Από 7 έως 13 Μαίου 2018 το 2ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

Το 2ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας είναι έτοιμο να υποδεχθεί 14 ομάδες κουκλοπαικτών που θα παρουσιάσουν από 7 έως 13 Μαίου 2018, στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ και στο αμφιθέατρο Φιλαρμονικής, 45 παραστάσεις , 9 σεμινάρια -εργαστήρια για ενήλικες , εκπαιδευτικούς και παιδιά.

Μία έκθεση γιγαντόκουκλας στο Φουαγιέ του ΔΗΠΕΘΕΚ και το Σάββατο 12/5/18 στις 12.30-2.00 το μεσημέρι θα γίνει μία μουσική παρέλαση με γιγαντόκουκλες μεγάλου και μεσαίου μεγέθους που θα κουκλοπερπατήσουν στο κέντρο της πόλης με τη συνοδεία της μπαντίνας της φιλαρμονικής Καλαμάτας.

Τα πρωινά από Δευτέρα έως Παρασκευή θα δοθούν δωρεάν παραστάσεις σε μαθητές των σχολείων και τα απογεύματα οι παραστάσεις θα έχουν ένα μικρό εισιτήριο (3 ευρώ για τα παιδιά και 5 ευρώ για ενήλικες).

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΘΕΑΤΡΟ ΔΡΟΜΟΥ 

1΄. Δευτέρα 7 Μαίου 2018ώρα: 10.00-12.00 π.μ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΑΡΟΤΑΣ από Ιρίνα Μπόϊκο (WHITE PUPPET) στην Πειραματική Σκηνή, Ευριπίδου 2 (διάρκεια120 λεπτά) για παιδιά Δημοτικού ηλικίας 6+ .  Στο εργαστήρι αυτό, με διασκεδαστικό τρόπο τα παιδιά θα μάθουν για την τέχνη του κουκλοθέατρου, θα κατασκευάσουν μια κούκλα-μαρότα και θα φτιάξουν μαζί μια ιστορία, παρουσιάζοντάς την με τις κούκλες που έφτιαξαν! (δωρεάν σε μαθητές Δημοτικού)

2΄. Δευτέρα 7 Μαίου 2018, ώρα: 6.00-8.00 μ.μ. από Ιρίνα Μπόϊκο (WHITE PUPPET)-  στην Πειραματική Σκηνή, Ευριπίδου 2 (διάρκεια 120 λεπτά) 

 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟ ΚΟΙΝΟ (μέχρι 20 άτομα) 
Ένα δημιουργικό εργαστήρι για ενήλικο κοινό, που θα παρουσιάζει την τέχνη του κουκλοθέατρου, όπου πέρα από τις θεωρητικές γνώσεις, θα φτιάξουμε μια γαντόκουκλα ή μια μαρότα με τη δική της ιστορία. (συμμετοχή 10 ευρώ) 

*ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

  • Γνωριμία με την τέχνη του κουκλοθέατρου
  • Είδη κουκλών
  • Επιλογή κούκλας ανάλογα με την ιστορία μας
  • Φτιάξιμο της ιστορίας μας -Κατασκευή κούκλας και χειρισμός

3. Τρίτη 8 Μαίου 2018 Ώρα: 10.00-11.30 π.μ. από Δημήτρη Σαρρή
Γη-γαντοπολιτεία, ΚΟΥΚΟΘΕΑΤΡΟ ΜΕ ΓΑΝΤΙΑ, Διάρκεια: 90 λεπτά, τάξεις: Α΄- ΣΤ΄ (διάρκεια 90 λεπτά) Σχολική Μονάδα (δωρεάν σε μαθητές Δημοτικού)

4΄. Τετάρτη 9 και Πέμπτη 10 Μαϊου 2018, ώρα 6.00-7.30 μ.μ. από Ιρίνα Μπόϊκο,
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΠΑΔΙΑ από 4 ετών 
(2 συναντήσεις από 90 λεπτά) – στην Πειραματική Σκηνή (Ευριπίδου 2)
Το εργαστήρι αυτό απευθύνεται στους γονείς με τα παιδιά τους, και έχει ως στόχο μια δημιουργική συνεργασία μικρών και μεγάλων, συνέμπνευση, ανάπτυξη φαντασίας και δημιουργικότητας. Ένας πραγματικά ποιοτικός χρόνος επικοινωνίας των γονιών και των παιδιών! (συμμετοχή 10 ευρώ το ζευγάρι, γονιός+παιδί)
*ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ. 

  • γνωριμία με την τέχνη του κουκλοθέατρου
  • κατασκευή γαντόκουκλας
  • μουσική, λόγος, κίνηση, υποκριτική σε μια παράσταση κουκλοθέατρου.
  • ομαδική παρουσίαση μιας σκηνής του θεατρικού έργου «Τι ωραίος που είναι ο Κόσμος».

5΄. Τετάρτη 9 Μαίου 2018, ώρα:5.30-7.00 μ.μ από Μαρία Μπατζανοπούλου 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ ΜΕ ΚΑΛΤΣΑ (ομάδα ΖΟΥΖΟΥΝΟΦΩΛΙΑ)
Για παιδιά από 5+ ετών (μέγιστος αριθμός παιδιών 20) (διάρκεια 90 λεπτά)
Έχουμε μαζί μας όλα τα απαραίτητα υλικά για να δημιουργήσουμε μαζί σας μια θεατρική
κούκλα από κάλτσα και να τη ζωντανέψουμε.
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη
Πανταζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Αριστομένους 33, 4ος όροφος- (συμμετοχή 5 ευρώ)

6΄. Παρασκευή 11 Μαϊου 2018, ώρα: 6.00-8.00 μ.μ. από Φαίη Τσίτου μουσειοπαιδαγωγό (paper theatre/toy theatre) (διάρκεια 120 λεπτά) 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ- ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ κλπ. με θέμα την ιστορία και την τεχνική του θεάτρου από χαρτί στην Πειραματική Σκηνή, Ευριπίδου 2 ( άτομα 20) 
Οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για την ιστορία και την πρακτική των χάρτινων φιγούρων. Πειραματίζονται με τον σχεδιασμό (σενάριο, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, κατασκευή φιγούρων/σκηνικών) μιας παράστασης από χαρτί, αναπτύσσουν και παρουσιάζουν τη δική τους πρόταση με αφορμή μουσειακά αντικείμενα της επιλογής τους.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, εξετάζουμε επίσης το κουκλοθέατρο ως ένα ερμηνευτικό και επικοινωνιακό παιδαγωγικό εργαλείο, ενώ οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά μια παράσταση θεάτρου από χαρτί.
(συμμετοχή 10 ευρώ)

7΄. Σάββατο 12 Μαίου 2018, ώρα:4.00-7.00 μ.μ. από το θεατρολόγο Σέργιο Σοφικίτη  και τη μουσικό Κατερίνα Πετρουλάκη (διάρκεια 180 λεπτά)
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ για ενήλικες (20-25 άτομα) στην Πειραματική Σκηνή, Ευριπίδου 2
Επανάληψη του επιτυχημένου σεμιναρίου στο 1ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

Το πρόγραμμα μαθημάτων αποτελείται από τις εξής ενότητες:
-Κύκλος προσαρμογής και καλλιέργειας της δυναμικής της ομάδας και του ατόμου μέσα από δράσεις, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και δραματικής έκφρασης.
-Παιχνίδια ρόλων, αξιοποίηση μιας ιστορίας, δυνατότητες αφηγηματικών τρόπων.
– Κύκλος κινητικής έκφρασης-αγωγής του ρυθμού του λόγου και μουσικοκινητική αγωγή.
(συμμετοχή10 ευρώ)

8΄. Κυριακή 13 Μαίου 2018 , ώρα: 5.00-8.00 μ.μ.-στην Πειραματική Σκηνή 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ εμψύχωσης θεατρικής κούκλας για ενήλικες (διάρκεια 3 ώρες, άτομα 25) από Χρήστο Αυτσίδη, (κουκλοθέατρο ΧΑΡΤΟΥΜ)
Απευθύνεται σε ανθρώπους εργατικούς, ευαίσθητους, ρομαντικούς, που μπορούν να πιστέψουν το «απίστευτο» και να θέλουν να γνωρίσουν το μαγικό τρόπο να δίνεις ζωή σε μια κούκλα μέσα από την κίνηση, τον αυτοσχεδιασμό και την έκφραση. (συμμετοχή 10 ευρώ)

9΄. Κυριακή 13 Μαίου 2018, ώρα 1.00-2.30 το μεσημέρι -Πάρκο σιδηροδρόμων
ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ για παιδιά 4 +
Από την κουκλοπαρέα της Πειραματικής Σκηνής και τους εθελοντές (διάρκεια 90 λεπτά, προετοιμασία για 120 παιδιά)
Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον,δίπλα στην παιδική χαρά του Πάρκου των Σιδηροδρόμων, η «Κουκλοπαρέα» της Πειραματικής Σκηνής, μαζί με εθελοντές δημιουργεί παρέα με παιδιά μια μικρή θεατρική κούκλα, φέρνοντας όλα σχεδόν τα υλικά. Τα παιδιά επεμβαίνοιυν εικαστικά και ζωγραφίζουν τα ρούχα της και μαζί με τους εθελοντές μουσικούς Ελένη Χρηστίδου και Πάνο Ταντή παίζουν και συμμετέχουν σε ένα χαρούμενο μουσικοθεατρικό παιχνίδι. (συμμετοχή δωρεάν )

10΄. Σάββατο 12 Μαίου 2018, ώρα: 12.30-2.00 το μεσημέρι ΘΕΑΤΡΟ ΔΡΟΜΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΜΕ ΓΙΓΑΝΤΟΚΟΥΚΕΣ (διάρκεια :90 λεπτά )
Οι γιγαντόκουκλες της έκθεσης και όχι μόνο, θα ζωντανέψουν το Σάββατο 12 Μαϊου 2018, στις 12.30 το μεσημέρι και θα ξεκινήσουν μια μουσική παρέλαση «κουκλοπερπατώντας» παρέα με όλους τους φίλους τους μεγάλους και μικρούς, από το κτίριο της Φιλαρμονική Καλαμάτας, οδός Υπαπαντής, θα διασχίσουν τη πλατεία 23ης Μαρτίου, τον πεζόδρομο Αριστομένους, με συνοδεία ζωντανής μουσικής και της Μπαντίνας της Δημοτικής Φιλαρμονικής και πλήθος κόσμου και θα καταλήξουν στον υπαίθριο χώρο μπροστά από το ΔΗΠΕΘΕΚ, κάνοντας μια μεγάλη γιορτή.
Οι γιγαντόκουκλες προσκαλούν όλους τους φίλους τους να πάρουν μία κούκλα τους και να τους κάνουν παρέα σε όλην αυτό τον περίπατο, που θα γεμίσει την πόλη μας μουσική και χρώματα από απίστευτα παραμυθένια πλάσματα

11΄. Δευτέρα 7 έως Κυριακή 13 Μαϊου 2018 – ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΓΑΝΤΟΚΟΥΚΛΑΣ 
Φουαγιέ ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας από Πειραματική Σκηνή (διάρκεια 7 ημέρες)
Στο Φουαγιέ του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας η Πειραματική Σκηνή παρουσιάζει μία έκθεση γιγαντόκουκλας από κούκλες μεγάλου και μεσαίου μεγέθους που, είτε έγιναν ήρωες και πρωταγωνίστησαν σε διάφορες παραστάσεις της Πειραματικής σκηνής τα 18 χρόνια που ασχολείται η «κουκλοπαρέα» του συλλόγου με το κουκλοθέατρο, είτε δημιουργήθηκαν μέσα από εργαστήρια, στα οποία δίδαξε η κουκλοποιός Λέττα Πετρουλάκη σε ενήλικες.

Οι γιγαντόκουκλες της έκθεσης έχουν κατασκευαστεί με διάφορα υλικά και τεχνικές, η επικρατέστερη είναι η τεχνική papier-mâché, η οποία είναι από τις καλύτερες, λόγω του μικρού βάρους και του φινιρίσματος που εξασφαλίζει.
Οι γιγαντόκουκλες θα παραμείνουν στο Φουαγιέ του ΔΗΠΕΘΕΚ μέχρι τη στιγμή που θα ζωντανέψουν και θα «κουκλοπερπατήσουν» στους δρόμους της Καλαμάτας μαζί με τους φίλους τους ,τα παιδιά, το Σάββατο 12 Μαϊου, ώρα 12.30-2.00.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
Για συμμετοχή στα σεμινάρια –εργαστήρια (Εκτός της εκπαιδευτικής ζώνης)
επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα:
2721021653, 2721082864, 6977437279, 6971540945
Pei.ski.kal@gmail.com, lettapet@gmail.com 
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας!

www. peiramatikiskinikalamatas.com/puppetfest / metafestival.sch.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ