Οι αγορές έδωσαν το σήμα: Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παρέμβει βαθύτερα από τα συνηθισμένα στη διαχείριση της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας, δεν μπορεί παρά να σημαίνει μια μαζική επίθεση στην τουρκική λίρα και απανωτές αναλύσεις για τη δυσχερή θέση της χώρας έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της.

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου την Τρίτη έφερε την επόμενη κιόλας μέρα την τουρκική λίρα σε δεινή θέση, φτάνοντας σε ιστορικά χαμηλά τα οποία άγγιξαν τις 4,5 λίρες ανά δολάριο. Την ίδια μέρα ο οίκος Moody’s έθεσε την τουρκική οικονομία σε κατάσταση συναγερμού, κάνοντας λόγο για αρνητικές προοπτικές του τραπεζικού της συστήματοςεξαιτίας της επιθυμίας του Τούρκου προέδρου να θέσει στην ουσία υπό τον έλεγχό του (και) τα επιτόκια. Εφόσον βέβαια κερδίσει τις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν σε ένα μήνα.

Στελέχη και αναλυτές της ελβετικής Τράπεζα UBS αναφέρουν οτι «Μπορεί από τεχνική άποψη τα τουρκικά assets να φαίνονται φθηνά, ωστόσο η UBS σημειώνει πως σε καμία περίπτωση δεν συστήνει τοποθετήσεις σε αυτά προς τους επενδυτές, καθώς δεν υπάρχουν θετικοί καταλύτες και η αβεβαιότητα γύρω από τη χώρα είναι και θα παραμείνει μεγάλη και σε περίπτωση που υπάρξει ράλι ανακούφισης αυτό δεν θα είναι διατηρήσιμο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο fortunegreece.com