Νομίζεις ότι οι λιγούρες σου είναι απλά συνώνυμες με “αυτό που έχεις όρεξη να φας”; Και ναι και όχι. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τον τρόπο με το οποίο ο εγκέφαλός σου σού δείχνει σε τι θρεπτικό συστατικό έχεις έλλειψη. Πριν λοιπόν ενδώσεις σε εκείνα τα παστάκια ή το λιπαρό junk food, ρίξε μια ματιά παρακάτω για να δεις τι πραγματικά έχει όρεξη -και ανάγκη- ο οργανισμός σου, σύμφωνα με τη διαιτολόγο, Alissa Rumsey.

mpiftekia fournou me mosxarisio kima exo

Κόκκινο κρέας
Τις περισσότερες φορές σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, πρόβλημα που προκύπτει ειδικά στις γυναίκες με έντονη ροή κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσης.

tiganites patates

Τηγανητές πατάτες
Λιγούρα για κάτι αλμυρό μπορεί να προκύψει όταν ο οργανισμός έχει έλλειψη μεταλλικών στοιχείων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Πολύ πιθανό όμως απλά να έχεις συνηθίσει να τρως πολύ αλάτι. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, μπορείς να “δασκαλέψεις” τους γευστικούς σου κάλυκες να αναζητούν λιγότερο αλάτι, απλά μειώνοντας σταδιακά την ποσότητα που προσθέτεις στο φαγητό σου. Πολύ σύντομα, δεν θα χρειάζεσαι τόσο μεγάλη ποσότητα για να ευχαριστιέσαι τη γεύση του φαγητού σου.

gallika-tyria

Τυρί
Εάν λαχταράς κάθε τόσο ένα κομμάτι τυρί ή απλά αφήνεις για ώρες ατελείωτες το σερβιτόρο να τρίβει παρμεζάνα πάνω από τη μακαρονάδα σου, τότε πολύ πιθανό να μην καταναλώνεις σε καθημερινή βάση επαρκή ποσότητα ‘καλών λιπαρών’ και κυρίως Ω3. Νομίζουμε πως ήρθε καιρός να βάλεις μερικούς σπόρους κάνναβης και chia στο διαιτολόγιό σου…

CAKE-SOKOLATA-anoigma

Γλυκά
Εδώ ισχύει ο ίδιος κανόνας που είπαμε και για το αλάτι: “Όση περισσότερη ζάχαρη καταναλώνεις, τόσο περισσότερο την αναζητά ο οργανισμός σου”. Το μόνο που έχεις να κάνεις για να γλιτώσεις από αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι να ικανοποιήσεις τη λιγούρα σου με ένα πολύ γλυκό φρούτο, όπως οι μπανάνες. Μια άλλη πιθανή αιτία της λαχτάρας σου για ζάχαρη μπορεί να είναι ότι το παρακάνεις με τους απλούς υδατάνθρακες, όπως τα λευκά μακαρόνια και το ψωμί. Οι υδατάνθρακες αυτοί εκτοξεύουν τα επίπεδα σακχάρου σου στα ύψη, γεγονός που οδηγεί σε απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας ινσουλίνης και στη συνέχεια σε απίστευτα μεγάλη συντριβή του σακχάρου στο αίμα. Όταν αυτό συμβαίνει, η όρεξή σου μεγαλώνει αναζητώντας κυρίως κάτι που να περιέχει ζάχαρη.

makaronia

Ζυμαρικά
Η λιγούρα αυτή είναι όμοια με εκείνη των γλυκών, καθώς οι απλοί υδατάνθρακες αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως και η ζάχαρη, μόλις αφομοιωθούν από τον οργανισμό. Αν τρως πάρα πολλούς απλούς υδατάνθρακες και όχι αρκετές πρωτεΐνες και λιπαρά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, κάνοντας τον οργανισμό να αναζητά περισσότερους υδατάνθρακες.

Πηγή: olivemagazine.gr