Εκδήλωση για την μαύρη σταφίδα στην “Μπουκαδούρα”

Η Εταιρεία Ανάδειξης Μεσσηνιακών Προϊόντων οργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 25 Μαΐου στις 8.30 μμ στην Μπουκαδούρα (πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας) για την μαύρη κορινθιακή σταφίδα, τον κάποτε << μαύρο χρυσό >> της Ελλάδας.

Σημαντικές προοπτικές για την ανάδειξη της ιστορίας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και των μεθόδων καλλιέργειάς της, αλλά και τη διατήρηση και τόνωση της παραγωγής της από τη νέα γενιά, προσφέρει η ένταξή της στο Εθνικό Ευρετήριο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Με την αξιοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και θα τονωθεί ο αειφόρος αγροτουρισμός, καθώς και ο πολιτιστικός και γαστρονομικός τουρισμός. Παράλληλα, η ένταξη αναμένεται να συμβάλει στην οργανωμένη εφαρμογή παγκόσμιας καμπάνιας για την προώθηση και την καθιέρωση της σταφίδας ως ελληνικής υπερτροφής και ως σημαντικού στοιχείου της μεσογειακής διατροφής.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν :
Παύλος Γκραίκης, Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, << Tοπικά προϊόντα-ανάπτυξη μεσσηνιακής οικονομίας >>
Θεοδώρα Καλογεράκου, Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΑΠΘ με ειδίκευση στη Θεραπευτική Γυμναστική και στην οστεοπόρωση. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία (ΑΠΘ) με ειδίκευση στη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Μετεκπαίδευση στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Karolinska University (Στοκχόλμη) σε προγράμματα θεραπευτικής γυμναστικής και εκτίμησης θρέψης σε χρόνιες παθήσεις, σε γηριατρικούς ασθενείς και στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Είναι Επισκέπτρια Ερευνήτρια σε προγράμματα εφαρμογής της Μεσογειακής Διατροφής στη ζωή των εργαζομένων (Harvard T.H. Chan School of Public Health, Βοστόνη). Μετεκπαίδευση σε προγράμματα Υγιεινής Κουζίνας-Υγιεινής Ζωής, Harvard T.H. Chan School of Public Health at the Culinary Institute of America, Napa Valley California. Είναι μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης, << H διατροφική αξία της σταφίδας >>
Παναγιώτης Παπανικολόπουλος (κατά κόσμον Γαστροναύτης), τροφογράφος, << Η σταφίδα στην μεσσηνιακή κουζίνα >> , δείγμα της οποίας θα γευθείτε και στην Μπουκαδούρα στο τέλος της εκδήλωσης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Hλίας Καραμπάτσος

Πληροφορίες για την εκδήλωση στο τηλ. 6977-506801

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ