Συνταξιούχοι από την Μεσσηνία διεκδικούν τώρα τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις!

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200.000 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ

untitled-1

Δεκάδες είναι οι αιτήσεις που υποβάλλονται τις τελευταίες ημέρες στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ για την διεκδίκηση από τους συνταξιούχους ποσών από τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις. Αναγνώστες μας από την Τριφυλία αξιοποιώντας την διαδικασία, έσπευσαν να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου στο ΙΚΑ Κυπαρισσίας, υποβάλλοντας τις αιτήσεις με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ιδίως για όσους λαμβάνουν συντάξεις… πείνας μέχρι 250-300 ευρώ το πολύ!

«ΟΛΟ ΝΟΜΟΙ ΚΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ…»

Ο στίχος από το γνωστό λαϊκό τραγούδι «όλο νόμοι κι αστυνόμοι…» αποτυπώνει την κατάσταση καθώς αναδρομικά ποσά έως και 1.800 ευρώ για τις κύριες συντάξεις και έως 800 ευρώ για τις επικουρικές διεκδικούν περίπου 200.000 συνταξιούχοι, λόγω των παρανόμων περικοπών που επήλθαν σε αυτές είτε από τα Ταμεία, είτε από τον επανυπολογισμό βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, μετά το Σεπτέμβριο του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 96 του νόμου 4387/2016 αποφασίστηκε να γίνει επανυπολογισμός των επικουρικών και να μειωθούν τα ποσά που έπαιρναν μέχρι τον Ιούνιο του 2016 οι συνταξιούχοι. Ο επανυπολογισμός όμως δεν έβγαλε τα επιθυμητά για το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑ αποτελέσματα γιατί απλά δεν εφαρμόστηκε έτσι όπως τον ψήφισαν.

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΩΣΗ…

Οι συνταξιούχοι πάντως ανησυχούν καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχει διακοπεί το ΕΚΑΣ, ενώ σε άλλες οι συντάξεις είναι κάτω από 300 ευρώ μαζί με κύρια και επικουρική. Για παράδειγμα η αναγνώστριά μας Ιωάννα Ν. που εργάστηκε με βαρέα και ανθυγιεινά έχοντας συμπληρώσει τα ένσημα που απαιτούντο, παρότι πλήρωνε το 51% του μισθού που ελάμβανε στον ασφαλιστικό της φορέα, δηλαδή το ΙΚΑ, λαμβάνει σύνταξη κάτω από τα 280 ευρώ. Δηλαδή το ΙΚΑ όπως μας έλεγε συγγενής της “ήταν ο νταβατζής της υπόθεσης αφού πάνω από το μισό μεροκάματο πήγαινε στο ΙΚΑ”…

Σε άλλη περίπτωση φαίνεται ότι τα βαρέα έχουν εξατμιστεί καθώς το ποσό ανταπόδοσης είναι πολύ μικρότερο από την πραγματική καταβολή των ποσών ασφάλισης. Μέσα σε όλα αυτά να προσθέσουμε το γεγονός ότι για δεκαετίες τα ασφαλιστικά ταμεία εμφάνιζαν «μαύρες τρύπες» που καλύπτονταν εν μέρει από τον κρατικό προϋπολογισμό, αργότερα έγιναν ομόλογα, στη συνέχεια ενοποιήθηκαν με το μάρμαρο να καλείται συνεχώς να πληρώνει ο κακόμοιρος ασφαλισμένος! Και φυσικά υπήρχαν άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων ιδίως του Δημοσίου που πήραν εφάπαξ μέχρι 200.000 ευρώ τότε, καλές συντάξεις και κάποιοι άλλοι 700 ευρώ κι αυτά μαζί με τις επικουρικές και με το ζόρι…!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ