Στα χρόνια της κρίσης, που η χώρα έψαχνε εναγωνίως νέες πηγές χρηματοδότησης, ελάχιστοι ήταν οι επενδυτές που έβαλαν πραγματικά το χέρι στην τσέπη και προχώρησαν στην υλοποίηση έργων, ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας και αναβαθμίζοντας παράλληλα την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Η πιο εμβληματική επένδυση που πήρε «σάρκα και οστά» ήταν η τοποθέτηση της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, με τη διοίκηση της να εκτιμά ότι φέτος θα αρχίσει να δρέπει τους καρπούς των προσπαθειών της.

Όπως μαρτυρούν τα πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, από το 2004 έως και το 2017, από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ (μέσω του οποίου κυρίως διακινούνται κινεζικά κεφάλαια εκτός Κίνας) έχουν συνολικά εισρεύσει στην Ελλάδα Καθαρές Άμεσες Επενδύσεις άνω του 1,4 δισ. Ευρώ. Το ποσό αυτό είναι, σύμφωνα με στελέχη της Enterprise Greece υποεκτιμημένο, δεδομένου ότι αρκετά κινεζικά κεφάλαια επενδύονται και μέσω άλλων χωρών, όπως συνέβη στην περίπτωση εξαγοράς του 24% του ΑΔΜΗΕ από την κινεζική εταιρεία StateGrid, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω της αγγλικής εταιρείας State Grid Europe Ltd και εμφανίζεται στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ως επένδυση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο fortunegreece.com