και να μπορέσει έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες να δραστηριοποιηθεί για να σωθεί, καθώς η εναλλακτική λύση είναι η ολοκληρωτική καταστροφή;

Τι γίνεται , όταν σε ένα σύνολο που υπολειτουργεί μεν, αλλά απο το το τίποτα , ακόμα κι αυτό θεωρείται κάτι, προστεθεί ένα καινούργιο μέλος; Όταν κάποιος ξένος , κάποιος “μετανάστης” εμφανιστεί; Πως τον αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα μέλη του συνόλου; Το γεγονός και μόνο οτι είναι ξένο σώμα αρκεί για να τον αποβάλει το σύστημα; Αν θέλει να βοηθήσει, αυτό δεν μετράει;

Όλα αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντά μέσα από το έργο “Επείγοντα Περιστατικά” , ένα έργο αποτελούμενο από δύο πράξεις, το “Εχθροί εξ αίματος” και το “Βιολογικός μετανάστης” ο γνωστός κομίστας Αρκάς σε μια εκπληκτική παραβολή , μέσα από την οποία η κοινωνία μας παραλληλίζεται με το ανθρώπινο σώμα και όλοι εμείς με κάποια από τα όργανα του. Τα “Επείγοντα Περιστατικά”  είναι μια μαύρη κωμωδία που περιγράφει με μοναδικό τρόπο την αγωνία για επιβίωση, το φόβο της προδοσίας και το ρόλο της χειραγώγησης, ενώ παράλληλα οι χαρακτήρες κάτω από τις επείγουσες συνθήκες είναι άκρως αποκαλυπτικοί.

Οι συγκαλυμμένες συνομωσίες και τα μυστικά της πρώτης πράξης, «Εχθροί εξ’αίματος, δίνουν τη θέση τους στο φανερό και απειλητικό φανατισμό που περιγράφεται στο 2ο θεατρικό μονόπρακτο, «Βιολογικός μετανάστης». Εδώ ο οργανισμός μετά από μια μεταμόσχευση καλείται να αποδεχτεί ένα νέο όργανο, έναν «ξένο». «Ο καινούριος» γίνεται η αφορμή για ίντριγκες, έντονους διαπληκτισμούς και αποκαλύψεις που οδηγούν την πλοκή στην κορύφωση μέσα από κωμικές αλλά και συγκινητικές στιγμές.

Ένα έργο με πάρα πολλά μηνύματα, πολλούς προβληματισμούς , αλλά και αρκετό χιούμορ, καυστικό βέβαια, όπως μας έχει συνηθίσει ο Αρκάς. Με αυτό το κείμενο λοιπόν αποφάσισε να κάνει την παρθενική της εμφάνιση στα θεατρικά δρώμενα της Καλαμάτας μια νέα και πολλά υποσχόμενη ομάδα, η ομάδα FRACTION.

Ξεφεύγοντας από τα κλασσικά έργα ρεπερτορίου, τα κάπως βαριά να λέμε την αλήθεια, τα έξι παιδιά της ομάδας διάλεξαν ένα έργο που κάποιοι , αν όχι όλοι δεν ξέραμε καν οτι υπάρχει και το απέδωσαν εξαιρετικά. Όλοι οι χαρακτήρες είναι δουλεμένοι με πολλή προσοχή , ο καθένας έχει τον ρόλο του και την ιδιοσυγκρασία του, όπως και σε μια κοινωνία δεν είμαστε όλοι ίδιοι, έχει προσεχθεί και η παραμικρή λεπτομέρεια, όλα τα μηνύματα γίνονται κατανοητά, το χιούμορ υπάρχει , χωρίς όμως να γίνεται γελοίο, ούτε επιτηδευμένο, οι ισορροπίες κρατιούνται μια χαρά και το κοινό σίγουρα γελάει, αλλά προβληματίζεται κιόλας και συγκινείται, ειδικά στο τέλος. Η απουσία φανταχτερών σκηνικών και οι έξυπνοι φωτισμοί βοηθούν το κοινό να εστιάσει στους χαρακτήρες. Λογικό λοιπόν το θέατρο του Πνευματικού Κέντρου να γεμίζει κάθε βράδυ, όπως και εχτές , που είχα την χαρά να δω την παράσταση.

 

Η ομάδα FRACTION κέρδισε τις εντυπώσεις και θα μας απασχολήσει ξανά. Τα “Επείγοντα Περιστατικά” θα συνεχίσουν για δύο ακόμα παραστάσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στις 9:30. Μην το χάσετε.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Σπύρος Ρουμελιώτης
Σκηνικά: Βασίλης Μπιτσώνης & Δημήτρης Μπιτσώνης
Ήχος – Φώτα: Χρήστος Κουτσαϊμάνης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Θεοδωρακάκου – Γωγώ Μπελογιάννη

Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
Εχθροί εξ’αίματος: Γωγώ Μπελογιάννη, Βασίλης Μπιτσώνης, Κώστας Κουτσουμπός
Βιολογικός Μετανάστης: Μαρία Θεοδωρακάκου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Σπύρος Ρουμελιώτης, Κώστας Κουτσουμπός.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ