4° Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς στην Καλαμάτα έχει καθιερωθεί ήδη ως το σημαντικότερο εκθεσιακό και συνεδριακό γεγονός στον ελαιοκομικό τομέα στη χώρα μας. Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite από Παρασκευή 16 έως Κυριακή 18 Μαρτίου 2018.


Με το 4ο Φεστιβάλ, προσδοκούμε να προσφέρουμε πολύ περισσότερα με τελικό σκοπό να αναδείξουμε, εκτός της χώρας, μας την αξία των ιστορικών ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας.

Την προσπάθεια στηρίζουν σαν συνδιοργανωτές η Περιφέρεια Πελοποννήσου,το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ), ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας.

 

Το Φεστιβάλ ελαιόλαδου και ελιάς Καλαμάτας έχει πανελλήνιο χαρακτήρα και αποσκοπεί:

  • να φέρει σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους στον ελαιοκομικό τομέα (ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές, εμπόρους, γεωτεχνικούς, ερευνητικούς φορείς, δημόσιους φορείς) με τις σύγχρονες τάσεις της ελαιοκομίας διεθνώς.
  • να συμβάλλει στην ανάπτυξη των αναγκαίων συνεργασιών.
  • να προβάλλει τα τοπικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης
  • Για τους καταναλωτές είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν τις ποικιλίες ελαιόλαδου και ελιάς που παράγονται στην Ελλάδα και προϊόντα που βασίζονται σ΄αυτά όπως πάστες ελιάς, λαδόξιδα κ.λ.π…

Το 4° Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει:

  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Σκοπός η συνάντηση, ενημέρωση και πληροφόρηση όλων των εμπλεκομένων στον τομέα του ελαιολάδου και της ελιάς για τις εξελίξεις σχετικά με τις τάσεις ελαιοκομίας διεθνώς και του σύγχρονου μάρκετινγκ.
  • ΕΚΘΕΣΗ προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών σχετικών με τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, της μεταποίησης και εμπορίας ελιάς και ελαιόλαδου. Ειδικό τμήμα παρουσίασης προϊόντων με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο αλλά και gourmet προϊόντα με δυνατότητα πώλησης.
  • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ: Διοργάνωση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού ποιότητας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.
  • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: Στόχος η επιμόρφωση ελαιοκαλλιεργητών, ελαιοτριβαίων, τυποποιητών, καταναλωτών και επαγγελματιών της εστίασης και του τουρισμού.

Γιατί θέλεις να είσαι και εσύ εκεί!

Δήλωσε συμμετοχή στο site http://www.kalamata-olivefestival.gr/

Tηλέφωνο Επικοινωνίας : 27210 – 24590

  Email : asin_kal@otenet.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ELITE

16 – 18 Μαρτίου 2018

Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:

Παρασκευή    17.00 – 21.00

Σάββατο 09:30 – 21.00

Κυριακή         10.00 – 18.00

Παρασκευή 16/3

17:30      ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ  Προσέλευση – Εγγραφές

17:45    Έναρξη του Φεστιβάλ από τον Πρόεδρο του Α.Σ. Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο

18:00    Χαιρετισμοί

19:30    Τερτιβανίδης Κων/νος, Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

    «Οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς»

20.00    Κυριακόπουλος Ιωάννης, Δ/ντής ΔΑΟΚ Μεσσηνίας

    «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: πλαίσιο προστασίας του προϊόντος – προβλήματα»

Σάββατο 17/3

09:30    Νουτσιούδης Παύλος, Τυποποιητής – εξαγωγέας

    «Προοπτικές εξαγωγών ελιών και ελαιολάδου στη Γερμανική αγορά»

10:00   Δρ Γεώργιος Ντούτσιας Πρόεδρος ΔΟΕΠΕΛ

    Ο γνωστός άγνωστος κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας –  Γνωριμία με το 1ο εξαγωγικό προιόν της χώρας

10:30       Ντανάκας Παναγιώτης, Δ/ντής Α.Σ. Μολάων Πακιών

    «Ιχνηλασιμότητα στο ελαιόλαδο»

10:50    Βασιλόπουλος Θεόδωρος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ)

«Η συμβολή των νέων αγροτών στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ελληνικού ελαιολάδου»

11:10    Διάλλειμα

11:30    Παρασκευόπουλος Αντώνης, Δ/ντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας

«Xylella: νέα δεδομένα»

11:50    Ζακυνθινός Γεώργιος, καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας, πρόεδρος τμ. Τεχνολογίας τροφίμων

«Η ποικιλία Κοθρεϊκη μια παρεξηγημένη ποικιλία με υψηλή διαιτητική αξία τόσο ως επιτραπέζια ελιά όσο και σαν ελαιοποιήσιμη». 

12:10    Μαγιάτης Προκόπης, καθηγητής τμ. Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών

«Νεώτερα κλινικά και πειραματικά δεδομένα για τον ευεργετικό ρόλο του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στην υγεία». 

12:30    Διάλλειμα

12:45       Στρογγυλό τραπέζι «Η πορεία της ελαιοκαλλιέργειας στο Ν. Μεσσηνίας, προβλήματα και προοπτικές»

    Συμμετέχουν: Κυριακόπουλος Ιωάννης, Δ/ντής ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Παρασκευόπουλος Αντώνης, Δ/ντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Κόκκινος Γεώργιος, Πρόεδρος Ο.Π. Νηλέας, Γυφτέας Δημήτριος, AGROVIM S.A.

16:30     Παπλωματάς Επαμεινώνδας, Καθηγητής Φυτοπαθολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

«Οι κυριότερες ασθένειες της ελιάς»

17:00     Περδίκης Διονύσιος, Επίκουρος Καθηγητής Εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ποντικάκος Κωνσταντίνος, Τσιλιγκιρίδης Θεόδωρος, Εργαστήριο Πληροφορικής τμ. Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

«Ορθολογική αντιμετώπιση εντόμων – εχθρών της ελιάς και ηλεκτρονικό σύστημα υπηρεσιών θέσης για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς»

17:45    Ζωντανός Απόστολος, Γεωπόνος, Γραμματέας του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας

    «Μία σύγχρονη προσέγγιση στην μαζική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς»

18:15    Διάλλειμα

18:30     Καραβίτης Χρίστος, Επίκουρος Καθηγητής Γεωργικής Υδραυλικής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

«Προκλήσεις για την διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα»

19:00    Δρ. Καμπουράκης Εμμανουήλ, Γεωπόνος – Ερευνητικού Εργαστηρίου Συστημάτων Οικολογικής Παραγωγής Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ ΄΄Δήμητρα΄΄

«Βιολογική ελαιοκαλλιέργεια. Πρακτικές και επιπτώσεις στο προϊόν και το περιβάλλον»

19:30     Βέμμος Σταύρος, Καθηγητής Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,

«Η χρήση της φυλλοδιαγνωστικής στη λίπανση της ελιάς»

20:00     Ψαράκης Αντώνης, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου

«Χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ στον πρωτογενή τομέα»

20.30     Ερωτήσεις – Συζήτηση

21:30     Συμπεράσματα – Λήξη ημερίδας

Κυριακή 18/3

11:00 – 14:00    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PIERALISI:  «Επαναστατικές τεχνολογίες για τα ελαιοτριβεία του αύριο»

11:00 – 12:00    ΣΕΜΙΝΑΡΙO / WORKSHOP γευσιγνωσίας ελαιολάδου από το «Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας»

13.00 – 14.30    ΣΕΜΙΝΑΡΙO / WORKSHOP Food Pairing από τους Τσορώνη Κώστα και Παπανικολόπουλο Παναγιώτη

Στα βίντεο που ακολουθούν θα βρείτε πληροφορίες για όσα έγιναν στα 3 προηγούμενα Φεστιβάλ!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ